ISTP, İçedönüklük (I), Duyumsallık (S), Düşünme (T) ve Algılama (P) kişilik özelliklerine sahiptir. Ayrıca işlev yığını Ti-Se-Ni-Fe şeklindedir. O, hedeflerine ulaşmak ve ihtiyaçlarını gidermek için ilişkilere ihtiyaç duymaz. Genellikle yeteneklerini sergilemek ya da merak duygusunu tatmin etmek için hayatın içine girer. Onu bir kelime ile anlatmak gerekseydi o kelime bireysellik olurdu.
“Hayatı yaşamak istedim; farklı bir hayatı yaşamak. Her gün aynı yere gidip aynı insanları görmek ve aynı işi yapmak istemiyordum. Hayatı ilginç kılacak zorluklar istedim”.
Harrison FORD
ISTP’nin Dünyayı Keşfetmeyi Sevmesi
ISTP dünyayı elleriyle ve gözleriyle keşfetmeyi seven bir ustadır. O, dünyaya dingin bir zihinle bakar ve canlı bir merakla dokunur. Bu kişilik tipi, işini yaparken elini kirletmekten haz alır. Projelerini inşa ederken daha fazla öğrenir. Eğlenmek için bile bir şeyler inşa edebileceği oyunları tercih eder. Bir şeyleri parçalara ayırıp yeniden bir araya getirmek onun için büyük bir hazdır.
ISTP, hayata dair bilgisini ve fikirlerini deneme yanılma yoluyla keşfederek edinir. Diğer insanların kendi işiyle ilgilenmesinden hoşlanır. Hatta bazen insanların kendi çalışma alanında olmasına bile aldırmaz. Tabii bu, orada bulunan kişilerin kendi prensiplerine saygı göstermesini bekler. Eğer kurallarına uyulmaz veya prensipleri çiğnenirse tepkisi sert olur.
ISTP özellikle önemsediği insanlara yardım etmekten ve onlarla deneyimlerini paylaşmaktan hoşlanır. Böyle bir kişilik tipinin nadir olması biraz üzücüdür. Bu kişilik yapısının kadınları çok nadirdir. Bu tipin kadınları toplumun beklediği cinsiyet rollerine pek uymazlar. Erken yaşlarından itibaren kendi işini kendi gören; toplum kurallarını pek umursamayan; kendi ayakları üzerinde duran; hatta mesleki tercihlerini bile daha çok erkeklerin yer aldığı alanlarda yapan kadınlardır. Bu cinsiyetçi yaklaşım hoşumuza gitmiyor. Sadece sosyolojik anlamda bir gerçeği vurgulamak için aktarmak durumunda kaldık.
Usta ISTP
Mekanik eğilimleri ISTP’yi sıradan bir usta gibi gösterse de, aslında oldukça gizemlidir. Mesela arkadaş canlısıdır ama içe dönüktür; sakin görünümlüdür ama içinden geldiği gibi davranır; çok meraklıdır ama bir prosedüre göre hareket eder. ISTP bu zıt özellikleriyle herkesçe tahmin edilmesi zor biridir. Örneğin, çok tutarlı ve istikrarlı bir duruşu olmasına rağmen, dürtüsel bir enerji ile aklına estiğince davranabilir; hem de herhangi bir belirti göstermeden. Ama şu bilinmelidir ki; O, bu kaymaları yaşarken; aslında yeni bir ilgi alanının uygulanabilir veya yaşanılabilir olup olmadığını keşfetmeye çalışmaktadır.
ISTP’nin kararlarının temelinde gerçekçiliğe uygunluk duygusu vardır. Onun adalet duygusu çok güçlüdür. Kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapma kuralını düstur edinmiştir. Onun bu bakış açısı, sahip olduğu birçok şaşırtıcı özelliği açıklar. Başkaları ona zarar verecek düşüncesiyle çok temkinli davranmaz. Geri adımı yoktur. Tam tersine daha da ileriye gider. Yüzleşmeye ve hesaplaşmaya çok açıktır.
ISTP’nin acele hareket etme özelliği, herkesin aynı olduğu varsayımı ve her şeyi kabul etme eğilimi genellikle ona zarar veren özelliğidir. Bu özellikleri diğer insanların ona kaba şakalar yapmalarına, işlerine burunlarını sokmalarına hatta kaba kuvvet göstermelerine neden olur. ISTP ise bunları öncelikle sabırla karşılarken sonrasında misliyle karşılık verme ya da dönüp kendi işine bakma tercihini yapmak zorunda kalacaktır. Her iki yolda da üzüleceği tablolarla karşılaşma ihtimali yüksektir.
ISTP Kuralları
ISTP kurallar ve prensipler konusunda kesin çizgilere sahiptir. Mesela duyarsız şakalardan hiç hoşlanmaz. Hatta böyle bir şakaya tepki bile vermez. Özellikle aklı meşgulken veya duygusal olarak doluyken veya efkarlıyken ona böyle bir şey yapmak sert bir şekilde geri tepecektir.
ISTP’nin duygularını gözlemlemek çok zordur. Genellikle belli etmez. Enteresandır ki o da insanların duygularını tahmin etme konusunda başarılı değildir. Bununla birlikte, ilişkilerini empati yerine eylemleri aracılığıyla keşfetmeye çalışır. Tabi onun bu özelliği bazı sinir bozucu durumların yaşanmasına sebep olur.
ISTP kendisine sınır konulmasından da hoşlanmaz. Eğer kendine bir sınır konulursa bunun dışına çıkmanın bir yolunu muhakkak bulur.
ISTP’nin öngörülemez ruh halini anlayan; yaratıcılığını ve mizah anlayışını benimseyen; tamirat, tadilat veya inşa etme gibi özelliklerini taktir eden iyi arkadaşları olması, onlar için tanrısal bir armağandır. Böyle arkadaşlarıyla aynı ortamda veya projede çalışmak ya da onlarla aynı ortamları paylaşmak ISTP için çok kıymetlidir.
Bu yazı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Lütfen yorumlarda paylaşın!