ISTP Kariyer Hayatında Nasıldır?

Bugünkü yazımızda ISTP Kariyer Hayatında Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın ISTP hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim ISTP Kariyer Hayatında Nasıldır? sorusuna:

“Merak duygusu ve pratik olana yönelik düşünme tarzıyla ISTP uygulamalı alanlara daha yatkın olduğunu ortaya koyar.”

Kariyer Yolunda Öne Çıkan özellikleri

İlgi alanlarının çeşitliği ve öngörülemeyen tutumuyla ISTP kariyer alanı konusunda en tahmin edilemez kişilik tipidir. O, hayatın bir çok farklı alanında kariyer seçiminde bulunabilir. Ona kariyer seçimi konusunda yön veren en belirgin eğilimi “sırada ne var?” diyerek gösterdiği meraklı tutumudur. Ayrıca bu tutumu onu hangi kariyer alanında olursa olsun geliştirecek olan temel eğilimidir. Bu eğilimi onu profesyonel yaşamında hem öngörülemez hem de çok yönlü kılar.

ISTP’nin kariyerine yön veren bir diğer özelliği de pratik çözümlere odaklanan bakış açısıdır. O bu bakış açısıyla bir problem çözücü haline gelir. Ayrıca işlerin nasıl yürüdüğü, iş araçlarının nasıl kullanılacağı ve tatmin edici sonuçların çabucak nasıl alınacağı konusunda oldukça iyidir. Çözümü ortaya çıkarırken var olan gerçekleri bir araya getirmekten büyük keyif alır. Hatta kendine hayran olur.

Bu merak duygusu ve pratik olana yönelik düşünme tarzıyla ISTP uygulamalı alanlara daha yatkın olduğunu ortaya koyar. Bu yönleriyle mekanik, grafik tasarım, adli bilim ve mühendislik alanlarında mükemmel kariyerler onu bekler.

Pratik ve Uygulamaya Yönelik Kriz Müdahalesi İsteyen Kariyerler

Uygulamaya dönüşmeyen, gözüyle göremeyeceği soyut teoriler ISTP için yorucu süreçlerdir. Bu sebeple akademik çalışma alanlarına çok nadiren yönelir. ISTP akademik alanlara yönelirse; seçeceği çalışma alanları da uygulanabilir olana yönelik olacaktır. Aynı zamanda teorik bilimlerde bile soyut kavramların uygulamaya yansıyan yönlerini ele almayı tercih edecektir.

ISTP’nin kariyerindeki asıl gündemi pratik ve uygulanabilir olan şeylerdir. ISTP’nin aradığı şey rutin yönetim işlerinin pratikliği de değildir. Onun daha çok çeşitliliğe ve harekete ihtiyacı vardır. Hatta üretkenliğin heyecanı ve adrenalini onun gerçek ihtiyacıdır.

Bu sebep yapılandırılmış kurumsal ortamlar ISTP’yi sıkar ve yorar. Bu yönü düşünüldüğünde; ISTP için itfaiye memurluğu, polis memurluğu, pilotluk ve sağlık memurluğu gibi kriz müdahalesi isteyen pozisyonlar çok uygundur.

Sıkışmışlık Duygusundan Kaçınma Eğilimi

ISTP için kariyer seçimlerine yön veren bir diğer motivasyon unsuru da sıkışıp kalmadığı duygusunu yaşamak isteğidir. O serbestçe gezebilmeyi, kendi programını kendisi yapmayı ve sorumluluklarını kendisi belirlemeyi ister. Ayrıca onun bu arzusu kurumsal yapıların sınırlandırmalarından ve sıkıcı mesai arkadaşlarının varlığından kaçınma isteğinden daha önemlidir. Bu isteği geleneksel istihdam yöntemleri içerisinde yer alan bir ISTP’yi ilgi çekici bir hale getirir.

Şartlarını Kendi Belirlediği Bir Kariyer

Özellikle bu eğilimi ISTP’yi şartlarını kendi belirlediği kariyerlere yönlendirir. Fakat böyle bir kariyer yoluna girememişse bulunduğu ortamda bu talepte olacaktır. Onun bu talebine anlayış gösteren iş yerlerinde daha verimli ve üretken bir hale gelirken; anlayış göstermeyen iş yerlerinden uzaklaşmanın bir yolunu arayacaktır.

ISTP bu yolu ararken ya da kendi yolunu çizerken uzun vadeli planlamalara yatkın olmaması ve anlık sonuçlar alma isteğiyle yüzleşmek zorunda kalacaktır. Ancak bu durum onun ihtiyaçlarını giderme konusunda zorluk yaşayacağı bir süreci beraberinde getirecektir. Bu sürece tahammül etmeyi başaran bir ISTP kendine uygun bir kariyer yolculuğuna çıkar.

Uygun Olduğu Kariyerin Nitelikleri

ISTP için bağımsızlık üzerine kurulu blog yazarlığı, youtuberlık, sistem analistliği gibi kariyerler çok uygundur. Ya da yalnız başına özgür olacağı bir orman bekçiliği gibi kariyerler de ISTP için uygun iş kollarıdır. Önemli olan yapılan işin, kurumsal yapının yokluğu, bağımsız hareket edebilme niteliği ve kararlarını kendisi verme özelliğini taşımasıdır.

ISTP sorun çözme konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir. Kendine güvenen, sonuç odaklı ve rahat bir tutumu vardır. O riskin ödüle eşit olduğunu fark etmiş biridir. Bu anlayışını pireye yorgan yakmak yerine olgunca kullandığında dinamiklik isteyen herhangi bir alanda aranan birine dönüşür.

Lütfen yorumlarda görüşlerinizi bildirin!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar

Looking at Type: Your Career
The 16 Personality Types
Building People Building Programs
MBTI Learning Styles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir