Alt İşlev Ne Zayıflığı Nasıl Geliştirilir?

Alt İşlev Ne Zayıflığı Nasıl Geliştirilir?

Her birimizin zayıf noktaları vardır. Bu zayıflıklıklarımızın önemli bir kısmı da kişilik özelliklerimiz ile ilgilidir. Kişiliğimize bağlı zayıflıklarımızın temel nedeni ise alt işlevimizdir. Daha önceki yazılarımda alt işlevlerin kullanıcılarına neler getirdiğinden bahsetmiştim. Şimdi de alt işlevin getirdiği bu zayıflıkların nasıl geliştirilebileceğinden bahsetmek istiyorum. Bugünkü Alt İşlev Ne Zayıflığı Nasıl Geliştirilir? yazımda ise Si baskın işlevine sahip kişiliklerin bu zayıflıklarını nasıl geliştireceklerine odaklanacağım. Umarım bu yazı dizisi her kişilik tipi için pratik öneriler sunarak onların gelişimine yardımcı olacaktır.

Zayıflığımızın Nedeni

Kişilik tiplerimiz söz konusu olduğunda, her birimizin bir işlevler hiyerarşisi vardır. Ayrıca bazı işlevlerimiz daha sağlıklı ve bilinçli olma eğilimindedirler. Ancak bazı işlevlerimiz de daha zayıf ve daha bilinçsiz olma eğilimindedirler. Tabi bu iki durum her zaman kalıcı bir niteliğe sahip değildir.

Bizler öncelikle baskın işlevimize güveniriz. Sonra bu işlevi yardımcı işlevimizle destekleriz. Üçüncül işlevimizle rahatlama buluruz. Alt işlevimiz ise zayıf noktamızdır. Bu yazının konusu da işte bu zayıf noktamızdır.

Zayıflığımızın temel nedeni genellikle işlevlerimizin sağlıksız gelişimi ya da alt işlevmizi baskılamamızdır. baskılamaktan kastım, alt işlevimizden gelen girdileri göz ardı etmemizdir. Bu durum baskın işlevimizi fazla çalıştırmamıza ve sonunda alt işlevimizin “kıskacına” düşmemize neden olur. Bu durum yaşandığında da stresli, mantıksız ve endişeli bir ruh haline gireriz.

Alt işlevimizin dengeli gelişimi, daha dengeli bir bakış açısına sahip olmamıza, insanları daha iyi anlamamıza ve hayatımızda daha az stres yaşamamıza yardımcı olacaktır.

Peki sizin zayıf noktanız nedir? Onu nasıl güçlendirebilirsiniz? Daha dengeli bir hayatın tadını nasıl çıkarabilirsiniz? Hadi gelin bunun yollarına bir bakalım!

Yazıya geçmeden önce Ne Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? yazısını hatırlamak isteyebilirsiniz!

Alt İşlev Ne Kullanıcılarının (ISTJ ve ISFJ) Zayıflıkları

Si baskın işlev kullanıcılarının zayıflıklarının nedeni, alt işlevleri olan Ne’dir. Alt işlev Ne onlara, “herhangi bir konuda yeni ve denenmemiş yaklaşımlar denemek ve değişime hızlıca uyum sağlamak.” zayıflığını yaşatır. Bu eğilimler ilk bakışta insana zayıflık gibi gelmezler. Ancak işlevsel yığın içerisindeki etkileşimler, bir Si-Ne açmazı yaşanmasına neden olur. Ve bu sürecin sonucu hiç iç açıcı değildir.

ISTJ’ler ve ISFJ’ler alt işlev olarak dışadönük sezgiye (Ne) sahiptirler. Baskın Si etkisiyle, teorik veya soyut olasılıklardan ziyade gerçekçi, pratik gerçeklere odaklanmayı tercih ederler. Odaklandıkları şey “olabilecek” veya “eğer olsaydı” dünyasından çok, gerçek ve somut dünyadır. Ayrıca denenmiş ve gerçeğe dayanan yöntemlere güvenmeyi severler ve denenmemiş yaklaşımlardan kaçınırlar. Planladıkları zaman, daha önce neyin işe yaradığına bakmayı ve gelecekte de aynı yaklaşımları kullanmayı severler.

