Baskın Sezgi İşleviniz Hangisidir?

Baskın sezgi işlevleri nelerdir? Hangi kişilik tipleri baskın olarak sezgi işlevlerini kullanırlar? Baskın sezgi İşlevleri, kullanıcılarında nasıl işlerler? Bugünkü yazımızda, yukarıdaki sorulara cevap vermeye çalışırken; aynı zamanda da başkalığımızın en büyük parçalarından biri olan baskın sezgi işlevlerin nasıl işlediğini keşfetmeye çalışacağız.

Başlamadan Önce

Dünyayı neden diğer kişilik tiplerinden daha farklı bir şekilde gördüğünüzü hiç merak ettiniz mi? İşte bunun sebebi çoğunlukla sahip olduğumuz baskın bilişsel işlevimizdir. Çünkü baskın bilişsel işlevimiz, bizim dünyayı seyrettiğimiz pencerenin yerini belirler. Bizlerde dünyayı baskın bilişsel işlevimizin çerçevesini oluşturduğu pencereden seyrederiz.

Her birimiz hayatı tamamen farklı şekillerde yaşarız. Farklı şekillerde algılarız ve tabii ki farklı şekillerde hayatı özümseriz ve deneyimleriz. Bilişsel işlevlerimizden bir tanesi, diğerlerine göre bir önceliğe sahiptir. İşte hayatın bize getirdiği ve karşımıza çıkan şeyleri filtreleyen bu işlevimize baskın bilişsel işlev denir.  

Biz de bu yazı dizimizde, başkalığımızın en büyük parçalarından biri olan baskın bilişsel işlevlerin hangi kişilik tipinde nasıl işlediğini keşfetmeye çalışacağız. Bunu yaparken de konuyu kişilik tiplerine göre ele alacağız. Ayrıca işlevleri ikili gruplar halinde zıtlarıyla ele almaya çalışacağız. Bu üslubun sizlere, işlevleri kıyaslama fırsatı sunacağını umuyoruz. Siz hangi baskın bilişsel işleve sahipsiniz? gelin beraber keşfedelim… İlk önce baskın sezgi işlevlerinden başlıyoruz.

ENFP’lerin ve ENTP’lerin Baskın Bilişsel İşlevi: Dışadönük Sezgi (Ne)

Bu tiplerde baskın bilişsel işlev, dış dünyada bulabileceği her bağlantıyı ve olasılığı görmeye odaklanmıştır. Bu işleve sahip kişilik tipleri, gelecekteki potansiyelleri, yenilikleri ve çözümleri hayal edebildiğinde yüksek bir yaşam enerjisi edinirler.

Dışadönük Sezgi bir algılama süreci olduğu için, hayata merak ve keşfetme duygusu ile yaklaşarak; hayatı berraklaştırmaya çalışırlar. Bir şeyler hakkında yargıda bulunmaktan çok; anlamaya ve gözlemlemeye odaklanırlar. Hayata farklı açılardan bakarlar ve karmaşık durumlara alışılmadık çözümler bulmaktan keyif alırlar. Diğer kişilik tipleri kaostan kaçmaya çalışırlarken; onlar, stratejiler gerektiren kaotik durumlara çözümler aramaktan heyecan duyarlar.

Walt Disney’in (kendisi de bir ENXP) aşağıdaki sözleri dışadönük sezgi bakış açısını çok iyi özetler:

“İmkansızı yapmak çok eğlenceli.”

“Önce düşün. İkincisi, düşle. Üçüncüsü, inan. Ve son olarak, cesaret et.”

“İlerlemeye, yeni kapılar açmaya ve yeni şeyler yapmaya devam ediyoruz. Çünkü meraklıyız ve merak bizi yeni yollara götürmeye devam ediyor.” Walt Disney

INFJ’lerin ve INTJ’lerin Baskın Sezgi İşlevi: İçedönük Sezgi (Ni)

Bu tiplerde baskın bilişsel işlev, karşılaştıkları her durumun, arka plandaki süreçlerini görmeye odaklanmıştır. Bu işleve sahip kişilik tipleri “burada başka neler oluyor?” diye sorarak altta yatan niyetleri, düşünce kalıplarını ve motivasyonları okumaya odaklanırlar. İleri görüşlüdürler ve başarmak için uzun vadeli planlar ve bakış açıları oluşturmaktan zevk alırlar. İşlerin nasıl gelişeceğini kolayca tahmin edebilirler. Ayrıca ortaya çıkan düşünce kalıplarını ve bunların gelecek üzerindeki etkilerini hissederler.

Şu andaki gerçeklerinden daha çok gelecekte neler olabileceğine odaklanarak; kendilerinin ve diğer insanların içsel potansiyellerini kolayca görürler. Her şeyi olduğu gibi bırakmaktan memnun değillerdir. Bunun yerine, olayları tamamen yeni şekillerde görmeye odaklanırlar. Ayrıca her şeyin arkasında daha derin bir anlam olduğunu düşünerek; bunun ne olduğunu anlamaya çalışırlar.

Baskın İçedönük Sezgisel olarak, bilinç dışı dünyalarıyla da yakından temas halindedirler. Rüyaları ayırt edebilirler ve sembolizm ararlar. Ayrıca birdenbire ortaya çıkmış gibi görünen durumlara ilişkin “içgüdüsel” bir iç görüleri vardır.

Nikola Tesla ve Carl Jung’un şu sözleri, içedönük sezgi bakış açısını çok iyi özetler:

“Gelecek gerçeği söylesin ve her birini işine ve başarılarına göre değerlendirsin. Şimdiki zaman onlarındır; gerçekten uğruna çalıştığım gelecek benimdir.” Nikola Tesla

“Her canlı, evrenin çarkına göre düzenlenmiş bir motordur. Görünüşte sadece yakın çevresinden etkilense de; dış etki alanı sonsuz mesafeye kadar uzanır.” Nikola Tesla

“İnsanın görevi, bilinçdışından yukarı doğru baskı yapan içeriklerin bilincine varmaktır.” Carl Jung

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> İçedönük Sezgi Nedir?

>>> Dışadönük Sezgi Nedir?

>>> Ni Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir?

>>> Ne Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir?

Referanslar:

Neuroscience of Personality
Depth Typology
Gifts Differing
Psychological Types
The Magic Diamond

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir