Her birimizin zayıf noktaları vardır. Bu zayıflıklıklarımızın önemli bir kısmı da kişilik özelliklerimiz ile ilgilidir. Kişiliğimize bağlı zayıflıklarımızın temel nedeni ise alt işlevimizdir. Daha önceki yazılarımda alt işlevlerin kullanıcılarına neler getirdiğinden bahsetmiştim. Şimdi de alt işlevin getirdiği bu zayıflıkların nasıl geliştirilebileceğinden bahsetmek istiyorum. Bugünkü Alt İşlev Fi Zayıflığı Nasıl Geliştirilir? yazımda ise Te baskın işlevine sahip kişiliklerin bu zayıflıklarını nasıl geliştireceklerine odaklanacağım. Umarım bu yazı dizisi her kişilik tipi için pratik öneriler sunarak onların gelişimine yardımcı olacaktır.
Zayıflığımızın Nedeni
Kişilik tiplerimiz söz konusu olduğunda, her birimizin bir işlevler hiyerarşisi vardır. Ayrıca bazı işlevlerimiz daha sağlıklı ve bilinçli olma eğilimindedirler. Ancak bazı işlevlerimiz de daha zayıf ve daha bilinçsiz olma eğilimindedirler. Tabi bu iki durum her zaman kalıcı bir niteliğe sahip değildir.
Bizler öncelikle baskın işlevimize güveniriz. Sonra bu işlevi yardımcı işlevimizle destekleriz. Üçüncül işlevimizle rahatlama buluruz. Alt işlevimiz ise zayıf noktamızdır. Bu yazının konusu da işte bu zayıf noktamızdır.
Zayıflığımızın temel nedeni genellikle işlevlerimizin sağlıksız gelişimi ya da alt işlevmizi baskılamamızdır. baskılamaktan kastım, alt işlevimizden gelen girdileri göz ardı etmemizdir. Bu durum baskın işlevimizi fazla çalıştırmamıza ve sonunda alt işlevimizin “kıskacına” düşmemize neden olur. Bu durum yaşandığında da stresli, mantıksız ve endişeli bir ruh haline gireriz.
Alt işlevimizin dengeli gelişimi, daha dengeli bir bakış açısına sahip olmamıza, insanları daha iyi anlamamıza ve hayatımızda daha az stres yaşamamıza yardımcı olacaktır.
Peki sizin zayıf noktanız nedir? Onu nasıl güçlendirebilirsiniz? Daha dengeli bir hayatın tadını nasıl çıkarabilirsiniz? Hadi gelin bunun yollarına bir bakalım!
Yazıya geçmeden önce Fi Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? yazısını hatırlamak isteyebilirsiniz!
Alt İşlev Fi Kullanıcılarının (ENTJ ve ESTJ) Zayıflıkları
Te baskın işlev kullanıcılarının zayıflıklarının nedeni, alt işlevleri olan Fi’dir. Alt işlev Fi onlara, “kendi duygularına ve değerlerine uyum sağlamak ve başkalarının duygularına karşı dikkatli olmak” zayıflığını yaşatır. Bu eğilimler ilk bakışta insana zayıflık gibi gelmezler. Ancak işlevsel yığın içerisindeki etkileşimler, bir Te-Fi açmazı yaşanmasına neden olur. Ve bu sürecin sonucu hiç iç açıcı değildir.
ENTJ’ler ve ESTJ’ler alt işlev olarak içedönük hissetmeye (Fi) sahiptirler. Aslında baskın Te etkisiyle mantıksal ve nesnel veri dünyasını tercih etme eğilimindedirler. Ancak alt işlev Fi etkisiyle kişisel değerler ve anlam dünyasına göre karar verme eğilimine girerler. İşte bu noktada bir Te-Fi açmazı yaşarlar.
Onlar, eyleme ve işleri halletmeye çok odaklanırlar. Bu nedenle doğru ya da yanlış olduğunu düşündükleri şeyleri önemsemez bir hale gelirler. Hatta olayların onları duygusal olarak nasıl etkilediğiyle temaslarını kaybederler. Üretkenlik ve verimlilik peşinde koşarken diğer insanların duygularını ve ihtiyaçlarını anlamakta zorlanırlar.
Alt işlev Fi’yi geliştiren ETJ’ler nasıl hissettiklerinin veya değerleriyle neyin örtüştüğünün daha fazla farkına varacaklardır. Ayrıca diğer insanlara karşı daha vicdanlı davranacaklardır. Bunun yanında vicdanları ve kişisel ahlakları hakkında daha derin bir anlayışa sahip olacaklardır.
Alt işlev Fi doğal olarak hayatın sonraki yıllarında gelişme eğilimindedir. Ancak ETJ’ler bu işlevi herhangi bir yaşta da günlük yaşamlarında geliştirmeye başlayabilirler. Böylece hem amaçları peşinden mantıklı gitme hem de insani değerleri önemseme fırsatı yakalamış olacaklardır.
Bunu nasıl yapacakları konusuna geçmeden önce çok aşırı stresli zamanlarda alt işlevinize odaklanmanın sizi daha endişeli ve stresli hissettirebileceğini hatırlamak önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki önerilerimi düşük stresli bir zamanda uygulamaya çalışmanız daha iyi olacaktır.
Fi Alt İşlevini Geliştirmenin Yolları
- Neye tutkulu bie şekilde önem veriyorsunuz? Kendinizi hangi değerleri şiddetle savunurken buluyorsunuz? Bunları bir kenara yazın. Sonra bu değerlerin sizin için neden önemli olduğunu düşünün ve nedenlerinizi yazın.
- Bir film izlediğinizde veya bir kitap okuduğunuzda veya bir başkasının başına kötü bir şey geldiğini gördüğünüzde, kendinizin aynı durumda nasıl hissedeceğinizi düşünün. Gördüğünüz şeyi yaşayan karakterin sahip olabileceği duygu ve hisleri deneyimlemeye ve tamamen empati kurmaya çalışın.
- Günde birkaç kez ara verin ve duygularınıza odaklanın. Sizce duygularınız size ne söylemeye çalışıyorlar? İçinde size ait değerler var mı? Size “doğru” veya “yanlış” konusunda ne hissettiriyorlar?
- İnançlarınızın ve değerlerinizin bir listesini yapın. Sevdiğiniz herkes bu değer ve inançları paylaşmasa bile siz hangisine bağlı kalırdınız? Bu soruyu zaman zaman kendinize sorun.
- Bir dahaki sefere biri sizin inançlarınıza veya ideallerinize aykırı bir şey yaptığında, bir dakikanızı ayırın ve durumu nasıl bütünlük içinde halledebileceğinizi düşünün.
- Karar vermeniz gereken zamanlarda biraz duraklayın. Ve bu kararın değerlerinizle uyumlu olup olmadığını ve etik kurallarınızla tutarlı olup olmadığını düşünün.
- İnsanlar sizinle konuştuğunda veya sorunlarını sizinle paylaştığında biraz sabit kalarak ve aktif olarak onları dinleyin. Herhangi bir tartışmayı veya diğer düşünceleri aklınızdan çıkarmaya çalışın. Onlar konuşurken onlara vereceğiniz cevabı formüle etmeye çalışmayın. Sadece tüm dikkatinizle dinleyin.
- Değerlerinizle örtüşen bir sebep bulun. Örneğin, garibanları umursuyor musunuz? Ya da çevre hakkında ne düşünüyorsunuz? Peki sokak hayvanları size ne hissettiriryorlar? Bu tip sosyal sorumluluk gerektiren projelere dahil olmanın bir yolunu bulun.
Bu pratikler sizin baskın işleviniz Te ile alt işleviniz Fi arasında bir bağ kuracaktır. Ayrıca Fi’yi şımartmanızı engelleyeceği gibi onu sürece baskın işlevinizle dahil etmenizi sağlayacaktır. Basit gibi görünseler de inanılmaz işlevseldirler. Çünkü insanın düşünme kalıplarına ve his dünyasına doğrudan etki eden pratiklerdir.
Bu yazıda alt işlevinizi geliştirmenin herhangi bir yolunu buldunuz mu? Düşüncelerinizi yorumlarda diğer okuyucularla paylaşın!
Konu ile ilgili diğer yazılar:
>>> Alt İşlevi Bütünleştirme Yolları Nelerdir?
>>> Bütünleştirmenin Anahtar Faktörleri Nelerdir?