Alt işlev Ne’nin gelişimi üzerinde her gün biraz zaman harcayan ISJ’ler muazzam bir kişisel gelişim yaşayamaya adaydırlar. Bu onların sonraki yaşamlarını kolaylaştıran bir etkiye sahiptir. Çünkü onların alt işlevi olasılıklara hazır olmayı önerir. Tabi bu sadece gelecekle ilgili değildir. Çünkü hayatın hangi aşamasında olursa olsun Ne’yi doğru kullanmanın onlarca yolu vardır.

Bunu nasıl yapacakları konusuna geçmeden önce, çok aşırı stresli zamanlarda alt işlevinize odaklanmanın sizi daha endişeli ve stresli hissettirebileceğini hatırlamak önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki önerilerimi düşük stresli bir zamanda uygulamaya çalışmanız daha iyi olacaktır.

Ne Alt İşlevini Geliştirmenin Yolları

  • Hayatınızdaki kalıpları fark etmeye başlayın. İnsanlarla veya çevrenizdeki dünyayla etkileşimde herhangi bir kalıp görüyor musunuz? Sevdiğiniz insanlarla kullandıkları nesneler arasında olağandışı ilişkiler veya kalıplar fark ettiniz mi?
  • Yaşamak için sadece bir gününüz kalsaydı, hayatınız nasıl farklı olurdu? Farklı olarak ne yapardınız? Kaçınabilmiş olmayı dilediğiniz herhangi bir kalıp veya kötü alışkanlık var mı? Zamanını nasıl geçirmeyi dilerdin?
  • Şu anda yaşadığınız bir sorunu düşünün. On olası çözümü listeleyin. Sorun küçük (sabahları fazladan on beş dakika nasıl uyur) ya da büyük (kötü bir ilişkiyle nasıl baş edilir) olabilir.
  • Bir gün ziyaret etmek istediğin ama hiç gitmediğin bir yer var mı? Bir gün yapmak isteyip de hiç yapmadığınız bir proje var mı? Bu iki yaşam hedefini nasıl birleştirebilir ve onları gerçeğe dönüştürebilirsiniz? Bunu yapmanın birden fazla yolu var mı?
  • Harekete geçmeden önce günde bir kez kendinizi durdurmaya çalışın. Kendinize bir gelişme olabilecek alternatif olasılıklar veya çözümler düşünüp düşünmediğinizi sorun.
  • Sizi rahatsız eden olumsuz bir şey düşünün. Bunu nasıl olumluya çevirebilirsiniz? Bundan çıkarılacak iyi bir ders var mı?
  • Rutininizde yeni bir şey deneyin; ister yeni bir saç modeli, yeni bir film türü, yeni bir ruj tonu veya yeni bir tarif… size kalmış.

Bu pratikler sizin baskın işleviniz Si ile alt işleviniz Ne arasında bir bağ kuracaktır. Ayrıca Ne’yi şımartmanızı engelleyeceği gibi onu sürece baskın işlevinizle dahil etmenizi sağlayacaktır. Basit gibi görünseler de inanılmaz işlevseldirler. Çünkü insanın düşünme kalıplarına ve his dünyasına doğrudan etki eden pratiklerdir.

Bu yazıda alt işlevinizi geliştirmenin herhangi bir yolunu buldunuz mu? Düşüncelerinizi yorumlarda diğer okuyucularla paylaşın!

Konu ile ilgili diğer yazılar:

>>> Alt İşlevi Bütünleştirme Yolları Nelerdir?

>>> Bütünleştirmenin Anahtar Faktörleri Nelerdir?

Referanslar:

Jungs Four and Some Philosophers
Depth Typology
My True Type
Beyond Rare

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir