ISFP İşyerinde Nasıldır?

Bugünkü yazımızda ISFP İşyerinde Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın ISFP hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim ISFP İşyerinde Nasıldır? sorusuna:

“Prosedürlerin ve iş süreçlerinin çok net olduğu işyeri ortamları bir ISFP için pekte uygun değildir. Onun için çekici olan işyeri ortamı kendini olduğu gibi ifade edebildiği, kafa dengi insanlarla birlikte olduğu ve çabasının taktir edildiği bir ortamdır.”

İstediği İşyeri Ortamı

ISFP bulunduğu işyerinde kendisine mümkün olduğunca fazla hareket alanı sağlayan bir pozisyon arar. Onun bunu istemesinin sebebi işleri kendi bildiği yöntemlerle yapma eğilimidir. Prosedürlerin ve iş süreçlerinin çok net olduğu işyeri ortamları bir ISFP için pekte uygun değildir. Onun için çekici olan işyeri ortamı kendini olduğu gibi ifade edebildiği, kafa dengi insanlarla birlikte olduğu ve çabasının taktir edildiği bir ortamdır. ISFP böyle bir şansı yakaladığında yeteneklerini büyük bir çaba ile ortaya koyar. Ve böyle bir işyeri ortamından kolay kolay kopamaz.

ISFP İşyerinde Bir Çalışan Olarak Nasıldır?

ISFP kontrol edilmekten hiç hoşlanmaz. Bağlı olduğu yöneticiler bunu çok net gözlemleyeceklerdir. Ayrıca sık sık denetlenmekten ve ne yapacağının söylenmesinden de nefret eder. Bu özelliği, onun bir çalışan olarak bir yerde bulunabilmesinin önündeki en büyük engelidir.

ISFP uzun sürekli odaklanmaya da çok yatkın değildir. Bu sebeple Uzun süreli odaklanma isteyen işlere adapte olmakta zorlanır. Bunun yerine daha çok üretimin ve tüketimin aynı anda yapıldığı ve sonucun hemen alınacağı işlere yatkındır. Eğer kuralların net olduğu bir ortamda çalışıyorsa kendince bazı alışılmadık ve riskli yöntemler kullanmaktan çekinmeyecektir. Çünkü ona göre prosedür başkalarının iş yapma şeklidir.

Bu eğilimlerine rağmen enteresan bir şekilde işlerini yapmanın bir yolunu da muhakkak bulur. Bir ISFP çalışanı yönetmek için; ya ona net bir şekilde belirlenmiş hedefler verilmelidir; ya da ona hareket edebileceği bir alan sunulmalıdır. Eğer bu iki şeyden biri sağlanamıyorsa bir ISFP’nin işinde istikrarlı olması beklenemez; ancak verimli olması beklenebilir.

Bir Çalışan Olarak İşyerinde Öne Çıkan Özellikleri

ISFP özellikle insanlarla bire bir iletişimde olabileceği ya da bir sorunu tek başına ele alabileceği bir pozisyonda olursa; oldukça istekli bir çalışan ve tutkulu bir problem çözücü olduğunu gösterecektir.

ISFP oldukça alçak gönüllü bir yapıya sahiptir. Hatta utangaçtır. Bu sebeple işleri yaparken geride durmayı tercih eder. Ancak taktir edilmeyi sever. Ve kendine bir görev verildiğinde; bu takdiri kazanmak için çok çalışır.

Bir Ekip Arkadaşı Olarak ISFP İşyerinde

ISFP ekip arkadaşları arasında kendini en rahat hisseden tiplerdendir. Kendi pozisyonuna denk pozisyonlardaki insanların arasında iken; onların sorunlarını çözmek için tavsiyeler verme eğilimindedir. Açıkçası bunu yapmayı da sever. Ancak işyeri rolü çok fazla sosyal etkileşim gerektiriyorsa bu durum onu tüketir. Bu tükenme ihtimaline rağmen sosyal ilişki ağı kurmakta beceriklidir. Ayrıca ekip arkadaşlarını kendine çeken bir enerjisi de vardır.

ISFP hoşgörülü, anlayışlı ve sıcak kanlıdır. Ayrıca yapılması gerekene odaklanmış bir tiptir. Kimin ne yaptığıyla pek ilgilenmez. Ancak hassas bir yapısı da vardır. Bu sebeple çabalarının taktir edildiğini bilmek ister. Takdir gördüğünde kendini iyi hissettiği gibi görmediğinde de kötü hisseder.

ISFP kişisel hedeflerinin işini etkilemesine izin veren bir tiptir. Bu sebeple bazen tahmin edilemez tutumlar sergiler. Örneğin bayramda ailesinin yanına gitmek istemesine rağmen; iş yerinden izin alamamışsa; işe mazeret bildirmeksizin gitmeyebilir. Ancak sosyal uyumluluğu yüksek olan ISFP herkesin kazanacağı bir çözüm bulmayı da ister. Bu isteği istikrarsızlığını dengelemesinin yoludur.

Peki biz bu özelliğini neden bu başlık altında ele aldık? Çünkü ISFP’nin bu tip tutumları doğrudan meslektaşlarını etkiler. İşyerinde o yokken onun yerine meslektaşları işi yüklenmek durumunda kalacaktır. Yaşanacak böyle bir durumda ISFP’nin meslektaşlarıyla yaşayacağı bazı sorunlar oluşacaktır. Ancak gariptir ki o bu sorunları da çözmenin bir yolunu bulur.

Bir Yönetici Olarak ISFP İşyerinde

ISFP için en doğal olmayan pozisyon yöneticilik pozisyonudur. Çünkü o, insanları yönlendirmeye ve uzun vadeli planlar yaparak iş süreçlerini planlamaya hiç yatkın değildir. Öncelikle baskın bir kişilik tipi değildir. Başkaları üzerinde kontrol kurmayı sevmez. İnsanların davranışlarını disipline etmeyi hiç sevmez. Bütün bunlar ISFP’nin iyi bir yönetici olmayacağı anlamına gelmez. Sadece onun bu pozisyonu garipseyeceğini anlatmak istiyoruz.

Çünkü ISFP’nin duyarlılığı yönetimindeki insanları yaptıkları görevlere motive etmeleri konusunda ona büyük bir avantaj sağlar. Çünkü o insanları dinler ve sorunları çözmeye odaklanır. Ayrıca çalışanlarına yapılması gerekenler konusunda inisiyatif verir. Yani onlara kontrollü bir özgürlük sunar. Bu da çalışanları ile güven bağı kurmasını sağlar. ISFP’nin çalışanlarıyla kurduğu güvene dayanan bu işbirliği bağı onu ilham veren bir yöneticiye dönüştürür. Ve çalışanları tarafından çok sevilir.

Lütfen görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

İlgili yazı önerileri:

Referanslar

Building People Building Programs
Type Talk at Work
8 Keys to Self Leadership
Psychological Types at Work
Quick Guide to the 16 Personality Types in Organizations
Looking at Type in the Workplace

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir