İçedönük Hissetme Nedir?

Bilişsel İşlevler yazı serimize İçedönük Hissetme işlevi ile devam ediyoruz. Bugünkü yazımızda bu işlevin genel olarak neyi ifade ettiğinden ve kullanıcılarına etkilerinden bahsedeceğiz. Bilişsel işlevler konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Bilişsel İşlevler kategorisine bir göz atabilirsiniz.

İçedönük Hissetme İşlevi

İçedönük Hissetme (veya kısaca Fi), bir yargılama işlevidir. İçsel ve öznel değerler dünyasına ve kişisel etiğe odaklanan bir karar verme işlevidir. Fi, bireysellik, özgünlük ve kişisel anlam arar. İç uyumu ve sükuneti teşvik eden hareketlerde bulunmak ve seçimler yapmak ister. Tartışılmaz temel değerlere sahiptir. Ayrıca diğer insanların yaşam tarzlarına ve seçimlerine açık olmasına rağmen; kendi temel değerlerinin ve inançlarının ihlal edilmesine müsamaha göstermez.

Fi, tüm karar verme işlevlerinin en öznel olanıdır. Bireysel gerçeklere, bireysel etik değerlere ve bireysel zevklere ve tercihlere odaklanır. Fi kullanıcıları, toplumun kolektif veya sosyal değerlerinden veya inançlarından etkilenmemeye kararlıdırlar. Özgün ve bireysel olmak isterler ve baskıcı veya adaletsiz olduğunu düşündükleri sosyal normlara karşı savaşmaktan korkmazlar.

Çoğu zaman, bir şeyin ahlaki anlayışlarına aykırı olduğunu içgüdüsel olarak bilirler. Ayrıca değerlerini ihlal eden bir fikirle iç dünyalarında kalarak mücadele ederler. Duygularını ve inançlarını açıkça tartışmak onlar için zor olabilir. Değerleri çok kişisel ve özel olduğundan; onları somut bir şekilde açıkça gösteren kelimeleri bulmakta zorlanabilirler.

“Aslında öznel duyguları tarafından yönlendirildiklerinden, gerçek güdüleri genellikle gizli kalır. Gösterdikleri tavırlarında; ahenkli, göze çarpmayan, başkalarını etkilemek veya herhangi bir şekilde değiştirmek arzusu olmayan, hoş bir dinlenme ve sempatik bir hal izlenimi veriyorlar. ” Carl Jung, Psikolojik Tipler

Kullanıcılarına Etkileri

Carl Jung’un yukarıda söylediği gibi, içedönük hissetme işlevini kullananlar, başkalarını değiştirmeye veya onları inançlarına uydurmaya eğiliminde değillerdir. Sakin, samimi, “yaşa ve yaşat” zihniyetine sahiptirler. Ayrıca herkesin kendi değerlerine sahip olduğunu bilirler ve saygı gösterirler. Ancak söz konusu kendi temel inançları olunca bu tavırlarını değiştirirler.

Fi kullanıcıları, kendilerini güçlü hissettikleri bir davanın veya değerin (örneğin hayvan hakları, mülteci hakları vb.) sadık destekçileri olabilirler. Genellikle ezilmiş veya marjinalleştirilmiş olduklarını düşündükleri mazlumlara ve onları savunan insanlara çekilirler. Bununla birlikte, bu eğilimlerin nedenleri kişiden kişiye değişecektir.

Fi kullanıcıları bir durumu ele alırlarken; kendilerine farklı projelerin, eylemlerin, taahhütlerin ve kararların durumsal değerinin ne olduğunu sorarlar. Ayrıca kendi inançlarına ve yaşamlarına ait değerlere uyup uymadıklarını görmek için her zaman seçimlerini gözden geçirirler. Aynı zamanda bir karar vermeden önce seçimleri dikkatlice incelemek için zamana sahip olmayı severler. Bir sorunun özüne inme konusunda beceriklidirler. Genellikle çatışma ve samimiyetsizlik olan bir dünyada barış, dürüstlük ve denge için gayret gösterme eğilimindedirler.

Fi kullanıcıları topluluklara, gruplara ve kuruluşlara etik anlayışlar sağlama konusunda yeteneklidirler. Yargılayıcı değillerdir. Başkalarını duygusal olarak destekleyicidirler. Ayrıca mükemmel dinleme becerileriyle nam salmışlardır.

İçedönük Hissetme İşlevini Kullanan Kişilik Tipleri

  • Alt İşlev olarak kullanan tipler: ESTJ ve ENTJ

Fi Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir? yazısı da bu konunun anlaşılmasında size yardımcı olacaktır.

Yargılama İşlevleri ile İlgili Bir Hatırlatma:

Düşünme ve Hissetme yargılama işlevleridir. Bu işlevleri karar verirken kullanırız. Unutmayalım ki, herkes hem düşünmeyi hem de hissetmeyi kullanır; biz sadece birini diğerine tercih ederiz. Düşünme ve hissetmenin her birinin farklı tutumları vardır. Her birimiz içedönük veya dışadönük düşünme ve içedönük veya dışadönük hissetmeye sahip olabiliriz. Burada tüm bu işlevler arasındaki farklardan bahsedeceğiz. Dışadönük Hissetme ile devam edelim.

Not:

Bu makaledeki açıklamalar, kişinin tüm işlevlerinden bağımsız olarak yazılmıştır. İşlevlerin fonksiyonel etkileşimlerinden değil; sadece saf hallerinden bahsedilmiştir. Bir insanın baskın, yardımcı, üçüncül veya alt konumda bu işlevlerinin detaylı açıklamaları yapılmamıştır. Burada yapacağımız açıklamalar işlev yığınlarında baskın veya yardımcı işlevler açısından bir yere kadar açıklayıcı olacaktır. Ancak bu yazı dizisi psikolojik işlevler konusuna yeni başlayanlar için bir ön bilgi veya kılavuz niteliğindedir.

Referanslar:

Building Blocks of Personality Type
The Magic Diamond
Psychological Types
Neuroscience of Personality
Gifts Differing

Bir yanıt yazın