ESTJ’nin Zayıf Yönleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ESTJ’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. ESTJ’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır:

“Önemli olan yargılamak değil; anlamaktır.” Spinoza

Kesin Bir Fikre Sahip Olmak ve Esnekliğin Yitirilmesi

ESTJ’nin neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair kesin fikirleri vardır. Ayrıca o işlerin yapılma yöntemlerine dair de kesin bir fikre sahiptir. Bu yöntem, tecrübe edilmiş, işe yaramış ve sonuç alınmış bir yöntemdir. ESTJ bu tip konulardaki görüşlerine çok bağlıdır. Ona işlerin yapılması ile ilgili yeni bir yöntem sunulduğunda ilk tepkisi genellikle reddetmektir.

ESTJ’nin yeni fikirlere ve yöntemlere karşı bu ilk aşamadaki reddetme tutumu onu esnek olmayan veya inatçı biri gibi gösterir. Fakat bu yeniliklerin kullanışlılığının ispatlanması onu ikna edecektir. Ancak bunu yapmak o kadar da kolay değildir. Çünkü bu iş çok zaman alacaktır.

ESTJ bu tutumuyla karşısındaki insanlara bir güvensizlik mesajı verir. Bu inatçı tutumu onu insanlar için aşılması gereken bir engel haline getirir. Ya da insanlara zorluk çıkaran ve yeni fikirlere karşı esnek olmayan biri yapar. Bütün bu haller ESTJ’nin bilindik yöntemlere olan güveninden ve ispat edilememiş yeniliklere güvensizliğinden kaynaklanır.

Geleneksel Yöntemlere Olan Bağlılığın Sonuçları

Geleneksel yöntemlere güçlü bir şekilde bağlı olan ESTJ yeni yöntemler uygulaması istendiğinde strese girer. Hele hele bu istek içinde bulunduğu kurumun veya kuruluşunun üst yönetimden ani bir şekilde gelmişse… Bunun sebebi ise yeni yöntemlerin başarısız olma ihtimali taşımasıdır. Ve bu ihtimal ESTJ’nin güvenilir imajını zedeleyecek bir risktir.

ESTJ’nin yaşamak isteyeceği en son şey ise güvenilir imajının bozulmasıdır. Çünkü bu imajın bozulması onun dürüstlüğünü lekeleyecektir. Nasıl mı? Eğer yeni yöntemlerden sonuç alamazsa sorumlu olduğu süreç aksayacak ve o sözünde duramamış olacaktır. Bu sebeple ESTJ alışılmadık yöntem ve durumlardan çok rahatsız olmaktadır.

Bozgunculara Gerçeğin Tokadını Vurmak

ESTJ’nin neyin doğru ve neyin yanlış olduğuna dair güçlü fikirlere sahip olduğundan bahsetmiştik. Ayrıca onun neyin sosyal olarak kabul edilebilir olduğuna dair de güçlü bir kanaati vardır. Bu düşünce yapısıyla ESTJ kendisini bir düzen kurma zorunluluğunda hisseder. Bu onun işleri halledebilmesi için tek doğru yol olduğu inancından gelir.

Bir düzen kuran ve bu düzenin ilke ve prensiplerini belirleyerek süreçleri netleştiren ESTJ kurduğu düzenin bozulmaması için de kendisi dahil herkese ve her şeye karşı dürüstlükle davranır. Bu dürüstlüğün olumsuz tarafı ise gerçeğin acı yönünü çekinmeden insanların yüzüne vurmaktır.

İşte ESTJ’nin bu tavrı onu yargılayıcı bir üslup kullanmaya iter. O yargıladığını düşünmese de insanlar bunu yaşar. Çünkü ona göre işleri yoluna koymak için düzeni bozan “bozgunculara” gerçeğin tokadını vurmak gerekir. Onun dürüstlüğünün insanlara had bildiren bir üsluba evirilmesi ESTJ için sorun değildir. Fakat onunla birlikte olanlar için bu durum çekilmez bir hal alır. Sonuçta ESTJ insanları yargılayarak kendinden uzaklaştırmış olur.

Toplumsal Konum Uğruna Kendini İhmal Etmek

ESTJ toplumsal imajına çok kıymet verir. Arkadaşlarının, meslektaşlarının, ailesinin gözündeki değerini ve yerini çok önemser. Bu onun sadece imajına değil aynı zamanda konumuna ve saygınlığına da odaklanması sonucunu doğurur.

Toplumsal saygınlığına odaklanmış olan ESTJ; bunun sonucunda çevresindekilerin kendisinden beklentilerine karşı savunmasız hale gelir. Çünkü ona göre bu beklentileri karşılaması veya bu beklentilere cevap vermesi onun konumuna katkı sağlayacaktır. Böyle bir düşünce yapısına sahip olmuş bir ESTJ ise başkalarının beklentilerini gerçekleştirmeye kendisini o kadar kaptırır ki kendi ihtiyaçlarını ihmal eder. Bu durum onun tükenmişlik yaşamasının da ana nedenidir.

Ayrıca ESTJ’nin bu saygı ihtiyacı, haysiyetini ve onurunu koruma ihtiyacını da besler. Öyle ki insanların eğlendiği bir ortamda imajının zedeleneceğini düşünerek eğlenmekten çekinecektir. Ya da rahatlaması ve gevşemesi için yapması gereken aktiviteleri yapamaz hale gelecektir. En kötü halinde ise inanç ve değerlerinden taviz veren bir duruma düşüp kendi iç hesaplaşmasını artıracaktır. Çünkü ESTJ başka insanları yargıladığından daha fazla kendini yargılamaktadır.

Mutluluğu Değil Haklılığı Seçmek

Yukarıda bahsi geçen konular göz önünde bulundurulduğunda ESTJ’nin Zayıf Yönleri arasında en büyüğünün duygularını yaşayarak ifade etme ve empati kuramama olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ESTJ gerçeğe ve etkili yöntemlere kendini o kadar kaptırır ki insanların hassasiyetlerini ve onları neyin mutlu edeceğini göremez ve düşünemez bir hale gelir.

Ayrıca insanların hata yapmasını ya da bazen geç kalmalarını ESTJ kendine yediremez. Çünkü onun için doğru sadece doğru olduğu gibi yanlış da sadece yanlıştır. Bu düşünce yapısıyla bir geç kalma durumuna ya da yanlış bir yola girip yolu uzatma durumuna aşırı tepki vererek sevdiği insanları incitir.

Halbuki insan sevdikleriyle daha da uzamış bir yolda neşeli olabilir ya da bir yere geç kalmış olmak başka güzel anların yaşanmasına sebep olabilir. ESTJ’nin ihtiyacı olan şey haklı olmakla mutlu olmak arasında bir tercih yapmaktır. Ona gereken tek beceri ise yapmanın, hissetmenin ve düşünmenin yaşamaktan daha kıymetli olmadığının bilinciyle sadece yaşamaktır.

Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar:

Gifts Differing
Your Secret Self
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Tranquility by Type
My True Type
The 16 Personality Types
Personality Hacker

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir