Alt İşlev Ni Zayıflığı Nasıl Geliştirilir?

Alt İşlev Ni Zayıflığı Nasıl Geliştirilir?

Her birimizin zayıf noktaları vardır. Bu zayıflıklıklarımızın önemli bir kısmı da kişilik özelliklerimiz ile ilgilidir. Kişiliğimize bağlı zayıflıklarımızın temel nedeni ise alt işlevimizdir. Daha önceki yazılarımda alt işlevlerin kullanıcılarına neler getirdiğinden bahsetmiştim. Şimdi de alt işlevin getirdiği bu zayıflıkların nasıl geliştirilebileceğinden bahsetmek istiyorum. Bugünkü Alt İşlev Ni Zayıflığı Nasıl Geliştirilir? yazımda ise Se baskın işlevine sahip kişiliklerin bu zayıflıklarını nasıl geliştireceklerine odaklanacağım. Umarım bu yazı dizisi her kişilik tipi için pratik öneriler sunarak onların gelişimine yardımcı olacaktır.

Zayıflığımızın Nedeni

Kişilik tiplerimiz söz konusu olduğunda, her birimizin bir işlevler hiyerarşisi vardır. Ayrıca bazı işlevlerimiz daha sağlıklı ve bilinçli olma eğilimindedirler. Ancak bazı işlevlerimiz de daha zayıf ve daha bilinçsiz olma eğilimindedirler. Tabi bu iki durum her zaman kalıcı bir niteliğe sahip değildir.

Bizler öncelikle baskın işlevimize güveniriz. Sonra bu işlevi yardımcı işlevimizle destekleriz. Üçüncül işlevimizle rahatlama buluruz. Alt işlevimiz ise zayıf noktamızdır. Bu yazının konusu da işte bu zayıf noktamızdır.

Zayıflığımızın temel nedeni genellikle işlevlerimizin sağlıksız gelişimi ya da alt işlevmizi baskılamamızdır. baskılamaktan kastım, alt işlevimizden gelen girdileri göz ardı etmemizdir. Bu durum baskın işlevimizi fazla çalıştırmamıza ve sonunda alt işlevimizin “kıskacına” düşmemize neden olur. Bu durum yaşandığında da stresli, mantıksız ve endişeli bir ruh haline gireriz.

Alt işlevimizin dengeli gelişimi, daha dengeli bir bakış açısına sahip olmamıza, insanları daha iyi anlamamıza ve hayatımızda daha az stres yaşamamıza yardımcı olacaktır.

Peki sizin zayıf noktanız nedir? Onu nasıl güçlendirebilirsiniz? Daha dengeli bir hayatın tadını nasıl çıkarabilirsiniz? Hadi gelin bunun yollarına bir bakalım!

Yazıya geçmeden önce Ni Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? yazısını hatırlamak isteyebilirsiniz!

Alt İşlev Ni Kullanıcılarının (ESTP ve ESFP) Zayıflıkları

Se baskın işlev kullanıcılarının zayıflıklarının nedeni, alt işlevleri olan Ni’dir. Alt işlev Ni onlara, “gelecekteki uzun vadeli sonuçlara odaklanmak ve bunları çözmek” zayıflığını yaşatır. Bu eğilimler ilk bakışta insana zayıflık gibi gelmezler. Ancak işlevsel yığın içerisindeki etkileşimler, bir Se-Ni açmazı yaşanmasına neden olur. Ve bu sürecin sonucu hiç iç açıcı değildir.

ESTP’ler ve ESFP’ler alt işlev olarak içedönük sezgiye (Ni) sahiptirler. Baskın Se etkisiyle mevcut gerçeklikler dünyasını “olasılıklar” dünyasına tercih ederler. Yani baskın işlevleri uzak gelecekten çok şimdiye odaklanmak yönündedir. Oysa Alt işlevleri onları olasılıklara yönlendirir. Onlar bu sese kulak verdiklerinde bir kavrama deneyimi yaşarlar.

Görebildikleri, koklayabildikleri, dokunabildikleri ve tadabildikleri pratik, somut gerçekler onların önceliğidir. Ancak teorik olasılıklar ve bilinçsiz, soyut hayaller onları içlerine çekmeye başlar. Böylece somutluğun heyecanını yitirirler ve alt işlev tuzağına yakalanırlar.

Alt işlev Ni’nin gelişimi üzerinde her gün biraz zaman harcayan ESP’ler daha güçlü içgüdülere ve daha iyi stratejik planlama yeteneklerine sahip olacaklardır. Ayrıca daha akıllıca uzun vadeli kararlar alacaklardır. ESP’ler özellikle 50’li ve 60’lı yaşlarda Ni’yi geliştirmeye başlarlar. Ancak ESP’ler eğer karar verirlerse bu işlevi herhangi bir yaşta da günlük yaşamlarında geliştirmeye başlayabilirler.

Bunu nasıl yapacakları konusuna geçmeden önce, çok aşırı stresli zamanlarda alt işlevinize odaklanmanın sizi daha endişeli ve stresli hissettirebileceğini hatırlamak önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki önerilerimi düşük stresli bir zamanda uygulamaya çalışmanız daha iyi olacaktır.

Ni Alt İşlevini Geliştirmenin Yolları

  • Bir anda aklınıza gelen rastgele fikirleri ve “vizyonları” bir kenara not edin. İsterseniz onların bir resmini çizin.
  • Her gün sessiz tefekkür veya meditasyon yaparak biraz zaman geçirin.
  • Hayatınızı bir film ya da roman olarak hayal edin. Bu film ya da roman nasıl oynanırdı? Kahraman mı yoksa kötü adam mı olurdunuz? Bu kitabın veya filmin nasıl bitmesini isterdiniz?
  • Tanıdığınız birini düşünün. Olumsuz niteliklerinin bir listesini yazın. Şimdi aynı niteliklerin olumlu bir yorumuyla aynı listeyi yeniden yazın. Zor olabilir, ancak listelediğiniz her niteliğe farklı bir bakış açısı getirip getiremeyeceğinize bakın. Bunu yaparken kafanızda herhangi bir resim beliriyor mu?
  • Şu anda yaşadığınız bir soruna bakın ve herkesin nasıl etkilendiğini veya aynı sorunu nasıl gördüğünü hayal edin. Anneniz nasıl görüyor? En yakın arkadaşınız nasıl görüyor? Düşmanınız bunu nasıl görüyor? Her bir perspektifi yazın ve tüm perspektifleri bir araya getiren bir görüntü veya sembolün akla gelip gelmediğine bakın.
  • Hayatınızın gelecek on yılını hayal etmeye çalışın. Hangi görüntüleri görüyorsunuz? Hangi olasılıkları fark ediyorsunuz? Olası veya olası görünmeyen şeyler nelerdir?
  • Bir film izledikten veya bir kitap okuduktan sonra, hikayenin sizin için ne anlama geldiğini veya neyi sembolize ettiğini düşünün. Bu hikaye hayatınızdaki değişim için bir katalizör olabilir mi?
  • Bir dergi alın ve reklamlara bakın. Sözlerin ardındaki gerçek niyet nedir? Size satış yapmaya çalışan reklamverenler neler düşünüyor olabilirler? Bu doğru mu yoksa aldatıcı mı? Seyirciyi hangi yollarla manipüle ediyorlar? İnsanları bilinçaltında etkilemek için herhangi bir sembol veya renk kullanıyorlar mı?

Bu pratikler sizin baskın işleviniz Se ile alt işleviniz Ni arasında bir bağ kuracaktır. Ayrıca Ni’yi şımartmanızı engelleyeceği gibi onu sürece baskın işlevinizle dahil etmenizi sağlayacaktır. Basit gibi görünseler de inanılmaz işlevseldirler. Çünkü insanın düşünme kalıplarına ve his dünyasına doğrudan etki eden pratiklerdir.

Bu yazıda alt işlevinizi geliştirmenin herhangi bir yolunu buldunuz mu? Düşüncelerinizi yorumlarda diğer okuyucularla paylaşın!

Konu ile ilgili diğer yazılar:

>>> Alt İşlevi Bütünleştirme Yolları Nelerdir?

>>> Bütünleştirmenin Anahtar Faktörleri Nelerdir?

Referanslar:

Jungs Four and Some Philosophers
Depth Typology
My True Type
Beyond Rare

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir