Alt İşlevi Bütünleştirmek

Alt İşlevi Bütünleştirmek

Alt İşlevin Karanlık Tarafı Nasıl Çalışır? yazımda alt işlevin karanlık tarafı ile başa çıkmak için kullanılan stratejilerden bahsetmiştim. Bu stratejiler kaçınma ya da hoşgörü stratejisi, dayanak oluşturma stratejisi ve anlama ya da bütünleştirmeye çalışma stratejisiydi. Alt İşlevi Bütünleştirmek yazımda ise bütünleştirme stratejisini anlatmaya çalışacağım.

Alt İşlevi Bütünleştirmek Ne Demektir?

Bu eylem bazen kişisel gelişim, bireyleşme, kendini gerçekleştirme veya aydınlanma olarak adlandırılan bir durumdur. Ayrıca bütünleştirmek, genellikle ahlaki ve manevi bir mesele olarak görülür. Herhangi bir dış onay, dışarıdan gelecek bir ödül veya dış kabul talep etmez. Çünkü kişinin kendi iyiliği için gösterdiği bir gayrettir. Amacı ise tamamen içsel bir haz ve tatmin elde etmektir.

Bütünleştirme çabasına giren insanlar, genellikle kavrama deneyimlerinden ve kişisel başarısızlıklarından paylarına düşeni almış kimselerdir. Bu sebeple işlevlerini bütünleştirmeye genellikle hazırdırlar. Tabii ki bütünleştirmenin ödülü içsel bir tatmin ve tamamlanma hissi yaşamaktır. Bu da onların bu sürecin sonunda alacakları ödülleri olacaktır. 

Alt İşlevi Bütünleştirmek Neden Önemlidir?

Alt işlev, kişilik tiplerinin olgunlaşma ve gelişme sürecinin nihai hedefini belirler. Aynı zamanda bu hedefe ulaşmak için gereken odak noktayı bize gösterir. Ayrıca bizi daha özgün yaşamaya teşvik eden temel motivasyonumuzu içerir. Bundan dolayı bizi hakikate ve bütünlüğe doğru ilerlemeye zorlar. Alt işlev bu yönleri ile bizi ileriye taşıyacak olan işlevimizdir. Tabii ki doğru bir bütünleşme süreci yaşamamız koşuluyla bunlar gerçekleşecektir.  

Ne yazık ki, alt işlevimizin ihtiyaçları ve arzuları bilinçdışında gömülüdür. Bu nedenle çocukça ve bencil bir görünüme sahiptir. Ayrıca yıkıcı bir şekilde işlev görme eğilimindedir. Yıkıcı olduğunda ise nevroz, psikoz hatta kişilik bozukluklarında temel bir rol oynamaktadır.

Fakat alt işlev iyi anlaşıldığında ve bilincin aydınlığına çekildiğinde bütünlüğe giden yolumuzda bize ilham olur. Bu nedenle alt işlevimizi daha bilinçli hale getirmek olgunlaşma sürecimiz için çok önemlidir. Bunu yapabilmek içinse kişilik tipimize ait alt işlevimizin doğasını anlamamız zorunludur. Bu anlama faaliyetine onun hangi biçimlerde bencil, savunmacı ve yıkıcı olabileceği anlamak da dahildir.

Not: Her kişilik tipinin kendi sayfasında işlev yığınını görebilirsiniz.

Bu süreç aynı zamanda, alt işlevimizin davranış kalıplarının da daha fazla farkında olmamızı gerektirir. Bu konular hakkındaki bilgilerimiz bir kez ortaya çıktıktan sonra artık bilincimize gelmişler demektir. Bundan dolayı artık kendimizi ve amacımızı anlamanın yeni ve sağlıklı yollarını keşfetmeye hazır haldeyizdir. Bu noktada bize biraz empati gerekecektir. Çünkü alt işlevi anlamaya çalışmak bu işin ilk adımıdır.

Ayrıca bu süreç, kendimize karşı alçakgönüllü ve kabullenici olmak, kendimizi savunma eğilimimizde azalma ve karar verme süreçlerimizde bilgece tutumumuzun artması ile sonuçlanacaktır.

Alt İşlevi Bütünleştirmek İçin Atılacak Öncelikli Adımlar Nelerdir?

Alt işlevi bütünleştirmeye çalışmadan önce, kişilik tipinizi bilmek çok önemlidir. Çünkü her kişilik tipinin işlev yığını birbirinden farklıdır. Haliyle bütünleşme süreci de farklı olacaktır. Örneğin, INTP’lerin alt işlev ile ilgili mücadele içeriği size uymuyorsa; o zaman bir INTP değilsinizdir. Mücadele alanlarınız algılama işlevinizle ilgili daha fazla sorun içeriyorsa; aslında bir ENTP veya INTJ olabilirsiniz. Bu nedenle kişilik tipinizi ve işlev yığınınızı öğrenmek bütünleşme sürecinin ilk adımıdır.

Kişilik tipinizden emin olduktan sonra artık alt işlevinizi bütünleştirmeye yönelik ilk adımı atabilirsiniz. Bu adım da alt işlevinizin doğasını ve kişilik tipinizde nasıl tezahür ettiğini anlamaya çalışmaktır. Bu konuyla ilgili başlangıç olarak bu blogda yer alan kişilik tiplerini ve kariyer profillerini keşfedebilirsiniz. Kişilik tipinizin dört işlevinin doğasını ve birbirleriyle etkileşim biçimlerini anlamak; kendinizi analiz ederken yardımcı olacaktır.

Alt İşlevi Bütünleştirmenin Anahtar Faktörleri’ne geçmeden önce bir konuyu daha belirtmekte fayda görüyorum. Alt işlevi bütünleştirmek demek, onu doğrudan geliştirmek veya iyileştirmek demek değildir. Bu konu daha çok, kişilik tipinize özgü olan işlev koşullarını geliştirmekle ilgilidir. Kişi bu noktaya odaklandığında alt işlevle ilgili birçok sorunun da kendi kendine çözüldüğünü görecektir.

Bundan sonraki yazımızda alt işlevi bütünleştirmenin anahtar faktörleri konusuna değineceğiz.

Bu yazıyı nasıl buldunuz? Sizin de bu konu ile ilgili tecrübeleriniz var mı? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

Konu ile ilgili diğer yazılar:

>>> Alt İşlev Nedir?

>>> Alt İşlev Tuzakları Nelerdir?

>>> Bütünleştirmenin Anahtar Faktörleri Nelerdir?

>>> Alt İşlevin Karanlık Tarafı Nasıl Çalışır?

Referanslar:

Depth Typology
Psychological Types
Beyond Rare
My True Type

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir