Alt İşlev Si Zayıflığı Nasıl Geliştirilir?

Alt İşlev Si Zayıflığı Nasıl Geliştirilir?

Her birimizin zayıf noktaları vardır. Bu zayıflıklıklarımızın önemli bir kısmı da kişilik özelliklerimiz ile ilgilidir. Kişiliğimize bağlı zayıflıklarımızın temel nedeni ise alt işlevimizdir. Daha önceki yazılarımda alt işlevlerin kullanıcılarına neler getirdiğinden bahsetmiştim. Şimdi de alt işlevin getirdiği bu zayıflıkların nasıl geliştirilebileceğinden bahsetmek istiyorum. Bugünkü Alt İşlev Si Zayıflığı Nasıl Geliştirilir? yazımda ise Ne baskın işlevine sahip kişiliklerin bu zayıflıklarını nasıl geliştireceklerine odaklanacağım. Umarım bu yazı dizisi her kişilik tipi için pratik öneriler sunarak onların gelişimine yardımcı olacaktır.

Zayıflığımızın Nedeni

Kişilik tiplerimiz söz konusu olduğunda, her birimizin bir işlevler hiyerarşisi vardır. Ayrıca bazı işlevlerimiz daha sağlıklı ve bilinçli olma eğilimindedirler. Ancak bazı işlevlerimiz de daha zayıf ve daha bilinçsiz olma eğilimindedirler. Tabi bu iki durum her zaman kalıcı bir niteliğe sahip değildir.

Bizler öncelikle baskın işlevimize güveniriz. Sonra bu işlevi yardımcı işlevimizle destekleriz. Üçüncül işlevimizle rahatlama buluruz. Alt işlevimiz ise zayıf noktamızdır. Bu yazının konusu da işte bu zayıf noktamızdır.

Zayıflığımızın temel nedeni genellikle işlevlerimizin sağlıksız gelişimi ya da alt işlevmizi baskılamamızdır. baskılamaktan kastım, alt işlevimizden gelen girdileri göz ardı etmemizdir. Bu durum baskın işlevimizi fazla çalıştırmamıza ve sonunda alt işlevimizin “kıskacına” düşmemize neden olur. Bu durum yaşandığında da stresli, mantıksız ve endişeli bir ruh haline gireriz.

Alt işlevimizin dengeli gelişimi, daha dengeli bir bakış açısına sahip olmamıza, insanları daha iyi anlamamıza ve hayatımızda daha az stres yaşamamıza yardımcı olacaktır.

Peki sizin zayıf noktanız nedir? Onu nasıl güçlendirebilirsiniz? Daha dengeli bir hayatın tadını nasıl çıkarabilirsiniz? Hadi gelin bunun yollarına bir bakalım!

Yazıya geçmeden önce Si Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? yazısını hatırlamak isteyebilirsiniz!

Alt İşlev Si Kullanıcılarının (ENTP ve ENFP) Zayıflıkları

Ne baskın işlev kullanıcılarının zayıflıklarının nedeni, alt işlevleri olan Si’dir. Alt işlev Si onlara, “somut ayrıntıları hatırlamak ve fiziksel ihtiyaçlarla ilgilenmek” zayıflığını yaşatır. Bu eğilimler ilk bakışta insana zayıflık gibi gelmezler. Ancak işlevsel yığın içerisindeki etkileşimler, bir Ne-Si açmazı yaşanmasına neden olur. Ve bu sürecin sonucu hiç iç açıcı değildir.

ENTP’ler ve ENFP’ler alt işlev olarak içedönük duyuma (Si) sahiptirler. Baskın Ne etkisiyle yeni olasılıkları ve teorik yenilikleri tercih etme eğilimindedirler. Hatta geleceğe ve ne “olabileceğine” o kadar odaklanırlar ki, şimdi neye ihtiyaçları olduğunu fark etmeyi (Si) unuturlar. Bu onların yemek yemeyi, yeterince uyumayı unutmalarına veya önemli olan güncel ayrıntıları kaçırmalarına neden olur.

Alt işlev Si ise onları “denenmiş ve doğru” yöntemlere ve rutinlere teşvik eder. Ayrıca Si onlara hayatı kendileri için yaşamayı önerirken; Ne hayatı yaşamak için kendilerini ihmal etmelerini önerir. Bu ciddi bir açmazdır. Zaten sorunda bu noktada başlar. Çünkü iki tutum da risklidir. Çünkü biri hayata, diğeri de kendilerine dair bir çok şeyi kaçırmalarına neden olacaktır. Gerekli olan şey bu iki işlevin birbirini dengelemesidir.

Alt işlev Si’yi geliştirmek için çalışan ENP’ler daha bilinçli, fiziksel olarak daha sağlıklı ve günlük yaşamları için önemli olan ayrıntılara daha iyi dikkat eden tiplerdir. Bu bir bütünleşme halidir. Alt işlev Si doğal olarak hayatın sonraki yıllarında gelişme eğilimindedir. Ancak ENP’ler bu işlevi herhangi bir yaşta da günlük yaşamlarında geliştirmeye başlayabilirler.

Bunu nasıl yapacakları konusuna geçmeden önce, çok aşırı stresli zamanlarda alt işlevinize odaklanmanın sizi daha endişeli ve stresli hissettirebileceğini hatırlamak önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki önerilerimi düşük stresli bir zamanda uygulamaya çalışmanız daha iyi olacaktır.

Si Alt İşlevini Geliştirmenin Yolları

  • Şu anda nasıl hissettiğinizi ayrıntılı bir şekilde anlamak için bir dakikanızı ayırın. Fiziksel olarak nasıl hissediyorsunuz? Herhangi bir yerde gergin misiniz yoksa rahat mısınız? Aç mısınız yoksa yorgun musunuz? Duygusal olarak nasıl hissediyorsunuz? Stresli, mutlu, üzgün müsününüz? Kendinizi kontrol etmek ve bedeninizin ve zihninizin içinde neler olup bittiğini gerçekten anlamak için gün boyunca birkaç dakika ayırın.
  • Bir dahaki sefere beyin fırtınanızda, geçmişte başarılı olmuş kaç tane çözüm bulabileceğinizi görün.
  • Favori bir anınızı düşünün. Neredeydiniz? Nasıl hissettiniz? Hatırladığınız herhangi bir görüntü, ses veya koku var mıydı? Gözlerinizi kapatın ve o anıya kendinizi yenşden kaptırmaya çalışın.
  • tarihi sıralamay dikkat ederek kendinizle ilgili bir hikaye anlatın. En baştan başlayın ve zamanda atlama yapmadığınızdan emin olun.
  • Daha önce birini mutlu ettiğiniz bir anıyı düşünün ve hatırlayın. Aynı şeyi tekrar yapın.
  • Örgü, tığ veya kanaviçe işi gibi bir hobi edinin. Bunu tekrarla yapmanın sizi nasıl rahat hissettirebileceğine odaklanın.
  • Günlük rutininizi düşünün. Rutininize daha fazla tutarlılık ve dolayısıyla daha az stres eklemek için yapabileceğiniz bir şey var mı? Eğer varsa bunu uygulamaya çalışın.
  • Bir parça meyve, bir çiçek veya bir sabunun kokusunu alın. Koku size tam olarak neyi hatırlatıyor? Ne yaşatıyor veya ne düşündürüyor? Kokularla aranızı daha sıkı tutun.

Bu pratikler sizin baskın işleviniz Ne ile alt işleviniz Si arasında bir bağ kuracaktır. Ayrıca Si’yi şımartmanızı engelleyeceği gibi onu sürece baskın işlevinizle dahil etmenizi sağlayacaktır. Basit gibi görünseler de inanılmaz işlevseldirler. Çünkü insanın düşünme kalıplarına ve his dünyasına doğrudan etki eden pratiklerdir.

Bu yazıda alt işlevinizi geliştirmenin herhangi bir yolunu buldunuz mu? Düşüncelerinizi yorumlarda diğer okuyucularla paylaşın!

Konu ile ilgili diğer yazılar:

>>> Alt İşlevi Bütünleştirme Yolları Nelerdir?

>>> Bütünleştirmenin Anahtar Faktörleri Nelerdir?

Referanslar:

Jungs Four and Some Philosophers
Depth Typology
My True Type
Beyond Rare

Bir yanıt yazın