Ne Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?

Artık dışadönük sezgi işlevinin kısa adının Ne olduğunu biliyoruz. Önceki yazımda da üçüncül işlev konusunu bir yazı dizisi halinde yazacağımı söylemiştim. Bugünkü yazımda da Ne üçüncül işlev olarak nasıl çalışır? başlığı ile bu konuyu oldukça anlaşılır bir biçimde yazmak istiyorum.

Başlarken

Yazımıza geçmeden önce işlevlerin çalışmasının yaş ile geliştiğini yeniden belirtmek iyi olacaktır. Çünkü bu yazıyı fazla detaylandırmak istemiyorum. Doğrudan üçüncül işlevin ilgili kişilik tiplerinde yaşa bağlı olarak nasıl çalıştığına geçmek istiyorum.

Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız bilişsel işlevler kategorisine bir göz atabilirsiniz.

Şu bilgiyi de vererek artık konumuza geçebiliriz. Ne üçüncül işlev olarak ESFJ ve ESTJ kişilik tipleri tarafından kullanılır. ESXJ’ler, bağlamlar arasındaki durumları ve ilişkileri yorumlamaya yatkındırlar. Ayrıca daha soyut anlamlar ve ara bağlantılar bulmaya ilgi duyarlar. Fakat bu ilgileri genellikle yirmili yaşlarda gelişir.

Ne Üçüncül İşlev ve Gençlik Yılları

Erken yaşlarında ESXJ’lerin Ne’ye çok fazla erişimi yoktur. Çünkü bu işlev bu yaşlarda büyük ölçüde bilinçten uzaktır ve az gelişmiştir. Bu sebeple kanıtlanmamış teorik bilgilere ve “mistik” şeylere şüpheyle yaklaşma eğilimindedirler. Ayrıca soyut önseziler veya bilinmeyen yöntemler yerine denenmiş yöntemlere ve kanıtlanmış gerçeklere güvenme eğilimindedirler.

Yine bu eğilimlerinin etkisiyle beyin fırtınası yapmak ve uzak gelecek hakkında konuşmak onlar için çok yorucudur. Çünkü anın ihtiyaçlarına daha fazla odaklanmışlardır. Kendilerince önemli olan konularda daha bilinçli olmaya çalışırlarken anlık Ne aktivitesi vizyonlarına sahip olurlar. Ancak bunlar çok nadir ve kısa sürelidir. Ayrıca böyle anlarda genellikle yeni fikirlerle büyülenirler. Hatta bu anların etkisiyle dünyaya sınırsız bir potansiyel duygusu ile yaklaşırlar.

Ne Üçüncül İşlev: 20’li, 30’lu Yaşlar ve Ötesi

Ne üçüncül işlev, bireyin olgunluk düzeyine bağlı olarak, onlu yaşların sonlarından otuzlu yaşların ortalarına kadar herhangi bir zamanda gelişme eğilimindedir. Bu gelişimin başlangıç aşamasında ESXJ’ler olaylar ve durumlar karşısında “ne olabileceğine” dair daha keskin bir kavrayışa sahiptirler. Ayrıca gizli anlamları ve yeni fikirleri daha çabuk kavrarlar. Bunun yanında belirgin bir özellik olarak, beyin fırtınalarından ve bir konu üzerine teoriler üzerinden konuşmaktan büyük ölçüde keyif alırlar.

Hatta tüm deneyimlerinin ayrıntılarını birbirine bağlayarak ve bilinmeyeni ve teorik olanı öğrenmekten enerji alırlar. Ayırt edici bir özellik olarak; nesneler arasında mantıklı bağlantılar bulma eğilimleri gelişmiştir. Ayrıca sıra dışı ve benzersiz projeler oluşturmak için Ne işlevini eğlenceli bir şekilde kullanmaktan keyif almaya başlarlar. Bunun yanında Ne işlevini, iş hayatlarında yeni olanaklar yaratmak ve fırsatlar bulmak için kullanırlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üçüncül Ne işlevi, ESFJ ve ESTJ kişiliklerinde NP kişiliklerdeki gibi olgun ve gelişmiş olmadığından sağlıksız bir şekilde kullanıma ihtimali yüksektir. Üçüncül Ne işlevinin sağlıksız kullanımının etkisiyle ESXJ tipleri olasılıklar karşısında kendilerini bunalmış olarak bulacaklardır. Ayrıca kendileri için karar verme durumlarında bir tür kapana kısılmışlık hissi yaşarlar.

Bunun temel sebebi, EJ tiplerinin hızlı karar verme eğilimidir. Ancak Ne işlevi bu hızlı karar verme eğilimiyle birleşince; kendileri için ideal olmayan ve onları hayal kırıklığına uğratan bir karara varabilirler. Ayrıca yine üçüncül Ne işlevi‘nin etkisiyle, karşılaştıkları durumların altta yatan gizli anlamlarını ve işaretlerini yanlış okuyabilirler. Bunun sonucunda yanlış çıkarımlarda bulunarak başkaları ve kendilerini ön yargılar ve olumsuz duygularla kısıtlayabilirler. Hatta, bu yargıları kendileri için bir savunma kriteri haline getirebilirler. Bunun sonucunda güvenlik duygularını veya inanç sistemlerine yönelik tehditlere karşı savunmasız olmamak için Ne işlevlerini kullanmama eğilimine girebilirler.

Burada bir paradoks durumu var gibi duruyor. Çünkü bu sıkışmışlık hali üçüncül Ne işlevinin kullanılmasıyla girilen bir durumdur. Ancak bu durumdan çıkış yolu ise yine Ne işlevinin kullanılması ile bulunulacaktır. Çünkü güvenlik hissi sezgi ile beslendiğinde kararları daha cesur yapar. Bunun sonucu ise bir rahatlamadır.

Dışadönük Sezgide Rahatlık Bulma

Üçüncül işlev, genellikle bizi teselli eden ve rahatlatan bir işlevdir. Bu nedenle, ESXJ’ler, zihinlerini açan sohbetler ve streslerinden kurtulma etkinlikleri ile kendilerini rahatlatabilirler. Onları teselli edecek veya onlara ilham verecek yeni bir fikir bulmaya çalışabilirler. Ayrıca, NP tiplerinin etrafında olmayı teşvik edici ve rahatlatıcı bulabilirler. Çünkü NP tiplerinin coşkuları, hayal güçleri ve olasılıkları görme eğilimleri, onlar için büyük ölçüde ilham vericidir.

Bu yazı ile ilgili düşünceleriniz neler? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

Konu İle İlgili Diğer Yazılar:

>>> Ne Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir?

Referanslar

My True Type:
Building Blocks of Personality Type
Depth Typology
The 16 Personality Types

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir