Her birimizin zayıf noktaları vardır. Bu zayıflıklıklarımızın önemli bir kısmı da kişilik özelliklerimiz ile ilgilidir. Kişiliğimize bağlı zayıflıklarımızın temel nedeni ise alt işlevimizdir. Daha önceki yazılarımda alt işlevlerin kullanıcılarına neler getirdiğinden bahsetmiştim. Şimdi de alt işlevin getirdiği bu zayıflıkların nasıl geliştirilebileceğinden bahsetmek istiyorum. Bugünkü Alt İşlev Ti Zayıflığı Nasıl Geliştirilir? yazımda ise Fe baskın işlevine sahip kişiliklerin bu zayıflıklarını nasıl geliştireceklerine odaklanacağım. Umarım bu yazı dizisi her kişilik tipi için pratik öneriler sunarak onların gelişimine yardımcı olacaktır.
Zayıflığımızın Nedeni
Kişilik tiplerimiz söz konusu olduğunda, her birimizin bir işlevler hiyerarşisi vardır. Ayrıca bazı işlevlerimiz daha sağlıklı ve bilinçli olma eğilimindedirler. Ancak bazı işlevlerimiz de daha zayıf ve daha bilinçsiz olma eğilimindedirler. Tabi bu iki durum her zaman kalıcı bir niteliğe sahip değildir.
Bizler öncelikle baskın işlevimize güveniriz. Sonra bu işlevi yardımcı işlevimizle destekleriz. Üçüncül işlevimizle rahatlama buluruz. Alt işlevimiz ise zayıf noktamızdır. Bu yazının konusu da işte bu zayıf noktamızdır.
Zayıflığımızın temel nedeni genellikle işlevlerimizin sağlıksız gelişimi ya da alt işlevmizi baskılamamızdır. baskılamaktan kastım, alt işlevimizden gelen girdileri göz ardı etmemizdir. Bu durum baskın işlevimizi fazla çalıştırmamıza ve sonunda alt işlevimizin “kıskacına” düşmemize neden olur. Bu durum yaşandığında da stresli, mantıksız ve endişeli bir ruh haline gireriz.
Alt işlevimizin dengeli gelişimi, daha dengeli bir bakış açısına sahip olmamıza, insanları daha iyi anlamamıza ve hayatımızda daha az stres yaşamamıza yardımcı olacaktır.
Peki sizin zayıf noktanız nedir? Onu nasıl güçlendirebilirsiniz? Daha dengeli bir hayatın tadını nasıl çıkarabilirsiniz? Hadi gelin bunun yollarına bir bakalım!
Yazıya geçmeden önce Ti Alt İşlev Olarak Nasıl İşler? yazısını hatırlamak isteyebilirsiniz!
Alt İşlev Ti Kullanıcılarının (ENFJ ve ESFJ) Zayıflıkları
Fe baskın işlev kullanıcılarının zayıflıklarının nedeni, alt işlevleri olan Ti’dir. Alt işlev Ti onlara, “karar vermek için saf, kişisel olmayan, gerçek verilere odaklanmak. Yapıcı eleştiri yapmak ve almak.” zayıflığını yaşatır. Bu eğilimler ilk bakışta insana zayıflık gibi gelmezler. Ancak işlevsel yığın içerisindeki etkileşimler, bir Fe-Ti açmazı yaşanmasına neden olur. Ve bu sürecin sonucu hiç iç açıcı değildir.
ENFJ’ler ve ESFJ’ler alt işlev olarak içedönük düşünmeye yani Ti’ye sahiptirler. Ancak baskın işlevleri olan Fe’den dolayı kişisel olmayan mantık ve analizden ziyade kendi değerlerine ve başkalarının uyumuna odaklanmayı tercih ederler. Özellikle diğer insanların nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini anlama yeteneğine sahiptirler. Ancak bu eğilime sahip insanlar, alt işlevin etkisiyle kendi kişisel ihtiyaçlarına ve insani uyum yerine saf gerçek verilere odaklanmaya zorlanırlar. Oluşan bu açmazdan dolayı mantıksal olarak artılara ve eksilere dayanan kararlar almakta zorlanacaklardır.
Ti işlevlerini geliştiren EFJ’ler kararlarında daha dengeli, etkili ve makul olurlar. Diğer insanların ihtiyaçları tarafından daha az sarsılmış ve yönlendirilmiş hissederler. Ayrıca daha nesnel, mantıklı kararlar verirler. Alt işlev doğal olarak hayatın sonraki yıllarında gelişme eğilimindedir. Ancak EFJ’ler bu işlevi herhangi bir yaşta da günlük yaşamlarında geliştirmeye başlayabilirler. Sonuçta bu mantıklı tutumu ESJ’ler bir iç çatışma konusu haline getirler. İşte bu Fe ve Ti çatışmasıdır.
Çözüm yollarına geçmeden önce çok aşırı stresli zamanlarda alt işlevinize odaklanmanın sizi daha endişeli ve stresli hissettirebileceğini hatırlamak önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki önerilerimi düşük stresli bir zamanda uygulamaya çalışmanız daha iyi olacaktır.
Alt İşlev Ti Zayıflığını Geliştirmenin Yolları
- Tüm arkadaşlarınızın, size kötülük yapanların ve aile üyelerinizin bir listesini yapın. Şimdi bu listeyi birbiriyle örtüşmeyen farklı kategorilere ayırın. Örneğin, “bana hediye alanlar” gibi…
- Bir strateji oyunu öğrenin ve oyunun temel amacını ve yapısını düşünün. Hareketlerinizi önceden belirleyin ve nasıl oynanacağınızı düşünün.
- İlgilendiğiniz bir şey hakkında rapor yazın. Mümkün olduğunca kesin bir dil kullanın. Raporunuzu okuyun ve gereksiz üslüp yapılarını veya gereksiz kelimeleri kaldırın. Raporu mümkün olduğunca kesin ve gerçeğe uygun hale getirmeye çalışın. Mümkün olduğunca kesin ve net bir niyetle yazmak için alternatif kelimeler düşünün ve değiştirin.
- Günlük soruları yalnızca size sorulanlarla yanıtlama alıştırması yapın. Cevabınızın önüne ve ardına hiçbir şey eklemeyin. Örneğin, birisi size nasıl olduğunuzu sorduğunda “Yorgunum” diyebilirsiniz. “Yorgunum. Uzun bir gün oldu. Gece geç saatte ayaktaydım ve bu sabah neredeyse alarmımı kaçırıyordum!” şeklinde bir açıklama yapmayın. Bunları sonra yaparsınız.
- Dosya dolabınızı veya kitaplarınızı kategorilere ayırabileceğiniz başka bir yol düşünün. Bu kategorileri kullanarak yeniden düzenleyin. Örneğin, artık yazarlara göre değil de renklere ve boylara göre bir kategori sistemi geliştirin.
- Prensiplerinizi düşünün. Hayatınızın her alanında bağlı kaldığınız bu gerçekler nelerdir? Sürekli olarak hangi ilkelere göre yaşıyorsunuz? Sonra bunlar üzerine düşünün ve onları mevcut gerçeklere göre yeniden düzenleyin.
- Tanıdığınız tüm insanları düşünün. Yaşayacak bir gününüz kalsaydı, kiminle görüşmeye ve zaman geçirmeye öncelik verirdiniz?
- Birinin konuşmasını dinlerken konudan çok ilkelerine dikkat edin. Ne olursa olsun hangi gerçekleri önemsiyor? Argümanlarını desteklemek için hangi kategorileri kullanıyor? Farklı kategorilerdeki şeyleri nasıl bir düşünce yöntemiyle eşitliyor? Argümanlarında herhangi bir kusur var mı?
Bu pratikler sizin baskın işleviniz Fe ile altişleviniz Ti arasında bir bağ kuracaktır. Ayrıca Ti’yi şımartmanızı engelleyeceği gibi onu sürece baskın işlevinizle dahil etmenizi sağlayacaktır. Basit gibi görünseler de inanılmaz işlevseldirler. Çünkü insanın düşünme kalıplarına ve his dünyasına doğrudan etki eden pratiklerdir.
Bu yazıda alt işlevinizi geliştirmenin herhangi bir yolunu buldunuz mu? Düşüncelerinizi yorumlarda diğer okuyucularla paylaşın!
Konu ile ilgili diğer yazılar:
>>> Alt İşlevi Bütünleştirme Yolları Nelerdir?
>>> Bütünleştirmenin Anahtar Faktörleri Nelerdir?