ESFJ İşyerinde Nasıldır?

ESFJ İşyerinde

Bugünkü yazımızda ESFJ İşyerinde Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın ESFJ hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim ESFJ İşyerinde Nasıldır? sorusuna:

ESFJ ister astları olsun, ister aynı konumu paylaştığı insanlar olsun, isterse de yöneticileri olsun herkesin otoriteye saygı duymasını ister. Hatta bu konularda insanları uyarmaktan hiç çekinmez.”

Hiyerarşiye Bağlılık ve İşyerine Sadakat

ESFJ bulunduğu işyeri ortamında görevinin ve sorumluluklarının net bir şekilde tanımlanmış olmasını ister. Onun, bunu istemesinin sebebi sadece kendisinin ne yapacağını bilmek istemesi değil; başkalarının da ne yapacağından haberdar olmaktır. Çünkü bulunduğu işyeri ortamında herkesin işini olması gerektiği gibi yaptığından emin olmak istemektedir.

ESFJ bu tip açık ve net ortamlarda kendisini daha iyi geliştirir. Aynı zamanda sosyal becerisiyle başkalarına yapacakları işler konusunda da yardımcı olur. O hiyerarşiye çok bağlıdır. Ayrıca çalışan herkese konumuna göre davranma eğilimindedir. Sosyal ilişkilerde oldukça rahattır. Ve kendi rolüne de sonuna kadar bağlıdır.

ESFJ ister astları olsun, ister aynı konumu paylaştığı insanlar olsun, isterse de yöneticileri olsun herkesin otoriteye saygı duymasını ister. Hatta bu konularda insanları uyarmaktan hiç çekinmez. İşyerinin kural ve prosedürlerine sonuna kadar bağlıdır. Ve işyerindeki herkesin bunlara uymasını bekler. Çünkü işyeri kurallarına uymak ve hiyerarşisine bağlı kalmak ESFJ için bir sadakat göstergesidir.

Konsolos (ESFJ) işyeri alışkanlıkları

ESFJ İşyerinde Çalışan Olarak Nasıldır?

ESFJ açıkça tanımlanmış sorumluklarına çok bağlıdır. Bunun yanında görevlerine de bir amaç duygusuyla bağlıdır. Bağlı olduğu yöneticinin otoritesine saygı gösterir. O, işi konusunda sabırlı, sonuç almaya odaklı, verimli ve çalışkan bir çalışandır.

ESFJ kendisine çok fazla özgürlüğün tanındığı bir pozisyon yerine iş süreçlerine uyarak ve yönergelere bağlı kalarak daha verimli olur. Hatta doğaçlamadan da pek hoşlanmaz. Ayrıca rutin işler yapmak ESFJ için bir sorun değildir. Görev ve sorumluluklarına bağlılığı onun yöneticisinin saygısını kazanmasının sebebidir.

Bir Ekip Arkadaşı Olarak Nasıldır?

ESFJ yapısı itibariyle takım çalışmasına çok yatkındır. Ekip arkadaşlarının yardımına her zaman hazırdır. Ekip arkadaşları nerede veya ne zaman olursa olsun rahatlıkla onun desteğini talep edebilirler. O bunu yapmaya zaten isteklidir. Özverili doğası onu bu davranışa iter.

ESFJ mükemmel bir sosyal ağ kurma becerisine sahiptir. Bu yeteneği onun işlerini bazen uygun insanlarla çabucak çözmesine yardımcı olur. Bunun yanında ESFJ’nin yaptığı işlerde çevresinde insanlara ihtiyacı vardır. Günlerce tek başına evrak işlerine boğulup kalmak onu yorgun ve tatminsiz yapar. Sonuçta bu durum onun bir sıkışmışlık duygusu yaşamasına sebep olur.

ESFJ eleştirilmekten hiç hoşlanmaz. Daha çok olumlu geri bildirimler almak ister. Bu özelliği onu işini daha doğru bir şekilde yapmaya iter. Böylelikle yaptığı işle eleştirilmek yerine taktir kazanacaktır. İşiyle taktir edilmekte onu gururlandıran bir şeydir.

ESFJ ekip arkadaşları tarafından önerileri ve yardım talepleri reddedildiğinde bu durumu kişisel olarak algılama eğilimdedir. Reddedilmek onun için oldukça moral bozucu bir eylemdir. Çünkü yapı olarak sosyal kabule önem veren bir tiptir. Bu sebeple verimliliğini ve motivasyonunu korumak zaman zaman ekip arkadaşları veya yöneticileri tarafından onaylanmaya ihtiyaç duyar.

Bir Yönetici Olarak Nasıldır?

ESFJ bir yönetici olarak özellikle ilişkileri yönetmekten büyük keyif alır. Özellikle yönetici olmanın getirdiği sorumluluğa sahip olmak onu çok motive eder. Sosyal kabule önem verdiği gibi sosyal statüye de önem veren yapısı yönetici pozisyonundan aldığı hazzı artırır.

ESFJ’nin yöneticilik tarzı ise daha çok insanları bir araya getirerek ilişkileri yönetmek şeklindedir. Ayrıca ilişkileri yumuşatmak; süreçleri hatırlatmak; herkesin sürecin bir parçası olduğunu anlatmak; onun yöneticilik tarzının vazgeçilmez unsurlarıdır. Bunları yaparken amaçlarından biri de sorumlu olduğu insanların kendisini iyi hissetmelerini sağlamaktır.

ESFJ geleneksel güç yapılarına karşı büyük bir saygı duyar. Kendi bulunduğu pozisyona da saygı gösterilmesini ister. Birlikte çalıştığı insanlar kendini sorguladıklarında girdiği stres çok büyüktür. Yaşadığı bu stresin etkisiyle sert tepkiler vererek öfke gösterisinde bulunma eğilimindedir. Konumunu kullanarak saygıyı emretmeye yatkındır.

ESFJ statüsü konusunda çok hassastır. Çatışmadan hiç hoşlanmaz. Çatışma çıkmaması için de herkesin işini düzgün yapmasını ister. Bunu sağlamanın yolu olarak ise açık ve net görev tanımları yapma stratejisini uygular. Çünkü ona göre herkes ne yapacağını bilirse sorunların çoğu ortadan kalkacaktır.

Sorumluluğundaki insanlar onunla iletişime geçip beklentilerini açıkça dile getirdiği ve ona saygı duydukları sürece ESFJ etkili ve keyifli bir yöneticidir.

Lütfen görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

İlginizi çekecek diğer yazılar:

Referanslar

Building People Building Programs
Type Talk at Work
8 Keys to Self Leadership
Psychological Types at Work
Quick Guide to the 16 Personality Types in Organizations
Looking at Type in the Workplace

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir