Fi Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler?

Fi Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler?

Alt işlev kişiliğimizin aşil topuğudur. Önceki yazılarımda bu işlevimizin bize etkilerinden bahsetmiştim. Bugünkü yazımda ise Fi Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? sorusuna cevap arayacağım. Bu kategorideki yazılarımda bütün işlevlerin etkilerini ele alıyorum. Bu yazı dizisinin kendimizi tanıma konusunda yardımcı olacağını umuyorum.

Başlarken

Öncelikle belirtmek isterim ki alt işlev kişisel gelişimimiz için yetkin bir şekilde kullanmayı isteyeceğimiz zihinsel bir süreçtir. Ancak bizi bazen kelimenin tam anlamıyla belirsiz süreçlerin içine atar. Bu durum aslında açılmamız ve gelişmemiz için önemlidir. Fakat hayatımıza doğru kanalize edilmediğinde bizi açmazlara sürükleyecek bir etki gücüne de sahiptir.

Ayrıca bizler bu işlevi genellikle zaman kaybı olararak görürüz. Özellikle yaptığımız hata ise onu baskın işlevimizden daha az değerli bulmamızdır. Halbuki onu iyi kullandığımızda bize katacağı şeyler olağanüstüdür.

Alt işlevimiz genellikle hayatınızın ustalaşmakta zorlandığımız kısmıdır. Belki de bu nedenle bizi tekrar tekrar aynı yerden tetikleyen deneyimlerden oluşur. Bu deneyimlere de “kavrama deneyimleri” denmektedir. Evet, kişilik farklılıklarımız gereği her birimiz belirli alanlarda çok iyi performans gösteriyoruz. Fakat bu iyi performansı bir şeylerin pahasına sergiliyoruz. İşte alt işlevimiz bunları tetikleyen yönümüzü içerir.

Bu konuları aklımızda tutarak kişilik tiplerinin her birinin alt işlevlerinin onlara neler yaşattığı konusunu konuşmaya başlayabiliriz.

Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız aşağıdaki kategorilerimize öncelikle göz atmanız faydalı olacaktır.

>>> Baskın Bilişsel İşlevler

>>> Yardımcı Bilişsel İşlevler

>>> Üçüncül Bilişsel İşlevler

Fi Alt İşlev Olarak ENTJ’ye ve ESTJ’ye Neler Yaşatır?

İçedönük hissetme yani kısaca Fi işlevi, içsel ve öznel değerler dünyasına ve kişisel etiğe odaklanan bir karar verme işlevidir. Fi işlevi, bireysellik, özgünlük ve kişisel anlam arayan bir işlevdir. Ayrıca bu işlev içsel uyumu ve sükuneti teşvik eden hareketlerde bulunmak ve bu amaca yönelik seçimler yapmak istemektedir. Tartışılmaz temel değerlere sahiptir ve diğer insanların yaşam tarzlarına ve seçimlerine açıktır. Ancak buna rağmen, kendi temel değerlerinin ve inançlarının ihlal edilmesine müsamaha gösterme eğiliminde değildir.

Normalde bir ETJ olarak, kendinizi bir hayal kuran biri olarak görmezsiniz. Tam tersine gerçekçi ve hayal kurmaktan çok “yapan” biri olarak görüyorsunuz. Ayrıca amaçlarınız doğrultusunda hayatınızı düzenleme eğilimindesinizdir. Bundan dolayı amaçlarınız doğrultusunda harekete geçmek ve verimli olmak sizin için çok önemlidir.

Herhangi bir sorunu veya karar konusunu kolayca evet veya hayır cevabına indirgeyebilirsiniz. Ayrıca farklı seçeneklerin mantıksal nedenlerini ve etkilerini kolayca hissedersiniz. Bu nedenle, temel değerlerinizi ve kişisel ihtiyaçlarınızı ihmal edecek kadar yapmaya ve başarmaya odaklanırsınız. Bu durum sizin işkoliklik yönünüzü dengelemekte zorlanmanıza neden olur.

Ayrıca kendi değerlerinize veya başkalarının değerlerine uygun olanı seçmek yerine mantıklı olanı seçme eğilimindesinizdir. Bu nedenle bazan küstah biri olarak algılanma ihtimaliniz çok yüksektir. Bir şeyler hakkında duygularınıza kapılıp kalmayı hiç sevmezsiniz. Çünkü bu durumu yapılacaklar listenizdeki şeyler için göstereceğiniz gayretin önünde bir engel ve zaman kaybı olarak algılarsınız.

Uyumsuz Karşıtlar

Alt işleviniz olan Fi, genellikle diğer insanlarla olan ilişkilerinizde ve arkadaşlıklarınızda daha çok ortaya çıkar. Kişilik yapınız gereği FP kişilik tipleriyle anlaşmakta zorlanırsınız. Çünkü karar verme süreçleriniz birbirinizin tam zıddıdır.

Siz onları aşırı hassas, verimsiz veya duygularına fazla sabitlenmiş kimseler olarak görürsünüz. Onlar da sizi duyarsız, saldırgan veya duygularını önemsemeyen kişiler olarak algılarlar. Gerçek şu ki, her iki tarafın olaylara bakış açısı birbirinin zıddıdır. Bu nedenle de iki tarafın bakış açısı da birbiri için değerlidir. Eğer kendinizdeki bu eksik kalan yönü geliştirmeyi öğrenirseniz kararlarınız uzun vadede çok daha etkili olacaktır. Tabi bunun ilk adımı bu zıtlığa saygı duymaktır.

Not

Alt işlevinizi kısa süreler için kullanmak oldukça yararlıdır. Aynı zamanda sağlıklıdır da. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek size çok iyi gelecektir. Çünkü hayatınızı kolaylaştıracak ve sizi stresten kurtaracaktır. İleriki günlerde bunu yapmanın yollarının neler olduğunu anlatacak bir makale yazacağım. Bu nedenle bu bloğu günlük olarak takip etmeyi unutmayın.

İçedönük Hissetme Fi Alt İşlev Olarak ​​Stres Anında Nasıl Görünür Olur?

Yoğun veya kronik stres yaşadığınız dönemlerde, alt işleviniz sizi oldukça zora sokacaktır. Çünkü size “kavrama deneyimleri” yaşatacaktır. Bu dönemler sırasında alt işleviniz kişiliğinizi ele geçirir ve normal düşünme biçiminizle bağlantınızı kaybedersiniz.

Bunun sonucunda ise karar vermeniz zorlaşır ve duygularınıza daha fazla sarılırsınız. Ayrıca kendinizi izole ederek daha içedönük bir hale gelirsiniz. Özellikle yalnız ve başkalarının desteğinden uzak hissedeceksinizdir. Bu sürecin en kötü halinde ise dürtüsel öfke patlamaları yaşamanız olası bir durumdur.

Bu makaleden hoşlandınız mı? Paylaşacak herhangi bir içgörünüz veya bakış açınız var mı? Lütfen yorumlarda bana bildirin!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> Yardımcı Hissetme İşleviniz Hangisidir?

>>> Baskın Hissetme İşleviniz Hangisidir?

Referanslar:

Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Your Secret Self
Tranquility by Type
The 16 Personality Types
My True Type

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir