Alt İşlev Te Zayıflığı Nasıl Geliştirilir?

Her birimizin zayıf noktaları vardır. Bu zayıflıklıklarımızın önemli bir kısmı da kişilik özelliklerimiz ile ilgilidir. Kişiliğimize bağlı zayıflıklarımızın temel nedeni ise alt işlevimizdir. Daha önceki yazılarımda alt işlevlerin kullanıcılarına neler getirdiğinden bahsetmiştim. Şimdi de alt işlevin getirdiği bu zayıflıkların nasıl geliştirilebileceğinden bahsetmek istiyorum. Bugünkü Alt İşlev Te Zayıflığı Nasıl Geliştirilir? yazımda ise Fi baskın işlevine sahip kişiliklerin bu zayıflıklarını nasıl geliştireceklerine odaklanacağım. Umarım bu yazı dizisi her kişilik tipi için pratik öneriler sunarak onların gelişimine yardımcı olacaktır.

Zayıflığımızın Nedeni

Kişilik tiplerimiz söz konusu olduğunda, her birimizin bir işlevler hiyerarşisi vardır. Ayrıca bazı işlevlerimiz daha sağlıklı ve bilinçli olma eğilimindedirler. Ancak bazı işlevlerimiz de daha zayıf ve daha bilinçsiz olma eğilimindedirler. Tabi bu iki durum her zaman kalıcı bir niteliğe sahip değildir.

Bizler öncelikle baskın işlevimize güveniriz. Sonra bu işlevi yardımcı işlevimizle destekleriz. Üçüncül işlevimizle rahatlama buluruz. Alt işlevimiz ise zayıf noktamızdır. Bu yazının konusu da işte bu zayıf noktamızdır.

Zayıflığımızın temel nedeni genellikle işlevlerimizin sağlıksız gelişimi ya da alt işlevmizi baskılamamızdır. baskılamaktan kastım, alt işlevimizden gelen girdileri göz ardı etmemizdir. Bu durum baskın işlevimizi fazla çalıştırmamıza ve sonunda alt işlevimizin “kıskacına” düşmemize neden olur. Bu durum yaşandığında da stresli, mantıksız ve endişeli bir ruh haline gireriz.

Alt işlevimizin dengeli gelişimi, daha dengeli bir bakış açısına sahip olmamıza, insanları daha iyi anlamamıza ve hayatımızda daha az stres yaşamamıza yardımcı olacaktır.

Peki sizin zayıf noktanız nedir? Onu nasıl güçlendirebilirsiniz? Daha dengeli bir hayatın tadını nasıl çıkarabilirsiniz? Hadi gelin bunun yollarına bir bakalım!

Yazıya geçmeden önce Te Alt İşlev Olarak Nasıl İşler? yazısını hatırlamak isteyebilirsiniz!

Alt İşlev Te Kullanıcılarının (INFP ve ISFP) Zayıflıkları

Fi baskın işlev kullanıcılarının zayıflıklarının nedeni, alt işlevleri olan Te’dir. Alt işlev Te onlara, “karar verirken kişisel olmayan nesnel bir mantık kullanma ve maksimum verimlilik için görevleri organize etme” zayıflığını yaşatır. Bu eğilimler ilk bakışta insana zayıflık gibi gelmezler. Ancak işlevsel yığın içerisindeki etkileşimler, bir Fi-Te açmazı yaşanmasına neden olur. Ve bu sürecin sonucu hiç iç açıcı değildir.

INFP’ler ve ISFP’ler alt işlev olarak dışadönük düşünmeye (Te) sahiptirler. Aslında baskın Fi etkisiyle öznel değerler ve anlamlar dünyasına göre tercihlerde bulunurlar. Ancak alt işlev Te etkisiyle nesnel mantık ve verilere göre karar verme eğilimine girerler. İşte bu noktada bir Fi-Te açmazı yaşarlar.

Onlar, kişisel duygularına daldıklarında mantıklarını kaybederler. Ayrıca istedikleri oranda verimli ve üretken olmakta zorlanırlar. Diğer insanların nasıl hissettiğinden endişe duydukları veya olayları kişisel olarak aldıkları için nesnel eleştiri almakta veya vermekte problem yaşarlar.

Alt Te işlevini geliştiren IFP’ler daha üretken ve mantıklı hale gelirler. Ayrıca eleştiriyi daha sorunsuz bir şekilde karşılarlar ve etkili bir şekilde yaparlar. Alt işlev doğal olarak hayatın sonraki yıllarında gelişme eğilimindedir. Ancak IFP’ler bu işlevi herhangi bir yaşta da günlük yaşamlarında geliştirmeye başlayabilirler. İşte bu mantık ve değer çatışması IFP için ciddi bir sorundur. Bu nedenle alt işlev Te gelişimi onlar için çok önemlidir. Tabii ki bu barışı ve gelişimi yaşamanın yolları vardır. Şimdi biraz da o yollardan bahsedelim.

Çözüm yollarına geçmeden önce çok aşırı stresli zamanlarda alt işlevinize odaklanmanın sizi daha endişeli ve stresli hissettirebileceğini hatırlamak önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki önerilerimi düşük stresli bir zamanda uygulamaya çalışmanız daha iyi olacaktır.

Te Alt İşlevini Geliştirmenin Yolları

  • Şu anda yapmakta olduğunuz ve hedeflerinize ulaşmak için gerekli olmayan tüm faaliyetlerinizi düşünün. Daha az zaman harcayabileceğiniz bir uğraş var mı? Varsa o uğraşı edinebilir misiniz? Ya ya gereksiz faaliyetlerinize ayırdığınız zamanı azaltabilir misiniz?
  • Sahip olduğunuz bir hedef düşünün ve onu küçük adımlara bölün. Örneğin, bir kitap yazmak istiyorsunuz. O zaman kitap taslağınzı ve bölümleri oluşturun ve küçük parçalar halinde kitabınızı yazmaya odaklanın. Sonunda bir bütüne ulaşma amacıyla değil; sadece parçayı tamamlamaya çalışın.
  • Gününüz için en önemli hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza odaklanan bir plan oluşturun. Gününüzü hedeflerinize ve aynı zamanda kişisel ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde nasıl yapılandırabileceğinizi düşünün.
  • İddialı olmaya çalışın. İhtiyacınız olanı korkmadan söyleyin. İnsanlara “patronluk” taslamadan yapılması gerekenleri söyleyin.
  • Güvendiğiniz birinden kendiniz yapıcı eleştiri isteyin. Eleştiriyi kişisel olmayan ve nesnel bir şekilde ele alma alıştırması yapın. Eleştiri doğru mu? Eleştiri, olumlu değişiklik yapmanıza hangi yollarla yardımcı olabilir? Düşüncelerinizi eleştiriyi yapan kişiye iletin.
  • Sevdiğiniz ve güvendiğiniz biriyle bir tartışma planlayın. Kişisel olmayan bir anlaşmazlık alanı bulun. Kişisel olmaması çok önemli çünkü kişisel konular ilişkiye bu aşamada zarar verebilirler. Saf mantık kullanarak tartışmayı kazanmaya çalışın. Arkadaşınızı iddialarınızın kanıtlarına ikna etmeye çalışın. Onun mantığındaki tutarsızlıkları bulun ve bunlara dikkat edin. Ve argümanlarını çürütmeye çalışın.
  • Evinizin, ofisinizin veya arabanızın küçük bir alanını yeniden düzenleyin.
  • Normal bir işi daha verimli hale getirmenin bir yolunu düşünün ve bulun. Çocuklarınızla aynı anda egzersiz yapıp kaliteli zaman geçirmenin bir yolu var mı? Çamaşır yıkama rutininizin daha verimli olmasının bir yolu var mı? gibi konulardan başlayabilirsiniz.

Bu pratikler sizin baskın işleviniz Fi ile alt işleviniz Te arasında bir bağ kuracaktır. Ayrıca Te’yi şımartmanızı engelleyeceği gibi onu sürece baskın işlevinizle dahil etmenizi sağlayacaktır. Basit gibi görünseler de inanılmaz işlevseldirler. Çünkü insanın düşünme kalıplarına ve his dünyasına doğrudan etki eden pratiklerdir.

Bu yazıda alt işlevinizi geliştirmenin herhangi bir yolunu buldunuz mu? Düşüncelerinizi yorumlarda diğer okuyucularla paylaşın!

Konu ile ilgili diğer yazılar:

>>> Alt İşlevi Bütünleştirme Yolları Nelerdir?

>>> Bütünleştirmenin Anahtar Faktörleri Nelerdir?

Referanslar:

Jungs Four and Some Philosophers
Depth Typology
My True Type
Beyond Rare

Comments

  1. Buse

    Örneğin, bazı şeyleri sınıflandırmak benim açımdan etkili oluyor sanki fakat başkalarının savlarını çürütmek zorbalık gibi geliyor. Ayrıca korkmadan düşünceşeri sçylemek düpedüz patronluk ve kazanmaya çalışmak diye düşünüyorum. Rekabet ortamları gerici oluyor.

Bir yanıt yazın