ISTP’nin Güçlü Yönleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ISTP’nin Güçlü Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. ISTP’nin Güçlü Yönleri ana başlıklarla şunlardır:

“Anı yaşamak ölümün elinden bir şey kurtarmaktır.” Andre Gide

Enerjisi ve İyimserliğini Korumak İçin Proje ve Programlar Yapmak

ISTP projeden projeye geçmesini sağlayan bir enerjiye sahiptir. Aynı anda bir çok projeyle ilgilenerek enerjisini ortay koyduğu gibi; bir projeyi bitirip hemen başka bir projeye de geçer. Sahip olduğu neşeli ve iyi huylu yapısıyla tempolu hayatının yükünü kimseye yüklemez. O kadar çok alanda performans sergiler ki insanlar bu enerjiyi nereden bulduğunu anlayamaz.

ISTP ayrıca oldukça iyimser bir yapıya sahiptir. Uğraştığı projelerin sonunun nasıl olacağı konusunda bir kaygı taşımaz. Çünkü iyi olacağını ve olumlu sonuçlanacağını bilir. Onun strese girdiğine de pek şahit olmayız. Çünkü işleri akışına bırakma eğilimindedir.

İnsanlara ISTP’nin bu kadar çok projeyle ilgilenip strese girmemesi şaşırtıcı gelir. Aslında olan şey ISTP’nin strese girmeye vaktinin olmamasıdır. Kendisine farklı alanlarda farklı etkinlik programları veya projeleri oluşturmasının ve planlamasının nedeni de; iyimserliğini yok edecek ve enerjisini tüketecek stresli alanlara yer bırakmamak istemesidir.

Yaptığı Şeye Elleriyle Dokunmak İstemesi

ISTP el sanatları isteyen işlerde çok yaratıcıdır. Ayrıca pratik çözümler gerektiren mekanik işlerde de iyidir. Dahil olduğu proje veya programların neredeyse hepsi de kendisinin bu yönünü ortaya koyabileceği çalışmalardır. İçten içe yapabileceği şeyleri bilir. Ve bu tip işlere veya aktivitelere dahil olmaktan çekinmez.

ISTP yaptığı işlerde ellerini kullanmayı sever; emek yapmak, bitkilerle uğraşmak ya da seramik yapmak… Onun elleri ustalığını sergilemek için kirlenmelidir. Aynı zamanda pratikliğini, yaratıcılığını duygularıyla beraber harmanlamanın en kolay yolu da budur. Çünkü onun elleriyle dokunması yaptığı işe kendisini katmasının en somut yoludur.

İleriki yazılarımızda ele alacağımız bir konu olarak şunu da belirtmeliyiz ki; ISTP insanların hayatına da elleriyle dokunur. Ayrıca ilişkilerine de kendisini bu yolla katar.

Özgünlüğün Mantıkla Birleşmesinin Sonucu Çok Yönlü ve Esnek Bir İnsan

ISTP sadece kendisidir. O, başkalarını taklit etmez veya başkalarına özenmez. Onun bu özelliği işlerini de sadece kendisi olarak yapmasını sağlar. Özgünlüğünün altında yatan sebep de bu özelliğidir.

ISTP ayrıca oldukça mantıklı bir tiptir. Karşılaştığı yeni durumlara adaptasyon yeteneği de güçlüdür. Çünkü mantıklı bir tutumla yeni durumlar için bakış açısını değiştirmek onun için zor değildir. Onun bu tutumu onu oldukça esnek bir insan haline getirir. Özgünlüğü ve bu mantıklılığı farklı projelerde olma ihtiyacı ile birleştiğinde; karşımıza çok yönlü bir insan çıkar.

ISTP’nin bu esnekliği onun öngörülemez durumlara karşı hazırlıklı olmasını da sağlar. Mesela, yola çıkarken olabilecek her ihtimale karşı tedariklidir. Eğer tedarikli olmadığı bir durumla karşılaşırsa; esnekliği sayesinde hemen o duruma adapte olmasını sağlayacak enerjisini serbest bırakır. Yeter ki o enerjiyi kullanmaya ihtiyacı olsun. Sanırım bu noktada bir örnek vermek faydalı olacaktır.

Eğer ISTP şemsiyesini almamış ve beklenmedik bir şekilde yağmura yakalanmışsa; o yağmurda ıslanmanın tadını çıkarabileceği bir duygu durumuna hemen geçer. İşte serbest bıraktığı enerji budur.

Herhangi Bir Kriz Anında Yanımızda Olmasını İsteyeceğimiz Kişi

ISTP’nin bu kendiliğinden hali ve yaratıcılığı kriz durumları karşısında panik yerine doğal davranmasının sebebidir. Bu doğal davranma hali onun içinde bir heyecan ya da kaygının olmadığı anlamına gelmez. O sadece bu durumla baş ederken soğukkanlılığını korumakta ve duygularının mantığının önüne geçmesine izin vermemektedir.

ISTP bu yönüyle harika bir kriz yöneticisidir. Ayrıca onun fiziksel riskten hoşlanması ve gerektiğinde elini kirletmekten çekinmemesi; kriz durumlarında inisiyatif alan bir role bürünmesini de sağlar. O bu özellikleri sayesinde kriz anlarında rahatlığını korur. Bu sayede de olaylara mantıklı müdahalelerde bulunur.

Şunu da belirtelim ki ISTP anı yaşar. Hayatın akışına kolay adapte olur ve kendini akışa bırakmaktan keyif alır. Gelecek hakkında çok fazla endişelenmeyi de reddeder. Bu hali onun rahat biriymiş gibi görünmesini sağlar. Ancak aslında olan şey onun sadece kendisi olmasıdır.

Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar:

Gifts Differing
Your Secret Self
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Tranquility by Type
My True Type
The 16 Personality Types
Personality Hacker

Comments

  1. zoritoler imol

    I’ll right away clutch your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognise so that I may just subscribe. Thanks.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir