ESTJ Ebeveyn Olarak Nasıldır?

Bugünkü yazımızda ESTJ Ebeveyn Olarak Nasıldır? sorusunu ele alacağız. Bu soruyu cevaplamaya çalışırken MBTI’ın genellemelerine bağlı kalacağız. Ayrıca olabildiğince teknik olmayan bir anlatımla konuyu ana hatları ile açıklamaya çalışacağız. 

ESTJ ebeveyn kendine açık davranan, özveri ile sıkı çalışan ve ne yaparsa yapsın saygısını kaybetmeyen çocuklarını her zaman takdir edecektir.”  

ESTJ Ebeveyn: Geleneksel Bir Ebeveyn Figürü

ESTJ’nin çocuklarıyla olan ilişkisinde de “sıkı çalışma, gelenek, saygı” üçlüsü vardır. Genellikle katı bir “baba” profilidir. Anneliği de aynı şekildedir. Koyduğu kuralların ve standartların uygulanması konusunda oldukça titizdir. Sosyal yaşamda örnek vatandaş olarak nitelendirilen ESTJ, aile hayatında da geleneklerin koruyucusu olmayı sürdürür. O çocuklarından da bu şekilde davranmasını bekler.

Ayrıca onların bu imajlarının saygınlığını sürdürmelerini ister. Bu konudaki herhangi bir itaatsizliğe ise müsamahası çok azdır. ESTJ sorumluluk odaklı bir ebeveyndir. Çocuklarının da hem ailesine hem de topluma karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeleri için uğraşır. Aile bireylerinin her birinin bu konuda elinden geleni yaptığını bilmek ve görmek ister.

ESTJ’nin bu tutumu haliyle çocuklarına da yansır. Mümkün olan en kısa sürede çocuklarının odalarını toplamalarını, sofrayı toplamalarını, ev işlerinde aktif olmalarını ister. Ona göre aile hayatının bir parçası olarak her bir fert sorumluluğunu yerine getirmelidir.

Çocukların Zorlandığı Bir Ebeveyn

ESTJ Ebeveyn olarak bu katı tutumunu sürdürdükçe ve çocuklar büyüdükçe çatışma durumları ortaya çıkar. Özellikle çocuklarının ergenlik dönemlerinde bu çatışma hali bir tür mücadeleye dönüşmeye adaydır. ESTJ’nin savunu yönü güçlüdür. Onun bu yönü ebeveynlikte de gözlemlenir. Koyduğu kuralları korumak için çocuklarıyla çatışmaktan çekinmeyecektir. Çünkü o, güvenli ve istikrarlı ortamlar yaratmak istemektedir. Ve ona göre bir ortamın istikrarı, konulan kuralların taviz verilmeden uygulanmasıyla sağlanır. İşte bu sebeple itaatsizliğe tahammülü yoktur.

ESTJ gerçekçi bir insandır. Ayrıca, sadece çocuklarının saygın, sorumlu birer yetişkinlere dönüştüğünü görmek istemektedir. Ancak o, çocuklarının güçlü iradeli ve yetenekli olmasını da istemektedir. Ve bu çocukların kendi kararlarını vererek; ve bu kararların iyi ya da kötü sonuçlarıyla yüzleşerek yapabilecekleri bir şeydir. Tabi bu noktada çocuklar için ebeveynlerinin desteği çok önemlidir. ESTJ ise kurallar çiğnenmediği sürece bu desteği sağlar. İşte bu nokta çatışmanın en büyük kaynağıdır.

Çocuklar, artan bağımsızlık arzuları ile kendilerinden beklenen görevlere saygı ve bağlılık gösterme arasındaki dengeyi kurmayı öğrendikçe; yaşanan bu çatışma halleri ve zorluklar aşılacak bir hale gelir. Ancak ESTJ beklentilerini asla belirsiz bırakmayan bir tutarlılıkla ve doğrudan ve dürüst bir açıklıkla dile getirme eğilimindedir. Çocuklar için zor olsa da ESTJ ebeveyn kendine açık davranan, özveri ile sıkı çalışan ve ne yaparsa yapsın saygısını kaybetmeyen çocuklarını her zaman takdir edecektir.

Ebeveynlik tecrübelerinizi ve görüşlerinizi, lütfen yorumlarda paylaşın!

İlginizi çekecek diğer yazılar:

Referanslar

Personality Hacker
Gifts Differing
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Kişiliğin Gelişimi
MBTI Learning Styles

Comments

  1. zoritoler imol

    I haven’t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir