Fe Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir?

Fe Kullanıcısı olduğunuzun işaretleri nelerdir? Bir Fe kullanıcısı kendini nasıl ifade eder? Bugünkü yazımızda bu soruların cevaplarını arayacağız. Siz de kendinizde bu özellikleri görüyorsanız; büyük ihtimalle dışadönük hissetme (Fe) işlevini aktif bir biçimde kullanıyorsunuz demektir.

Başlarken

Bugün de bilişsel işlevler konusundaki bir yanlış anlama ile ilgili bir konuya değinmek ve dışadönük hissetme (Fe) hakkında konuşmak istiyorum. Bu işlev genellikle “insanları memnun etmeye çalışan” bir işlev olduğu için; kötü bir üne sahiptir. Bazen aşırı derecede övülmektedir. Çünkü Fe kullanıcılarına öyle olmasalar bile “empat” denmektedir. Umarım bu makale Fe kullanıp kullanmadığınızdan konusunda size doğru bir bakış açısı ​​sunacaktır.

Siz de bilişsel işlevlerden hangilerinin siz de daha aktif olduğunu bulmak istiyorsanız; bu yazı dizimizi takip etmelisiniz. Ayrıca daha önce bilişsel işlevler ile ilgili paylaştığımız temel teori yazılarımıza da bir göz atabilirsiniz.

Dışadönük Hissetme (Fe) İşlevinin Genel Özelliklerini Hatırlayalım

Dışadönük hissetme bir yargılama işlevidir. Bu işlev, FJ’lerin karar verirken kullandıkları işlevdir. Dışadönük hissetme, kullanıcısına başkalarının duyguları ve değerleri hakkında geniş bir farkındalık gücü verir. FJ’ler neyin kabul edilebilir olduğunu kolaylıkla kavrarlar. Aynı zamanda neyin nazik ve kibar olduğunu ve neyin uyumu sürdüreceğini anında bilme eğilimindedirler. Morali yüksek tutmaya ve korumaya çalışırlar. Ayrıca genellikle diğer insanların duygu ve ruh hallerini çok iyi kavrarlar.

Dışadönük Hissetme (Fe) ENFJ ve ESFJ kişilik tiplerinin baskın işlevidir. Ayrıca INFJ ve ISFJ kişilik tiplerinin yardımcı işlevidir.

Daha detaylı bilgi edinmek için Dışadönük Hissetme Nedir? başlıklı yazımıza bir göz atabilirsiniz.

Bir Fe Kullanıcısı Kendisi İle İlgili Hangi Özellikleri Vurgular?

“Bir ortamda hangi davranışın kabul edilebilir olduğunu veya kabul edilmediğini anında fark edebiliyorum”. Grubun beklenti ve ihtiyaçlarının çok farkındayım ve çevremdeki insanların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak için nasıl davranacağımı şekillendirmeye çalışıyorum. İyi görgü ve uygun davranışa değer veririm.

Ben doğal bir barışçıyım”. Çatışmalardan nefret ederim. Bulunduğum ortamdaki herkesin ihtiyaçlarını görmeye meyilliyim. Ayrıca iki karşıt insan grubunun çözüm ve uyum bulabilmesi için emek vermeye her an hazırım. Tabii ki onların uzlaşması için ortak bir zemin bulmaya çalışıyorum.

“Eleştiri yapmak benim için hiç de kolay değil”. İnsanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlamakla çok ilgileniyorum. Hatta sözlerimin başkaları üzerindeki etkisi konusunda çok endişeleniyorum. Ayrıca insanlara kendini kötü veya yetersiz hissettirme davranışlarından nefret ediyorum.

“Kararlarımı başkalarıyla konuşmayı seviyorum”. Kararlarımın mantıklı olup olmadıklarını veya insanları olumlu yönde etkileyip etkilemeyeceğini anlamama ihtiyacım var. Bunun için de kararlarımı başkalarıyla konuşmayı ve tartışmayı seviyorum.

“Hayatımı değerlerime göre yaşıyorum”. Doğru ve yanlış benim için çok önemlidir. Kendime sürekli olarak bir şeyi yapıp yapmamam gerektiğini soruyorum. Ayrıca yaptığımın başkaları üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi olup olmayacağını düşünüyorum.

“Övgüye veya eleştiriye sert bir şekilde cevap veriyorum”. İnsanların duygularımı ve çabalarımı kabul etmemesi canımı sıkıyor. Aslında onaylanmaya ihtiyacım yok. Ancak insanların yaptıklarımı umursadıklarını ve yaptığımdan yararlandıklarını bilmek güzel bir şey. Ayrıca övgü veya eleştiri beni çok utandırıyor. Bu yüzden yaptıklarımdan dolayı övülmeyi veya eleştirilmeyi hiç sevmiyorum. hatta bazen sert karşılıklar verebiliyorum.

Fe Kullanıcısı İçin Çevreye Karşı Hassasiyet ve Nezaket

“Bazen kendime bakmayı unutuyorum”. Başkalarının ihtiyaçlarıyla o kadar meşgul oluyorum ki kendi ihtiyaçlarımı unutuyorum. Hatta kendi isteklerimi ve arzularımı geri plana iterek ihmal ediyorum. Bazen başkalarını kendimden çok düşünmekten dolayı canım yanıyor.

“Çevremde olan canlı cansız her şeyle kolayca empati kurarım”. Farkına bile varmadan çevremdeki insanların duygularını anlıyor ve özümsüyorum. Etrafımdaki insanlar mutlu olduğunda mutlu hissediyorum. Etrafımdaki insanlar üzgün olduğunda ise üzülüyorum. Biri ağladığında ben de istemeden ağlamaya başlayabilirim.

“Morali korumak benim için çok önemlidir”. İçinde bulunduğum ortamın ruh halini anında hissedebiliyorum. Ayrıca ortamda ne zaman bir çatışma ya da rahatsızlık olduğunu kolayca anlayabiliyorum. Ortamı herkesin kendini rahat hissedebileceği şekilde düzenlemeye ve planlamaya çalışıyorum.

“Başkalarının duygularından kendimi sorumlu hissediyorum”. Çevremdeki bir insan utanıyor veya üzülüyorsa; bundan kendimi sorumlu tutuyorum. Kendilerini kabullenilmiş ve rahat hissetmeleri için; onları teselli etmenin ve onlara sıcaklık ve anlayış göstermenin görevim olduğunu hissediyorum.

Ne düşünüyorsunuz?

Siz de bir dışadönük hissetme Fe kullanıcısı mısınız? ya da ekleyeceğiniz kendi deneyimleriniz var mı? Lütfen yorumlarda bana bildirin!

Yapılan testlerde Fe tipi olarak tespit edilen birçok kişi, burada yazılan noktalarla gerçekten ilgili olmadıklarını söylüyorlar. Bunun nedeni, çevrimiçi testlerin bir çoğunun insanları yanlış çözümlemesinden kaynaklanıyor. Siz de bu özelliklerle gerçekten ilgili değilseniz ama yine de kendinizi düşünme tipi olarak tanımlamışsanız, Psikolojik Tipler (The Collected Works of CG Jung, Cilt 6) (Bollingen Series XX) kitabına bir göz atmalısınız.

Referanslar:

Neuroscience of Personality
Depth Typology
Gifts Differing
Psychological Types
The Magic Diamond

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir