ISFP, İçedönüklük (I), Duyumsallık (S), Hissetme (F) ve Algılama (P) kişilik özelliklerine sahiptir. Ayrıca işlev yığını Fi-Se-Ni-Te şeklindedir. Açık fikirli olma, hayata yaklaşma, yeni deneyimler yaşama ve bunları paylaşacağı dostlara sahip olma gayretindedir. Onun anı yaşama yeteneği, heyecan dolu maceralara atılmasına yardımcı olur.
“Gün içerisinde değişiyorum. Uyanıyorum ve bir kişiyim; uyuduğumda ise başka biri olduğumu kesinlikle biliyorum.” Bob DYLAN
ISFP kişiliği gerçek bir sanatçıdır. Fakat bu sanatları tipik değildir. Daha ziyade, insanın seçim ve eylemlerini sanatın estetik yönüyle birleştirerek sınırları zorlamayı tercih eder. O, sıra dışı sanatsal deneylerle geleneksel beklentileri alt üst etmekten hoşlanır. “Beni yargılamayın!” ifadesini çok sık kullandığına şahit oluruz.
ISFP’nin Deneyimleme Tutkusu
ISFP, insanların hayatı yaşama biçimlerinden ve farklı bakış açılarından ilham alır. Aldığı bu ilhamları yeniden yorumlayarak kendilerine has özgün bir dünya kurar. Kurduğu dünya oldukça renklidir; ve bir o kadarda tahrik edicidir.
Onun en büyük keyfi, kendini yeniden keşfetmek için farklı şeyler deneyimlemektir. Başka hiçbir kişilik yapısı deneyimlere bu kadar açık değildir. ISFP’nin bu deneyimleme tutkusu “anda var olma” veya “anı yaşama” olarak görülse de; çevresindekiler tarafından “öngörülemezlikten kaynaklanan” bir gerilim sebebidir.
Tüm bunlara rağmen, ISFP içedönük bir tiptir. Onun kendini yenilemek ve enerji toplamak için gözden kaybolması ve inzivaya çekilmesi çevresindekileri çok şaşırtır. Bir ISFP’nin yalnız kalması, onun boş boş oturduğu anlamına gelmez. Kendine ayırdığı bu zamanı çoğunlukla iç gözlem yapmak, ilke ve değerlerini yeniden gözden geçirmek için kullanır. ISFP, geçmişe veya geleceğe takılıp kalmak yerine kim olduğuna odaklanır. O, buna bir cevap bulduğu zaman; aydınlanmış ve yenilenmiş bir insan olarak geri döner.
ISFP’nin Sınırları Zorlaması
ISFP tutkularını yaşamanın yollarını arar. Kumar ve ekstrem sporlar gibi sınırları zorlamaya müsait riskli faaliyetler bu kişilik tipinde oldukça yaygın alışkanlıklardır. Neyse ki, içinde bulunduğu zamana, mekana ve insanlara uyumu onu biraz olsun hayatın gerçeklerine de uyumlu kılar.
ISFP, diğer insanlarla iletişim kurmaktan hoşlanır. Garip bir şekilde karşı konulamaz bir çekiciliği vardır. Eğer birinde şeytan tüyü var derseniz o kişinin ISFP olma ihtimali oldukça yüksektir.
Bir ISFP’yi aldığı riskler konusunda “pervasız” veya “sorumsuz” gibi sözcüklerle nitelediğinizde genellikle sizi yumuşatacak bir neşe ile karşılık verir. Ancak böyle bir eleştiriyi sert ve usulsüz bulursa; ciddiye alarak kişiselleştirir. Böyle bir durumda karşınızda bulacağınız şey çığırından çıkmış bir sinir krizidir. Çünkü ona göre tutkusunu sınırları zorlayarak yaşaması farklı bakış açılarını deneyimleme fırsatıdır. Ve o kesinlikle anı kaçırmayan bir fırsatçıdır.
ISFP İçin Anın gerilimi
ISFP, başkalarının duygularına karşı oldukça duyarlıdır. O hayatındaki insanlarla uyumlu olmaya çok önem verir. Hayatındaki insanlar tarafından eleştirildiğinde; itham edilmiş hissedebilir. Onun için içinde bulunduğu anın gerilimine kapılmamak çok zordur. Ancak anın gerilimini yaşamak karşılıklıdır. ISFP’nin yaşadığı gerilim geçtiğinde veya sakinleştiğinde; onun için geçmiş geçmişte kalmıştır. Böylelikle o sanki hiç gerilim yaşanmamış gibi devam eder.
ISFP ve Geleceği Planlamak
ISFP’nin yaşadığı en büyük zorluk geleceği planlamaktır. Onun için, amaçlarını temel alan idealler oluşturması; geleceği adına olumlu olabilecek hedefler belirlemesi; ve bu hedefler doğrultusunda gayret etmesi kolay değildir. Bu sebeplerden dolayı; bir ISFP’nin geleceği için birikim yaptığı ve emeklilik planları oluşturduğu pek görülemez. Bunun yerine, kendi kimliğine katkı sağlayacağını düşündüğü bir deneyim eylemleri listesini planlamayı tercih eder.
ISFP‘nin insani değerleri yüksek, hayırsever ve özverili bir tip olduğu söylenemez. Ancak onun, bencillik, manipülasyon ve egoizm ile hareket ederek daha ben merkezli bir kimlik oluşturması muhtemeldir. Eğer bir yardım veya hayır yapıyorsa bu ya içinde bulunduğu kültürün ya da benimsediği bazı prensiplerin neticesidir.
Olmak İstediği Kişi
ISFP’nin olmak istediği kişiyi hatırlaması kendisi açısından çok önemlidir. Bunu yapmaktaki amacı yeni alışkanlıklar geliştirmesi veya olmak istediği kişinin davranışlarını edinmesi değildir. Onun bu davranışı diğer insanlara doğal gelmeyebilir. Ancak ISFP’nin bu davranışı onu yaşamaya motive ettiği gibi gücünü de istediği bir şey uğruna kullanmasını sağlar.
Bu yazı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Lütfen yorumlarda paylaşın!
Comments
❤️elinize sağlıkk