Baskın Hissetme İşleviniz Hangisidir?

Baskın hissetme işlevleri nelerdir? Hangi kişilik tipleri baskın olarak sezgi işlevlerini kullanırlar? Baskın sezgi İşlevleri, kullanıcılarında nasıl işlerler? Bugünkü yazımızda, yukarıdaki sorulara cevap vermeye çalışırken; aynı zamanda da başkalığımızın en büyük parçalarından biri olan baskın sezgi işlevlerinin nasıl işlediğini keşfetmeye çalışacağız.

Başlamadan Önce

Dünyayı neden diğer kişilik tiplerinden daha farklı bir şekilde gördüğünüzü hiç merak ettiniz mi? İşte bunun sebebi çoğunlukla sahip olduğumuz baskın bilişsel işlevimizdir. Çünkü baskın bilişsel işlevimiz, bizim dünyayı seyrettiğimiz pencerenin yerini belirler. Bizlerde dünyayı baskın bilişsel işlevimizin çerçevesini oluşturduğu pencereden seyrederiz.

Her birimiz hayatı tamamen farklı şekillerde yaşarız. Farklı şekillerde algılarız ve tabii ki farklı şekillerde hayatı özümseriz ve deneyimleriz. Bilişsel işlevlerimizden bir tanesi, diğerlerine göre bir önceliğe sahiptir. İşte hayatın bize getirdiği ve karşımıza çıkan şeyleri filtreleyen bu işlevimize baskın bilişsel işlev denir.  

Biz de bu yazı dizimizde, başkalığımızın en büyük parçalarından biri olan baskın bilişsel işlevlerin hangi kişilik tipinde nasıl işlediğini keşfetmeye çalışacağız. Bunu yaparken de konuyu kişilik tiplerine göre ele alacağız. Ayrıca işlevleri ikili gruplar halinde zıtlarıyla ele almaya çalışacağız. Bu üslubun sizlere, işlevleri kıyaslama fırsatı sunacağını umuyoruz. Siz hangi baskın bilişsel işleve sahipsiniz? gelin beraber keşfedelim… Şimdi baskın hissetme işlevleri ile devam ediyoruz.

ENFJ’lerin ve ESFJ’lerin Baskın Bilişsel İşlevi: Dışadönük Hissetme (Fe)

Bu tiplerde baskın bilişsel işlev, insanları birleştirmeye; ve onların duygularına, ihtiyaçlarına ve değerlerine karşılık vermeye odaklanmıştır. Bu işleve sahip kişilik tipleri, bulundukları ortamın duygusal “sıcaklığını” sürekli okumaya çalışırlar. Ayrıca, bulunduğu ortamın havasını kolayca değiştirirler. İnsanları bir araya getirme ve onları ortak bir amaç için birleştirme isteğindedirler.

İnsanları rahat hissettirmek onların üstün oldukları bir meziyettir. Onları rahatlatmak için kelimeleri, jestleri ve mizahı nasıl kullanacaklarını çok iyi bilirler. İyi olmadığını düşündükleri birinin kendisini daha iyi hissetmesi için kendini utanç verici bir duruma düşürmek pahasına şaklabanlık bile yapabilirler.  

Hayatı bir bütün olarak insanlar için daha iyi hale getirmeye çalışırlar. Ayrıca bu gayretin kutsal ve anlamlı bir şey olduğuna da inanırlar. Bireysel kaygılardan ziyade bir bütün olarak insanlığa odaklanmış durumdadırlar. Bir guruba dahil olduğunda; orada olanlara yardım etmeye ve duygusal olarak insanları desteklemeye odaklanırlar.

İnsanlar ve etik değerler ile ilgilendikleri için; ahlak, hayatı ilgilendiren kararlar ve kişisel değerlerle ilgili konuları konuşmaktan hoşlanırlar. Ayrıca ilişkileri keşfetmek onlar için özel bir çekiciliğe sahiptir. Çünkü insanların birbirleriyle olan bağlantılarını merak ederler. Bununla beraber ilişkilerinde zorluk yaşayan insanları desteklemekten ve onlara tavsiyelerde bulunmaktan zevk alırlar. Diğer insanların ihtiyaçları için kendi ihtiyaçlarını ihmal etme eğilimleri yüksektir.

Martin Luther King Jr.’ın şu sözleri,  dışadönük hissetme bakış açısını çok iyi özetler:

“Tek bir kader giysisine bağlı, kaçınılmaz bir karşılıklılık ağına yakalandık. Birini doğrudan etkileyen herhangi bir şey, herkesi dolaylı olarak etkiler.”

“Her insan yaratıcı fedakarlığın ışığında mı yoksa yıkıcı bencilliğin karanlığında mı yürüyeceğine karar vermelidir.”

“Bir birey, bireysel kaygılarının dar sınırlarının üzerine çıkarak tüm insanlığın daha geniş kaygılarına ulaşana kadar yaşamaya başlamamıştır.” Martin Luther King Jr.

INFP’lerin ve ISFP’lerin Baskın Hissetme İşlevi: İçedönük Hissetme (Fi)

Bu tiplerde baskın bilişsel işlev, dünyayı, bireyler için özgün ve doğru olduğunu düşündükleri şeyleri ölçü alarak değerlendirmeye odaklanmıştır. Ayrıca kimlik, inanç, vicdan ve değerler konularına özellikle dikkatini verir. Bu işleve sahip kişilik tipleri, gerçekte kim olduklarına sadık kalmaya ve dış etkilere boyun eğmemeye inanırlar. İçinde bulundukları toplumun, kendi kurallarına ve gündemlerine uymaları için yaptığı baskıya rağmen; İçedönük Hissetme kullanıcıları, vicdanlarını, kendi gerçeklerini ve benzersiz arzularını takip ederler. Çünkü onlara bunu yapmaları konusunda rehberlik eden bir iç sesleri vardır.

İçedönük Hissetme işlevi kullanıcıları, insana dair deneyimlerle derinden temas halindedirler. Bu nedenle; hayatta gerçekten önemli olan şeylere dayanarak kararlar vermeye çalışırlar. Etik açıdan bilinçli bir doğaları vardır. Bu doğalarına dayanan bir derinliğe ve iç görüye sahiptirler. İçedönük Hissetme bir yargılama işlevi olduğu için; kendilerini hayata mahkum etme eğilimindedirler.

Antoine de Saint-Exupery’nin (“Küçük Prens”in yazarı) şu sözleri, içedönük hissetme bakış açısını çok iyi özetler:

“İşte benim sırrım, çok basit bir sır: İnsan ancak kalbiyle doğruyu görebilir; esas olan gözle görülmez.”

“Dünyadaki en güzel şeyler görülemez ve dokunulamaz şeylerdir. Sadece kalple hissedilirler.”

“Elbette sana zarar vereceğim. Tabii ki bana zarar vereceksin. Elbette birbirimize zarar vereceğiz. Ama bu varoluşun ta kendisidir. Bahar olmak, kış riskini kabullenmek demektir. Var olmak, yokluk riskini kabul etmek demektir.” Antoine de Saint-Exupery

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> İçedönük Hissetme Nedir?

>>> Dışadönük Hissetme Nedir?

>>> Fi Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir?

>>> Fe Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir?

Referanslar:

Neuroscience of Personality
Depth Typology
Gifts Differing
Psychological Types
The Magic Diamond

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir