Psikolojik tipler söz konusu olduğunda en az konuşulan işlevlerden biri üçüncül işlevdir. Ben de bu sebeple psikolojik tipler ile ilgili yaptığım okumalarda üçüncül bilişsel işlev hakkında topladığım verileri bu yazı dizisinde sizlerle paylaşmak istedim. Umarım bu makale, üçüncül işlevi tanımlamanız ve onu nasıl kullandığınızı ve başkalarının nasıl kullandığını anlamanız için size yardımcı olur.
Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız bilişsel işlevler kategorisine bir göz atabilirsiniz.
Üçüncül Bilişsel İşlev Nedir?
Üçüncül işlev, birincil işlev yığınınızdaki üçüncü işlevdir. Psikolog John Beebe, Carl Jung’un üçüncül işlevi “Ebedi Çocuk” olarak adlandırdığını söylüyor. Diğer birçok kişilik tipoloğu da bu işleve “rahatlama işlevi” veya “rahatlama rolü” adını veriyorlar. Konu ile ilgili kaynakları makale sonunda paylaştım. Daha detaylı bilgi edinmek için bu kaynaklara başvurabilirsiniz.
Üçüncül işlev, kişinin olgunlaşma seviyesine ve psikolojik sağlığına bağlı olarak gençlik yılları ile orta yaşları arasında herhangi bir zamanda gelişmeye başlar. Bazen çok küçük yaşlar da bile bilinçte “kendini gösterdiği” anlar olur. Ancak bu anlar sık sık yaşanmazlar. Çünkü üçüncül işlevin gelişmesi için zamana ihtiyaç vardır.
Üçüncül Bilişsel İşlev Ne Yapar?
Üçüncül işlevi genellikle eğlenmek, yaratıcılığımızı beslemek, keşfetmek, deneyimlemek, şarj olmak ve rahatlamak için kullanırız. Ayrıca üçüncül işlev yardımcı işlevimizi yedekler ve destekler. 20’li yaşlarımızda genellikle yardımcı işlevimizle birlikte çalışır. Özellikle yetişkinlik dönemimizde, kendimizi bu işlevi kullandığımız etkinliklere çekilirken buluruz. Bunun en önemli sebebi yetişkinlik dönemimize kadar kendimizi yormuş olmamızdır. Üçüncül işlevi kullanmak kendimizi daha iyi hissettirir, daha doğal hissettirir ve rahatlatıcı ve ferahlatıcı bir etkiye sahiptir.
Üçüncü işlev, dikkatli olmazsak çocukça kullandığımız bir işlev de olabilir. Yardımcı veya baskın işlevlerin sahip olduğu olgunluk düzeyine sahip olmayacağından, onu etkin bir şekilde kullanmakla olgunlaşmamış bir şekilde kullanmak arasında gidip gelebiliriz. Bu işlevi baskı altında kullanmaya çalıştığımızda ise kendimizi şaşırmış veya kafamız karışmış halde bulabiliriz. Böyle bir durumda onu istediğimiz güçle kullanamadığımız için savunmasız veya “aptal” hissedebiliriz. Ayrıca bu işleve aşırı güvenme eğilimine girebiliriz. Çünkü bu işlevde gerçekte olduğumuzdan çok daha yetenekli olduğumuza inanırız. Bu durum özellikle olgun davranmadığımızı anladığımızda bizi rahatsız eder.
8 işlevli modeli düzenleyen psikolog John Beebe’ye göre, üçüncül işlev, teselli edilmekten ve ilgilenilmekten nasıl hoşlandığımızı da gösterir. Yazı dizimizde kişilik tiplerinin üçüncül işlevi nasıl kullandığını açıklarken onun bu modelini de dikkate alacağım. Artık her MBTI kişilik tipinin Üçüncül İşlevi nasıl kullandığı konusuna gelebiliriz. Bu konuyu aşağıdaki başlıklar altında ele alacağım. İlginizi çekiyorsa üçüncül bilişsel işlevler yazı dizisini takip edebilirsiniz.
- Ne Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?
- Ni Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?
- Se Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?
- Si Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?
- Fe Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?
- Fi Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?
- Te Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?
- Ti Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?
Bu yazı ile ilgili düşünceleriniz neler? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!
İlginizi çekecek diğer yazılar:
>>> Yardımcı Bilişsel İşlevler
>>> Alt Bilişsel İşlevler