Artık içedönük sezgi işlevinin kısa adının Ni olduğunu biliyoruz. Önceki yazımda da üçüncül işlev konusunu bir yazı dizisi halinde yazacağımı söylemiştim. Bugünkü yazımda da Ni üçüncül işlev olarak nasıl çalışır? başlığı ile bu konuyu oldukça anlaşılır bir biçimde yazmak istiyorum.
Başlarken
Yazımıza geçmeden önce işlevlerin çalışmasının yaş ile geliştiğini yeniden belirtmek iyi olacaktır. Çünkü bu yazıyı fazla detaylandırmak istemiyorum. Doğrudan üçüncül işlevin ilgili kişilik tiplerinde yaşa bağlı olarak nasıl çalıştığına geçmek istiyorum.
Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız bilişsel işlevler kategorisine bir göz atabilirsiniz.
Şu bilgiyi de vererek artık konumuza geçebiliriz. Ni üçüncül işlev olarak ISTP ve ISFP kişilik tipleri tarafından kullanılır. ISXP’ler, bu işlevin etkisiyle sonuçları öngörme, sembollerin kodunu çözme ve olayların olası etkileri tahmin etme yeteneği geliştirirler. Ayrıca soyut potansiyeli çabuk fark ederler ve arketipsel ve gizemli olana çekilebilirler. Fakat bu ilgileri genellikle yirmili yaşlarda gelişmeye başlar.
Ni Üçüncül İşlev ve Gençlik Yılları
Erken yaşlarda Ni, ISXP’ler için hala çok az gelişmiştir ve kullanıcısı tarafından bilinçsiz bir şekilde kullanılır. Bu bilinçsiz kullanım sonucunda ISXP’ler önsezilerine güvenmeyebilirler. Ayrıca garip “bilme” hislerini ve sembolik olguları görmezden gelebilirler.
Yine bu bilinçsiz kullanım sonucunda gelecekteki olasılıkları öngören insanlara karşı şüpheci olma ihtimalleri yüksektir. Ancak gördükleri, dokundukları, tadabilecekleri ve koklayabilecekleri ana ve pratik gerçeklere daha fazla odaklanmayı tercih etme eğilimindedirler.
Ni üçüncü işlev olarak daha etkili ve daha bilinçli hale geldikçe, ani vizyonları görme gibi içsel bir potansiyele sahip olduklarını farkederler. Bu ani vizyonlar çoğunlukla gerçeğe dönüştürmek isteyecekleri bir içeriğe sahiptir.
Ni Üçüncül İşlev: 20’li, 30’lu Yaşlar ve Ötesi
Bu yaşlardan sonra Ni giderek daha fazla gelişir. ISXP’ler de daha yaratıcı ve kavramsal düşünen bir hale gelirler. Ayrıca gizemli ve sembolik olana doğru çekilirler. Bundan dolayı işlerin nasıl gelişeceğini “biliyor” gibi görünürler. Hatta olay ve olgular hakkındaki vizyonlarını gerçeğe dönüştürmeye kararlı bir tutum sergilemeye başlarlar. Çünkü artık Ni bilinçli bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Bu sürecin sonucunda hedeflerine ulaşmak için uzun vadeli stratejik düşünmeyi kullanmaya başlarlar. Dolayısıyla sembolik ve gizemli önsezilerini ve hayallerini dikkate alırlar. Hatta imgeler, vizyonlar ve arketipler onlar için daha büyüleyici bir hale gelirler. Ayrıca daha felsefi bir anlam arayışı üzerine kurgular yapmaya başlayarak; teorik ve soyut olasılıklara odaklanırlar.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
ISXP’ler, NJ’lerin yaptığı kadar gelişmiş bir şekilde Ni kullanımına sahip değillerdir. Bu sebeple Ni işlevini sağlıksız veya dengesiz şekillerde kullanma ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu dengesizlik, genellikle Ni’yi kullanmak ve bastırmak arasında bir gel git şeklindedir.
Bu durumun etkisiyle bazen bir vizyona kilitlenerek gerçekçilik duygularını görmezden gelirler. Bazan da kendilerine iyi gelebilecek sembolik anlamları ve önsezileri görmezden gelirler. Ayrıca bir Ti-Ni veya Fi-Ni döngüsüne takılı kalıp; mevcut gerçekleri ve ihtiyaçları gözden kaçırırlar. Ancak bu ikilemlere ve çatışmalara sebep olan Ti-Ni ve Fi-Ni döngüsüne takılma durumu nispeten nadir yaşanır.
İçedönük Sezgide Rahatlık Bulma
Tüm kişilikler, üçüncül işlevlerini kullanarak bir rahatlama arama eğilimindedirler. Bu nedenle hafif stres yaşayan ISXP’ler geleceğe bakmaktan, gizli anlamlar bulmaktan ve olgular arasında sembolik bağlantılar aramaktan keyif alabilirler. Bu nedenle ISXP’lerin NJ kişilik tiplerinden hoşlanmaları ve onlara yaklaşmaları oldukça yaygındır. NJ tiplerinin soyut içgörüleri ve büyük resmi görmeleri ve sembolik anlamları aramaları onlar için rahatlatıcı ve büyüleyici gelir. Tabii ki bu genellemenin istisnaları da vardır.
Bu yazı ile ilgili düşünceleriniz neler? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!
Konu İle İlgili Diğer Yazılar:
>>> Ni Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir?