ENTP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ENTP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. ENTP’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır :

“Kimse sizi tanımıyor diye tasalanmayın; tanınmaya değer olmaya çalışın.” Konfüçyüs

Tartışmanın Ne Zaman Bitmesi Gerektiğini Kestirememe:

ENTP özellikle fikir tartışmalarından hoşlanır. Böyle bir tartışmaya zihinsel bir egzersiz gözüyle bakar. Ve zihinsel egzersiz onun için “kutsal” bir şeydir. Fikri tartışmaların ise insanların inançları veya hayat prensipleri ile ilgili bir tarafı vardır. Yani fikri tartışma yapan kişi, aslında kendi inanç ve değerleri üzerine konuşuyor demektir.

ENTP böyle bir tartışmada kişisel değerleri üzerinden konuşmaz. Ayrıca karşısındaki insanın da kendisi gibi olduğunu düşünür. Bunun sonucunda da söyleminin ve argümanının, karşısındaki insanın inançlarını, ilke veya değerlerini hırpaladığını fark edemez. İşte bu yüzdendir ki ENTP’nin söylemleri böyle bir tartışmada büyük bir gerginliğe yol açar. Ve ne yazık ki çok az insan onun bu tartışma tutumunu takdir eder.

Tartıştığı İnsanları Okuyamama ve Duyarsızlık:

ENTP iyi niyetli tartışmalardan hoşlanır. Ancak tartıştığı kişilerin kötü niyetlerini fark etmekte ve anlamakta zorlanır. Ayrıca söylemlerinin insanları nasıl etkilediğini hesaba katmaz. Bu iki sebepten dolayı da bir tartışmayı ne zaman sonlandırması gerektiğini bilemez. Netice de girdiği tartışmaların gerilimle sonuçlanması; ya da kendisinin yanlış anlaşılması; hatta kötü, yıkıcı ve duyarsız olarak algılanması muhtemeldir.

ENTP çok mantıklı bir tiptir. Onun bu mantıksal bakış açısı özellikle tartışmalarda başkalarının duygularını fark edememesine neden olur. Bazen de sosyal iletişimlerinde başkalarının hassasiyetlerini yanlış değerlendirmesine sebep olur. Bu tutumunun ilk sonucu, bir tartışma esnasında kendisinin ve karşısındakinin duygularını yok sayması ve haliyle meselenin büyümesidir. İkincisi ise hayatındaki insanlara mantıksal bir bakış açısı geliştirmesi ve o insanların onun duygularını hiçe sayarak onu kendinin düşündüğü gibi değil de başka bir şekilde algıladıklarını görememektir. Ne yazık ki o bunu ya gerçekten fark edemez ya da fark ettiğinde artık çok geç olmuştur.

Kendisini Desteklemeyen İnsanlara Karşı Hoşgörüsüz Olmak:

ENTP hayatı kendi düşünceleri ile yaşar ve işleri kendi yöntemleri ile yapar. Çevresindeki insanlardan da bir şeyleri onun düşüncelerine göre ve onun yöntemleriyle yapmalarını bekler. Fakat gerçek yaşamda bunun her zaman bir karşılığı yoktur. Çünkü her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.

ENTP’nin “beklentiye girdiği” insan herhangi bir konuda kendi fikrini desteklemezse; muhtemelen o insanın sadece fikrini değil, kendisini de reddedecektir. Ya da “beklentiye girdiği” insan herhangi bir işi onun yöntemiyle yapmazsa; muhtemelen o insanın yöntemi sonuç alsa bile kendini yok sayılmış hissedecek ve sonuca bakmaksızın kendisini değersiz hissettirdiği için o insana hoşgörüsüz davranacaktır.

Bu durum ENTP’nin rasyonelliğini kaybetmesinin değil; önemsemediği duygularının ne kadar kolay rencide olabileceğinin göstergesidir.

Bir Projeyi Tamamına Erdirmenin Zorluğu

ENTP orijinal fikirler ve yeni projeler üretmeyi çok sever. Onun bu üretimler yapmasını sağlayan şey zihinsel esnekliğidir. Başta bu çok iyi bir şey gibi görünebilir. Ancak zihinsel esneklik aynı zamanda dış uyanlara karşı savunmasızlık da demektir. Onun düşünceden düşünceye kolayca geçişinin de sebebi olan bu durum herhangi bir konuya uzun süreli odaklanmasını zayıflatan şeydir.

ESTP’nin herhangi bir projenin başlangıcındaki ilk heyecanın azalması ve zihinsel esnekliğinin onda yeni düşünceler ve projeler ortaya çıkarması; onun başladığı projenin sonunu görememesine neden olur. Çünkü onun için can sıkıntısı çekilmez bir şeydir ve yaptığı şeyden heyecan duyamamak ise ölmek gibidir. İhtiyacı olan şeyin ise yepyeni ve ilginç bir ilham olduğunu bilir. Bu sebeple yeni bir düşünce veya ilginç projeye geçmek ona daha cazip gelecektir.

İhtimaller İçin İhmal Etmek

ENTP ne olduğundan daha çok ne olabileceğine odaklanmış bir tiptir. Yani uygulanacak yeni fikirler, planlanacak yeni işler, yaşanacak yeni deneyimler gibi… Dışarıdan bakıldığında yaratıcı olan bu bakış açısı ENTP için aynı zamanda zorluk çıkaran bir durumdur. Çünkü o, bu yönünün etkisiyle; olabilecek şeyler için olan durumu ihmal etme gibi bir tuzağa düşer.

Bahsettiğimiz bu tuzağın ortaya çıkaracağı bir diğer sonuç da ENTP’nin kendisini ihmal etmesidir. Örneğin geleceğin olumlu ihtimalleri adına mevcut insani ihtiyaçlarını görmezden gelir. Bu insani ihtiyaçlar içerisinde onun sadece gündelik fiziksel ihtiyaçları değil aynı zamanda duygusal ihtiyaçları da vardır.

Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar:

Gifts Differing
Your Secret Self
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Tranquility by Type
My True Type
The 16 Personality Types
Personality Hacker

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir