Ni Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler?

Alt işlev kişiliğimizin aşil topuğudur. Önceki yazılarımda bu işlevimizin bize etkilerinden bahsetmiştim. Bugünkü yazımda ise Ni Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? sorusuna cevap arayacağım. Bu kategorideki yazılarımda bütün işlevlerin etkilerini ele alıyorum. Bu yazı dizisinin kendimizi tanıma konusunda yardımcı olacağını umuyorum.

Başlarken

Öncelikle belirtmek isterim ki alt işlev kişisel gelişimimiz için yetkin bir şekilde kullanmayı isteyeceğimiz zihinsel bir süreçtir. Ancak bizi bazen kelimenin tam anlamıyla belirsiz süreçlerin içine atar. Bu durum aslında açılmamız, gelişmemiz için önemlidir. Fakat hayatımıza doğru kanalize edilmediğinde bizi açmazlara sürükleyecek bir etki gücüne de sahiptir.

Ayrıca bizler bu işlevi genellikle zaman kaybı olararak görürüz. Özellikle yaptığımız hata ise onu baskın işlevimizden daha az değerli bulmamızdır. Halbuki onu iyi kullandığımızda bize katacağı şeyler olağanüstüdür.

Alt işlevimiz genellikle hayatınızın ustalaşmakta zorlandığımız kısmıdır. Belki de bu nedenle bizi tekrar tekrar aynı yerden tetikleyen deneyimlerden oluşur. Bu deneyimlere de “kavrama deneyimleri” denmektedir. Evet, kişilik farklılıklarımız gereği her birimiz belirli alanlarda çok iyi performans gösteriyoruz. Fakat bu iyi performansı bir şeylerin pahasına sergiliyoruz. İşte alt işlevimiz bunları tetikleyen yönümüzü içerir.

Bu konuları aklımızda tutarak kişilik tiplerinin her birinin alt işlevlerinin onlara neler yaşattığı konusunu konuşmaya başlayabiliriz.

Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız aşağıdaki kategorilerimize öncelikle göz atmanız faydalı olacaktır.

>>> Baskın Bilişsel İşlevler

>>> Yardımcı Bilişsel İşlevler

>>> Üçüncül Bilişsel İşlevler

Ni Alt İşlev Olarak ESTP’ye ve ESFP’ye Neler Yaşatır?

İçedönük sezgi yani kısaca Ni işlevi, bilinçdışı ile dış dünya arasındaki bağlantıları ve soyut ilişkileri bulmak için bilinçdışının iç ve öznel dünyasına odaklanan bir bilgi edinme sürecidir. Daima altta yatan anlamları, sembolleri ve soyut bağlantıları arama eğilimindedir.

Ni, bilinçli zihinden bağımsız olarak çalışan tek algılama sürecidir. Dış uyaranlara bağlı değildir. Aslında dış uyaranlardan uzaklaştığında daha iyi çalışır. Öngörülemez bir işleyişi vardır. Öyleki genellikle şeylerin anlamına veya gelecekteki bir sonuca ilişkin ani içgörü veya “farkındalık parlamaları” yoluyla kendini gösterir. Ayrıca daima ileriye bakar ve gelecekteki bir sonuçla ilgili olmadığı sürece içinde bulunduğu an ile pek ilgilenmez.

Normalde bir ESP olarak, öncelikle şu ana ve şu anda size sunulan tüm deneyimlere ve fırsatlara odaklanırsınız. Ayrıca aktif olmayı ve hayatın karşınıza çıkardığı fırsatlara dalmayı seversiniz. Hatta günün her dakikasında dokunmak, tatmak ve hayattan zevk almak istersiniz. “Anın tadını çıkar!” sizin sloganınızdır. Çünkü hayatı dolu dolu yaşamaya çalışırsınız.

Bu sizin doğanız olduğu için, ileriye dönük planlar yapmanız gerektiğinde kendinizi rahatsız hissedersiniz. Hatta bazan geleceğiniz ve uzun vadeli planlarınız hakkında tahminlerde bulunmak size saçma gelir. Çünkü “ya fikrini değiştirirsem ya da şartlarım değişirse” diye düşünürsünüz. İşte bundan dolayı gelecekte yapabileceklerinize değil, şimdi yapabileceklerinize odaklanma eğilimindesinizdir .

İçedönük sezgiyi düşük bir seviyede alt işlev olarak ara sıra deneyimlediğiniz için, NJ kişilik tiplerini anlamakta zorluk çekersiniz. Bu tipleri gerçekçi olmayan, dokunulmaz ve soğuk insanlar olarak algılarsınız. Tam tersine onlar da sizi yüzeysel, zevk arayan ve eylemlerinin sonuçlarını düşünmeyen biri olarak görürler. Fakat taraf da hayata karşı eşit derecede önemli iki bakış açısının temsilcileridir. Bu gerçeği fark ettiğinizde iki taraf da birbirinden bir şeyler öğrenecek ve birbirlerine saygı duyacaklardır.

Not

Alt işlevinizi kısa süreler için kullanmak oldukça yararlıdır. Aynı zamanda sağlıklıdır da. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek size çok iyi gelecektir. Çünkü hayatınızı kolaylaştıracak ve sizi stresten kurtaracaktır. İleriki günlerde bunu yapmanın yollarının neler olduğunu anlatacak bir makale yazacağım. Bu nedenle bu bloğu günlük olarak takip etmeyi unutmayın.

İçedönük Sezgi Ni Alt İşlev Olarak ​​Stres Anında Nasıl Görünür Olur?

Yoğun veya kronik stres yaşadığınız dönemlerde, alt işlevinizin pençesine düşme ihtimaliniz yüksektir. Bu gerçekleştiğinde, karakteristik olmayan bir şekilde kasvetli ve mesafeli bir havaya bürünürsünüz. Bu durum sizin bir “kavrama deneyimi” yaşadığınızın göstergesidir.

Öyleki hayatın size sunduklarından zevk almak yerine, aniden önünüzde sizi bekleyen olumsuz bir gelecekten başka bir şey görmez olursunuz. Hatta kafanız çok karışıktır ve karanlıklıktan başka bir şey göremezsiniz. Bunun sonucunda normalde hoşlanacağınız aktivitelerden bile uzaklaşırsınız.

Bu makaleden hoşlandınız mı? Paylaşacak herhangi bir içgörünüz veya bakış açınız var mı? Lütfen yorumlarda bana bildirin!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> Yardımcı Sezgi İşleviniz Hangisidir?

>>> Baskın Sezgi İşleviniz Hangisidir?

Referanslar:

Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Your Secret Self
Tranquility by Type
The 16 Personality Types
My True Type:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir