ENFP Kariyer Hayatında Nasıldır?

Bugünkü yazımızda ENFP Kariyer Hayatında Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın ENFP hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim ENFP Kariyer Hayatında Nasıldır? sorusuna:

ENFP yaptığı işin kendi değerleri ile uyumlu olmasını ister. Ayrıca yaptığı işin yeteneklerini geliştirmesine katkı sağlamasını bekler.”

ENFP Kariyer Seçiminin Onun için Önemi

ENFP arzu ettiği şeyleri elde etmesini sağlayacak ölçüde bir mücadele içinde bulunur. O amaç edindiği şeye dair zengin fikirlere sahiptir; ve amaç edindiği şeyle ilgili uğraşlara yönelir. Bu yüzden ENFP’nin kariyeri ile ilgili karar vermesi çok önemlidir. Çünkü seçtiği şey onun hayatı olacaktır. Bu sebeple de kariyer seçimi yaparken büyük bir baskı yaşar ve bunalmış hisseder.

Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şey ENFP’nin seçeceği kariyer alanı ne olursa olsun sınırsız merak duygusu ve hayal gücü ile bulunduğu alanda ilerleyecektir. Çünkü o durağan bir yapıya sahip değildir. Ayrıca bir kariyer alanında artık ilerleyemeyeceğini anladığı anda yöneleceği başka bir alan muhakkak bulacaktır. ENFP kariyer konusunda bilir ki keşfedecek olasılık sayısı çok fazladır; ve istediği şeyler kendisi için oldukça değerli olacaktır.

Bulunduğu Ortama Katkısı

ENFP içinde bulunduğu her ortam gibi işyerinde de ışıldamasını bilir. Kendisi için doğru olan bakış açısını yakaladıktan sonra o neredeyse her kariyer alanında zevk ve tatmin bulur. Çünkü o girdiği ortama gülümseme, neşe, moral taşıyan bir kişidir. ENFP bu özellikleriyle canı sıkkın bir iş arkadaşını gülümsetir. İş süreçlerinden hırpalanmış bir müşterinin neşeyle enerjisini yükseltir. Sıkıcı bir iş ortamının enerjisini artırır. Ayrıca bunları yaparken büyük keyif alır.

Ona Uygun ENFP Kariyer Alanının Taşıması Gereken Nitelikler

ENFP yaptığı işin kendi değerleri ile uyumlu olmasını ister. Ayrıca yaptığı işin yeteneklerini geliştirmesine katkı sağlamasını bekler. Özellikle bu iki kriteri sağlayan kariyer ve iş ortamlarında oldukça verimli ve üretkendir. Ancak bu nitelikleri taşımayan iş ortamlarından uzak durma eğilimindedir.

Bu noktada ENFP bir diğer önemli eğilimi de yaptığı işin insanlara yardım etmesine katkı sağlamasıdır. Ayrıca iş ortamı içerisinde insan ilişkilerine değer verdiğinden; iş ortamının arkadaş grubu oluşturmaya uygun olmasını da bekler. Eğer bu iki nitelik bulunduğu ortamda yoksa; bir eksiklik hissine kapılarak kendini işe motive etmekte oldukça zorlanır.

ENFP Niteliklerine Uygun Kariyer Alanları

Bu yönleri düşünüldüğünde ENFP için kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kamu hizmeti memurlukları, danışmanlık şirketleri, eğitim sektörü alanları, müşteri temsilciliği, halkla ilişkiler, medya ve eğlence sektörü ayrıca hizmet sektöründeki kariyerler uygun seçimler olacaktır.

Ayrıca sosyal medya iletişimi de ENFP’nin yaratıcılığını insani bağlantı duygusuyla dengelemesini sağlayacaktır. Bunlar dışında ENFP insan sağlığı, çevre bilimi gibi doğrudan olumlu etkiler oluşturmaya açık bilimsel ve teknik alanlarda da kendini iyi hisseder.

Uygun Olmayan Kariyer Yolları ve Ona Hissettirdikleri

ENFP için her günün aynı olduğu bir iş kadar moral bozucu çok az şey vardır. Rutin şeyler onu sadece sıkmaz aynı zamanda geleceğe dair cesaretini de kırar. Ayrıca kurumsal yapılar bir dereceye kadar ona iyi gelse de; katı düzenlemelerin olduğu hiyerarşiye dayanan çalışma ortamları kendini güçsüz hissetmesine neden olur.

ENFP işlerinde çeşitlilik ister. İş ortamında soru sormayı sever. Motivasyonunu sürdürmesi için yeni fikirler keşfediyormuş gibi hissetmesi gerekir. Bu sebeple sessiz kalmasını ve belli bir protokolü takip etmesini gerektiren işler canını sıkar.

Çalıştığı ortamda coşkusunu ortaya koyabildiği ve empatik ilişkiler kurabildiği sürece mutludur. Her gün yeni bir şeyler öğrenmek ve dünyayı her gün daha iyi bir yer haline getiriyor olmak ona iyi gelecek yegane şeylerdir. Bu eğilimlerini tatmin ettiği bir kariyer ENFP için en uygun kariyerdir.

Lütfen yorumlarınızı bildirin!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar

Looking at Type: Your Career
The 16 Personality Types
Building People Building Programs
MBTI Learning Styles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir