Ne Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler?

Alt işlev kişiliğimizin aşil topuğudur. Önceki yazılarımda bu işlevimizin bize etkilerinden bahsetmiştim. Bugünkü yazımda ise Ne Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? sorusuna cevap arayacağım. Bu kategorideki yazılarımda bütün işlevlerin etkilerini ele alıyorum. Bu yazı dizisinin kendimizi tanıma konusunda yardımcı olacağını umuyorum.

Başlarken

Öncelikle belirtmek isterim ki alt işlev kişisel gelişimimiz için yetkin bir şekilde kullanmayı isteyeceğimiz zihinsel bir süreçtir. Ancak bizi bazen kelimenin tam anlamıyla belirsiz süreçlerin içine atar. Bu durum aslında açılmamız ve gelişmemiz için önemlidir. Fakat hayatımıza doğru kanalize edilmediğinde bizi açmazlara sürükleyecek bir etki gücüne de sahiptir.

Ayrıca bizler bu işlevi genellikle zaman kaybı olararak görürüz. Özellikle yaptığımız hata ise onu baskın işlevimizden daha az değerli bulmamızdır. Halbuki onu iyi kullandığımızda bize katacağı şeyler olağanüstüdür.

Alt işlevimiz genellikle hayatınızın ustalaşmakta zorlandığımız kısmıdır. Belki de bu nedenle bizi tekrar tekrar aynı yerden tetikleyen deneyimlerden oluşur. Bu deneyimlere de “kavrama deneyimleri” denmektedir. Evet, kişilik farklılıklarımız gereği her birimiz belirli alanlarda çok iyi performans gösteriyoruz. Fakat bu iyi performansı bir şeylerin pahasına sergiliyoruz. İşte alt işlevimiz bunları tetikleyen yönümüzü içerir.

Bu konuları aklımızda tutarak kişilik tiplerinin her birinin alt işlevlerinin onlara neler yaşattığı konusunu konuşmaya başlayabiliriz.

Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız aşağıdaki kategorilerimize öncelikle göz atmanız faydalı olacaktır.

>>> Baskın Bilişsel İşlevler

>>> Yardımcı Bilişsel İşlevler

>>> Üçüncül Bilişsel İşlevler

Ne Alt İşlev Olarak ISFJ’ye ve ISTJ’ye Neler Yaşatır?

Dışadönük Sezgi yani kısaca Ne işlevi, teorik bağlantılar, ilişkiler ve olasılıklar bulmaya odaklanan bir bilgi edinme sürecidir. Genellikle çevredeki nesneler, insanlar ve olaylar tarafından uyarılır. Ayrıca gerçek dünyaya ait olasılıklar üretme eğilimindedir.

Ne kullanıcısı biri her şeyin nasıl dönüştürülebileceğini kolayca kavrar. Hatta önündeki her şeyin diğer şeylerle olan ilişki bağlamlarını çabucak tespit eder. Bundan dolayı dışadönük sezgi her şeyle bağlantılıdır ve ona göre her olasılık mümkündür.

Normalde bir ISJ olarak etrafınızdaki dünyanın ayrıntılarıyla derinden uyum içindesinizdir. Ayrıca geçmişteki benzer bir durumla şimdiki anda olan şeyleri hızlıca karşılaştırırsınız. Bu durum, mevcut durumla bağlantılı çözümleri, anıları ve izlenimleri hafızanıza kodladığınız anlamına gelmektedir.

Ayrıca hayatınızın istikrarlı, rutin ve sakin olmasını istersiniz ve seversiniz. Buna karşılık, yeni olasılıkları düşünmek ve yeni şeyler denemek sizi gergin ve huzursuz hissettirir. Teoriler ve kavramlar üzerinde durmak sizin için kısa bir süre için eğlencelidir. Ancak sonra gerçeğe geri dönerek tecrübeyle edindiğiniz bilgilerinizle karar verirsiniz. Çünkü deneyime bağlı bilgiler sizin için daha güvenilir referans kaynaklarıdır. Ayrıca daha önce hiç denenmemiş bir fikrin potansiyelinden de emin olamazsınız. Bunun yanında tanıdık olmayan yeni ortamlarda da kendinizi güvensiz hissedebilirsiniz.

Dışadönük sezgi alt işev olarak, diğer kişilik tipleri hakkındaki yargılarınıza da etki eder. Özellikle NP kişilik tiplerini aceleci, kararsız, ve gerçeklikten kopuk olarak değerlendirirsiniz. Tam tersine onlar da sizi rutininize takılıp kalmış, aşırı temkinli ve dar görüşlü biri olarak göreceklerdir. Böyle bir ilişkide iki taraf da aynı madalyonun iki farklı yüzünü temsil ettiklerini anladıklarında birbirlerinin bakış açılarını takdir etmeye başlarlar.

Not

Alt işlevinizi kısa süreler için kullanmak oldukça yararlıdır. Aynı zamanda sağlıklıdır da. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek size çok iyi gelecektir. Çünkü hayatınızı kolaylaştıracak ve sizi stresten kurtaracaktır. İleriki günlerde bunu yapmanın yollarının neler olduğunu anlatacak bir makale yazacağım. Bu nedenle bu bloğu günlük olarak takip etmeyi unutmayın.

Dışadönük Sezgi Ne Alt İşlev Olarak ​​Stres Anında Nasıl Görünür Olur?

Yoğun veya kronik stres yaşadığınız dönemlerde, alt işlevinizin pençesine düşme ihtimaliniz yüksektir. Böyle bir durum yaşandığında, alışılmadık bir şekilde gelecekteki karamsar olasılıklara odaklanırsınız. Hatta oldukça kötümser bir havaya bürünürsünüz. Bu durum sizin bir “kavrama deneyimi” yaşadığınızın göstergesidir.

Böyle bir durumun neticesinde hayatınızda olumsuz olasılıklardan başka bir şey görmeme eğilimindesinizdir. Öyleki sizi felakete götürecek bütün ters yolların olasılıklarını adeta yaşarsınız. Böyle durumlarda önsezileriniz ve düşünceleriniz daha çok olumsuz senaryolara odaklanma eğilimindedir. Oysa ENP’ler olumlu olasılıkları da görürler.

Bu makaleden hoşlandınız mı? Paylaşacak herhangi bir içgörünüz veya bakış açınız var mı? Lütfen yorumlarda bana bildirin!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> Yardımcı Sezgi İşleviniz Hangisidir?

>>> Baskın Sezgi İşleviniz Hangisidir?

Referanslar:

Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Your Secret Self
Tranquility by Type
The 16 Personality Types
My True Type:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir