ESFP Öğrenme Biçimi Nasıldır?

Bugünkü yazımda ESFP öğrenme biçimi hakkında kısa bir bilgilendirme yapmaya çalışacağım. Bunu yaparken ESFP’nin bilgiyi algılamasının, bilgiyi işlemesinin ve bilgiyi öğrenmesinin nasıl olduğuna kısaca değineceğim. Tipler ve öğrenme biçimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için öğrenci tipleri ve öğrenme biçimleri kategorilerimize bir göz atabilirsiniz.

Başlarken

Öğretmenler ve veliler tarafından en çok sorulan sorulardan biri de; insanın kişilik tipi ile öğrenme biçimi arasında bir bağlantı olup olmadığıdır. Hepimiz bilgiyi farklı şekilde algılar ve işleriz. Haliyle kişilik tiplerinin de bilgiyi algılama ve işleme süreçleri birbirinden farklıdır. Tabii ki bazı kişilik tiplerinin ortak yönleri de vardır.

Konuya geçmeden önce şu bilgileri paylaşmak faydalı olacaktır. Sezgisel tipler bilgiyi kavramsal ve soyut olarak almayı ve işlemeyi tercih ederler. Duyumsal tipler ise bilgiyi somut ve olgusal olarak almayı ve işlemeyi tercih ederler. Ayrıca dışadönük tipler bilgiyi grup çalışmalarında daha iyi öğrenirler. İçedönük tipler ise genellikle bağımsız olarak daha iyi öğrenirler. Bunlarla birlikte, her kişilik tipinin öğrenme tercihleri konusunda çok fazla nüans ve değişken vardır.

Bu yazı dizimizin konusu da kişilikler özelinde bu konuyu ana hatları ile size açıklamak olacaktır. Kişilik tiplerinin kariyer tutumlarını öğrenmek mesleki eğilimler hakkında bir bakış açısı oluşturacaktır. Bu konu hakkında bilgi almak isterseniz tiplerin kariyer hayatı etiketimize bakabilirsiniz

ESFP Öğrenme Biçimi

ESFP’ler uygulamalı, etkileşimli ve uyumlu bir öğrenme ortamından oldukça keyif alırlar. ESTP’ler gibi onların da hareket etmek ve bacaklarını açmak için düzenli molalara ihtiyaçları vardır. Genellikle diğer öğrencilerle işbirliği yapma fırsatlarının olduğu eğitim ortamlarında daha verimli olurlar. Ayrıca grup çalışması ve projesi yapabilecekleri ve uygulamalı teknikleri mümkün olduğunca kullanabilecekleri bir sınıf ortamında başarılı olacaklardır.

ESFP’ler yüksek düzeyde yapılandırılmış bir öğrenme ortamında boğulmuş hissetme eğilimindedirler. Ayrıca açık uçlu bir tarzı olan esnek bir sınıfta daha iyi gelişim sergilemeye yatkındırlar. Ne yazık ki şu an çok az sınıf yapısı bu öğrenme tarzına göre yapılandırılmaktadır.

ESFP’ler eylem halindeyken veya “iş başında” olduklarında daha iyi öğrenirler. Ayrıca dış çevrelerinden çok etkilendikleri için, çalışmaktan keyif aldıkları bir yerde ve ortamda olmaları onlar için çok önemlidir. Bundan dolayı kendilerini rahat hissedecekleri, uyumluluğun olduğu ve estetik olarak hoş görünen bir yerde daha iyi performans göstereceklerdir. Kasvetli, sıkıcı, katı ve gözetim altında hissettikleri bir ortamda performansları kötüleşecektir.

ESFP’ler olumlu geribildirim vermeyi ve almayı çok severler. Bu durum onların öğrenme ortamlarının önemli bir yönüdür. Özellikle çocukluk çağlarında kendilerine destek ve cesaret veren öğretmenlere çok ihtiyaçları vardır. Genç yaşlarında eleştirileri kişisel olarak alma eğilimindedirler ve bu yüzden olumsuz eleştirilerden hiç hoşlanmazlar. Ancak hoş karşılandıklarını hissettiklerinde başarıları artar.

Kendilerine gerçek hayatta yararlanabilecekleri örnekler verildiğinde öğrenmeleri artar ve pekişir. En gerçekçi türlerden biri olan, ESFP’ler öğrendiklerinin gerçek dünyadaki uygulamasını bilmekten hoşlanırlar. Ayrıca teorik ve soyut bilgiler konusunda tahammülsüzdür. Bu tip konulara pek ilgili de değildir.

Bazı Genellemeler

Akademik olarak bakıldığında okul hayatındaki en ısrarcı öğrenci tipleri arasındadırlar. Ayrıca tümden gelim ve akıl yürütmede baskın düşünce veya duygu tiplerinden (ETJ’ler, ITP’ler, EFJ’ler, IFP’ler) daha yüksek bir performans ortaya koyarlar.

MBTI® kılavuzuna göre sanat, drama ve dans gibi yaratıcı konuları tercih ediyorlar. Ayrıca sosyal bilgiler ve pratik becerilerde iyi performans gösterme eğilimindedirler.

ESFP’ler öğrenme ortamı konusunda ilk olarak devlet okullarını tercih ediyorlar. Bundan sonraki eğitim ortamı tercihleri ise uzaktan eğitimdir. Hatta mümkünse okulsuz eğitimdir. Son seçimleri ise özel okullardır.

ESFP Öğrenme Biçimi Hakkında Düşüncelerin neler?

Tipinizin öğrenme biçimi ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda bize bildirin!

Eğer kişilik tipiniz hakkında fazla bilgi almak istiyorsanız ESFP Kişilik Özellikleri kategorimize bir göz atabilirsiniz.

Referanslar:

The Magic Diamond
Neuroscience of Personality
MBTI Learning Styles
Mbti Manual
Looking at Type and Learning Styles
Introduction to Type and Learning
Building Blocks of Personality Type

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir