Bugünkü yazımızda ISFP Ebeveyn Olarak Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın ISFP hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim ISFP Ebeveyn Olarak Nasıldır? sorusuna:
“Taşıdığı doğallık ve doğal olana hazırlıklı olmak nitelikleriyle ISFP ebeveynlik konusunda taktire şayandır.”
Ebeveynlik İçin Özel Bir Yetenek
Ebeveynlik söz konusu olduğunda, ISFP genellikle kendisini oldukça rahat hisseder. Hiç kimsenin böyle bir sorumluluk için gerçekten hazır olduğu söylenemezken; ISFP doğal sıcaklığı, pratikliği ve rahat doğası ile bu işe tam olarak hazır haldedir. O bir çocuk yetiştirmenin getirdiği her türlü mutluluk ve zorluk anına kolaylıkla uyum sağlar. Taşıdığı doğallık ve doğal olana hazırlıklı olmak nitelikleriyle ISFP ebeveynlik konusunda taktire şayandır.
Çocuklarının Gelişim Serüvenlerinde Yaratıcı ve Destekçi Olması
ISFP’nin ebeveynlik serüvenindeki en güçlü yanlarından biri de sevdikleriyle birlikte olmaktan ve onlara yardım etmekten duyduğu sevinçtir. Çocuklarının pratik ihtiyaçlarını ilk günden itibaren karşılamaya başlar. Ayrıca çocuklarının karşısına her gün yapacakları heyecan verici etkinlikler ve öğrenecekleri yeni bilgiler çıkarır.
ISFP uygulamalı aktiviteleri ve eğlenceli etkinlikleri çok sever. Çocukları büyüdükçe onların yeni hobiler edinmelerine yardımcı olur. Ayrıca kendi becerilerine uygun gelişim alanları bulmaları konusunda da onların en büyük destekçisidir.
ISFP Ebeveyn Olarak Güzel Anılar Oluşturması
Çocuklarının bu aktiviteleri geliştikçe ISFP de onlarla birlikte bu aktiviteleri yapmak için gayret eder. Bunu yaparken kendi içe dönük yapısına meydan okur. Onun bu tavrı çocukları için yaptığı fedakarlıklardan biridir.
ISFP bir ebeveyn olarak çocuklarıyla vakit geçirmekten mutlu olur. Ayrıca onlarla kaliteli ve verimli vakit geçirmeye odaklanır ve onlarla ilgi çekici ve keyifli aktiviteler yapmaktan zevk alır. Özellikle çocuklarıyla ev içinde birlikte bir şeyler yapmak eğilimindedir; beraber yemek pişirmek, ikram hazırlamak, odaları yenilemek veya evi boyamak gibi… ISFP için bu faaliyetlerin özel anlamı güzel birer anıya dönüşmeleridir.
Bu faaliyetlerin hiçbirini ISFP çocuklarını zorlayarak yaptırmaz. Çünkü ebeveynlik söz konusu olduğunda ISFP en rahat ve anlayışlı Ebeveyn tiplerindendir. O çocuklarının açık fikirli ve dengeli bir birey olarak yetişmesi arzusundadır. Onların böyle yetişmelerinin yolu olarak da yeni şeyler keşfetmeleri ve deneyimleri olarak görür.
Ayrıca ISFP çocuklarının bu konularda hata yapmalarına, hatalarından ders almalarına izin vermenin onların gelişimine katkı sağlayacağına inanır. Bu deneyim sürecinde çocuklarını destekler ve onları motive eder. Çünkü bilir ki o çocukların sonunda dönecekleri yer evleridir.
ISFP Ebeveyn Müdahaleci Olmamasının Ona Yaşatabileceği Bazı Durumlar
ISFP’nin çocuklarına sağladığı özgürlük, çocukların belli bir olgunluk düzeyinde olmalarını gerektirdiğinden riskleri de beraberinde getirir. Çünkü alınması geren bazı dersler veya öğrenilmesi gereken bazı şeyler bazen zordur. Böyle durumlar ISFP için de bazen zor dersler içerebilir. Çünkü ISFP yaşam tarzının ve ebeveynliğinin eleştirilmesi konusunda oldukça hassastır. Onun bu tip konularda duymaktan hiç hoşlanmadığı şey “sana söylemiştim” sözünü duymaktır.
Uzun vadeli planlama yapmak da ISFP ebeveyn için bir başka zorlu alandır. Çocukları için şu an ve zamanda yapamayacağı şey olmayan ISFP, konu çocuklarının gelecek hayatı olduğunda biraz eksik kalır. Bu sebeple çocuklarının geleceği için birikim veya yatırım yapmak konularında desteklenmelidir. Bu tip konularda desteklendiğinde ise destek veren insanlara güvenme eğilimindedir.
Ergen Çocuklarla Yaşananlar ve Sıcaklık ve Sevecenliğin Getirdiği Sonuç
ISFP’nin çocuklarına müdahale etme ihtimali olan tek dönem çocuklarının ergenlik dönemleridir. Bunun sebebi de ISFP’nin gayretinin bilinmesi isteğidir. Fakat genç ergenler bu konuda pek başarılı ve görgülü değillerdir. Böyle bir takdir edilmeme veya saygısızlık durumuyla karşılaştığında ISFP’nin aşırı tepki verme ihtimali yüksektir. Bu yönü düşünüldüğünde ISFP’nin duygusal kontrol konusunda biraz pratik yapması gerektiği söylenebilir.
Ayrıca ergenlik döneminde çocuklar ebeveynleri ile aralarına mesafe koyma eğilimindedirler. Oysa ISFP sevdiklerinin hayatında ve yanında olduğunu bilmek ister. ISFP’nin bu eğilimi de çocuklarıyla sorun yaşamasına sebep olabilecek bir durumdur.
Bu tip süreçlerinin sonunda ISFP ebeveynin çocuklarıyla arasının açılması ihtimali çok düşüktür. Çünkü ISFP bazı ebeveynler gibi katı bir yapıya sahip değildir. Ergen çocuklarıyla sorun yaşama ihtimali yüksek olmasına rağmen sıcak ve sevecen yapısıyla bu sürecin sonucu genellikle kötü bitmez. Ayrıca ISFP çocukları bilirler ki, evleri ve yuvaları her zaman orada kendilerini beklemektedir.
Ebeveynlik tecrübelerinizi ve görüşlerinizi, lütfen yorumlarda paylaşın!