Se Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler?

Alt işlev kişiliğimizin aşil topuğudur. Serinin ilk yazısında bu işlevimizin bize etkilerinden bahsetmiştim. Bugünkü yazımda ise Se Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? sorusuna cevap arayacağım. Bu yazı dizisinin kendinizi tanıma konusunda yardımcı olacağını umuyorum.

Başlarken

Öncelikle belirtmek isterim ki alt işlev kişisel gelişimimiz için yetkin bir şekilde kullanmayı isteyeceğimiz zihinsel bir süreçtir. Ancak bizi bazen kelimenin tam anlamıyla belirsiz süreçlerin içine atar. Bu durum aslında açılmamız, gelişmemiz için önemlidir. Fakat hayatımıza doğru kanalize edilmediğinde bizi açmazlara sürükleyecek bir etki gücüne de sahiptir.

Ayrıca bizler bu işlevi genellikle zaman kaybı olararak görürüz. Özellikle yaptığımız hata ise onu baskın işlevimizden daha az değerli bulmamızdır. Halbuki onu iyi kullandığımızda bize katacağı şeyler olağanüstüdür.

Alt işlevimiz genellikle hayatınızın ustalaşmakta zorlandığımız kısmıdır. Belki de bu nedenle bizi tekrar tekrar aynı yerden tetikleyen deneyimlerden oluşur. Bu deneyimlere de “kavrama deneyimleri” denmektedir. Evet, kişilik farklılıklarımız gereği her birimiz belirli alanlarda çok iyi performans gösteriyoruz. Fakat bu iyi performansı bir şeylerin pahasına sergiliyoruz. İşte alt işlevimiz bunları tetikleyen yönümüzü içerir.

Örneğin baskın sezgi işlevi aktif olan kimseler dünyayı değiştiren içgörülere ve fikirlere sahiptirler. Ancak sürekli olarak anahtarlarını veya benzer eşyalarını kaybedebilirler. Hatta düzenli olarak gittikleri bir yere giden yolu bile unutabilirler. Baskın düşünme işlevi aktif olan kimseler ise en kaotik durumlarda nasıl sorun giderileceğini bilirler. Ancak daha sonra üsluplarıyla istemeden de olsa insanları rahatsız edebilirler.

Bu konuları aklımızda tutarak kişilik tiplerinin her birinin alt işlevlerinin onlara neler yaşattığı konusunu konuşmaya başlayabiliriz.

Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız aşağıdaki kategorilerimize öncelikle göz atmanız faydalı olacaktır.

>>> Baskın Bilişsel İşlevler

>>> Yardımcı Bilişsel İşlevler

>>> Üçüncül Bilişsel İşlevler

Se Alt İşlev Olarak INFJ’ye ve INTJ’ye Neler Yaşatır?

Dışadönük duyum yani kısaca Se işlevi, mevcut dünyaya ve nesnel gerçekliğine odaklanan bir bilgi edinme sürecidir. Se, dış dünyayla (insanlar, nesneler, doğa, olaylar) doğrudan etkileşimden enerji ve zevk almaktadır. Bu işlev, şimdiki an ile uyumlu olan bir bilişsel işlevdir. Ayrıca geçmişten veya gelecekten çağrışımlar yapmadan saf, süzülmemiş duyusal bilgileri toplayan tek bilişsel işlevdir.

Eğer bir INJ iseniz mevcut eylemlerin ve deneyimlerin duyularınıza etkilerini kolayca hissedersiniz. Belirli tiplerin şimdiki ana daha fazla odaklandığı durumlarda (örneğin SP’ler), yoğun bir şekilde geleceğe odaklanırsınız. Ayrıca olasılıklar için tahmin yapmaktan, olasılıkları öngörmekten ve görünenin ardına bakmaktan hoşlanırsınız.

Geleceğe çok bağlı olduğunuz için, şu anda kalma konusunda mücadele etme eğilimindesinizdir. Geleceği düşünmekle çok meşgul olduğunuz için çevrenizdeki keyif veren deneyimleri kaçırma ihtimaliniz yüksektir. Bazan da bir şeyin arkasındaki derin anlamlara o kadar dalarsınız ki, cevabın yüzeyde olduğunu göremeyebilirsiniz. Ayrıca çevrenizdeki ayrıntılara odaklanmak kendinizi sıkılmış ve doyumsuz hissetmenize neden olabilir.

Alt Se işleviniz, diğer kişilik tipleriyle olan ilişkilerinizde de ortaya çıkar. Özellikle duyum tipleri ile çatışma ihtimaliniz yüksektir. Çünkü onlar şimdiki zamana bağlı kalmak isterken; siz uzak geleceğin senaryolarına bağlı kalmak istersiniz. Ayrıca onları sığ, dikkati dağıtan veya çıkarımlara karşı kör insanlar olarak algılarsınız. Buna karşın onlarda sizi soğuk, aşırı ciddi ve yaşanan an için kör olarak göreceklerdir.

Not

Alt işlevinizi kısa süreler için kullanmak oldukça yararlıdır. Aynı zamanda sağlıklıdır da. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek size çok iyi gelecektir. Çünkü hayatınızı kolaylaştıracak ve sizi stresten kurtaracaktır. İleriki günlerde bunu yapmanın yollarının neler olduğunu anlatacak bir makale yazacağım. Bu nedenle bu bloğu günlük olarak takip etmeyi unutmayın.

Dışadönük Duyum Se Alt İşlev Olarak ​​Stres Anında Nasıl Görünür Olur?

Aşırı veya kronik stres yaşadığınız dönemlerde, normalden farklı davrandığınızı fark edeceksinizdir. Çünkü böyle durumlarda alt işlevinizin pençesine düşmüşsünüzdür. Bunun sonucunda da “kavrama deneyimi” yaşarsınız. Se alt işlev ​patlamaları sırasında, dürtüsel, pervasız ve hedonist olacaksınızdır.

Örneğin aşırı yemek yiyecek, içecek, pervasızca harcayacak ya da yüksek duyusal ve dürtüsel bir deneyim arayacaksınızdır. Bazı INJ’ler ise temizlik ve egzersiz yapma veya sürüş sırasında yüksek sesle müzik dinleme gibi davranışlarla kavrama deneyimleri için daha sağlıklı çıkış noktaları bulurlar.

Bu makaleden hoşlandınız mı? Paylaşacak herhangi bir içgörünüz veya bakış açınız var mı? Lütfen yorumlarda bana bildirin!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> Yardımcı Duyum İşleviniz Hangisidir?

>>> Baskın Duyum İşleviniz Hangisidir?

Referanslar:

Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Your Secret Self
Tranquility by Type
The 16 Personality Types
My True Type:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir