ISTP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ISTP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. ISTP’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır:

“Pek çok insan girdiği yol hakkında inatçıdır. Amaçları hakkında inatçı olanlar ise pek azdır.” Nietsche

Kolay Tolerans Gösterme ve İnat Etme

ISTP yaşam tarzı ve fikirleri konusunda çok hassastır. kimseyi yaşam tarzı konusunda yargılamaz. Ayrıca kimsenin de fikirlerini değiştirmeye çalışmaz. Tam tersine bu davranışı karşısındaki insana bir saygısızlık sayar. Bu sebeple herhangi bir insan onu yaşam tarzıyla yargıladığında oldukça sinirli olur. Ayrıca herhangi biri onun fikirlerini eleştiri yoluyla değiştirmeye çalıştığında ise açık sözlülüğü ortaya çıkacak; ve rencide edici olacaktır.

Kendine karşı böyle bir davranışta bulunan birini ISTP yok sayar. Eğer o kişi hatasından dolayı küçük bir özür dilerse; ISTP insani bir duyarlılık göstererek olayı es geçip yönünü değiştirecektir. Ancak o kişi bunlar yerine tutumunda ısrarcı olursa veya duyarlı davranarak bir özür dilemezse; işte o zaman ISTP’nin sinirli yüzünü görecektir.

Burada bahsettiğimiz zaaf ISTP’nin, onu değiştirmeye çalışan yargılayıcı insanların davranışlarına karşı kolay tolerans gösteriyor olmasıdır. Çünkü böyle insanlar ona karşı hadlerini aşmışlardır. Bu konuda ISTP başka baş etme yöntemleri geliştirmeyi düşünmelidir.

Duygusal Krizler Karşısında Duyarsız Görünmesi

ISTP mantığını çok kullanır. Duygusal durumlar karşısında bile bu tutumunu kolay değiştirmez. Bu onu oldukça objektif bir insan yapmakla beraber; onun çevresindeki insanların duygusal krizlerine karşı duyarsız bir görüntü sergilemesine de neden olur.

Bu durum ISTP’nin empati yoksunu olmasından veya karşısındaki insanlara sempati duymamasıyla ilgili değildir. Tam tersine geleceğe iyimser bakışı ve olayları akışına bırakma eğilimi; yaşanan duygusal krizleri kendi haline bırakmasına ve sadece gözlemci olmasına sebep olur. Fakat sorun şudur ki bu iyimser bakış açısı her zaman doğru çıkmaz.

Sığınak Arayan Sığınak

ISTP’yi dış gözlem yoluyla tanımak ve anlamak gerçekten de çok zordur. Çünkü o gerçek bir içe dönüktür. Özellikle kişisel meselelerini hakkında çok konuşmaz ve kendine saklar. Konuştuğu zamanda da genellikle kısa ve net cümlelerle konuşmayı tercih eder. Hele hele konu susmak olduğunda ISTP’den iyisi yoktur.

Bu yönleri düşünüldüğünde; ISTP’yi çözmeye çalışmanın uzun vadeli bir süreç olduğu anlaşılacaktır. Önemli olan onun güveni kazanmaktır. Bunun tek yolu ise güvenini kazanmaya çalışmak yerine; sadece kendiniz olup yargılamayan bir insan olduğunuzu göstermektir. Ayrıca ISTP sığınma ihtiyacı yüksek bir tiptir. Onun sığınağı olmak ise hiç kolay değildir. Ama bu gerçekleşirse; size sığınan ISTP gibi görünse de aslında o sizin için bir sığınak olmuştur.

Yapılandan Sıkılma Yapılmayanı Başarma

ISTP yeni şeylerin tadını çıkarmayı bilir. Bu özelliği onu eski şeyleri yenileyebilen bir tamirciye dönüştürür. Bu bazen mekanik veya teknik konularla ilgiliyken bazen de insanlarla ilgilidir. Ancak bu tamir etme işleri uzun vadeli olduğunda ISTP sıkılacaktır. Çünkü gayretinin sonucunu uygun bir sürede seyretmek ister. Bu sebeple uzun vadeli bu tip şeylere odaklanma konusunda iyi değildir.

Ayrıca ISTP bir şeyi tamir ettiğinde veya yeni bir şey ortaya çıkardığında; hemen diğerine geçme eğilimindedir. Mesela kimsenin bilmediği yeni bir yemek yaptığı bir günde; o yemek yapılıp yenildiği an hemen başka bir yemeğin projesini gündemine alacaktır. Bu durum ISTP’nin deneyimlenmiş olmayana karşı olan istekliliğinin sonucu değildir. Bilakis yeteneklerini yeni bir alanda gösterme isteğinin sonucudur. Yani aslında istediği bir tür yeni başarma ve üretme alanıdır.

Ayrıca uzun vadeli yükümlülükler veya sözler altına girmek ISTP için çok zahmetlidir. Bu sebeple uzun vadeli projelerden sıkılır. Hatta uzun vadeli projeler onun için stres kaynağıdır. Yapacağı şeyi o anda veya planlanmış bir günde yapmayı daha çok tercih eder. Çünkü geleceği düşünmektense anı yaşamak onun için daha kolaydır. Bir sürece kilitlenme durumu onun için oldukça bunaltıcıdır. Bu durum romantik ilişkilerine de yansıyabilir.

Sınırları Zorlama ve Riskli Davranışlar

Yukarıda bahsettiğimiz inatçılık; başkalarının duygularına karşı duyarsız görünme; ana odaklanma; ve uzun vadeli işlerden sıkılma; özellikleri ISTP’yi sınırları zorlama davranışına iter. Bu sınırları zorlama eğilimi sadece eğlence için gereksiz ve yararsız olan faaliyetleri de içerir.

ISTP’nin sadece nereye kadar gideceğini görmek için çatışmayı ve tehlikeyi tırmandırma özelliği de bunlara eklenince; ISTP’nin kontrolünü kaybedeceği olası durumlar sonucunda kendisine ve çevresindekilere feci sonuçlar yaşatabilme ihtimali ortaya çıkmaktadır.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda; ISTP’ye kendisi olma alanının sunulmasının ne kadar önemli olduğu bir kere daha anlaşılır.

Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar:

Gifts Differing
Your Secret Self
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Tranquility by Type
My True Type
The 16 Personality Types
Personality Hacker

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir