Si Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler?

Alt işlev kişiliğimizin aşil topuğudur. Bir önceki yazımda bu işlevimizin bize etkilerinden bahsetmiştim. Bugünden itibaren de her alt işlevin hangi kişilikleri nasıl etkilediğinden bahsetmeye çalışacağım. Bugünkü yazımda ise Si Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? sorusuna cevap arayacağım. Sonraki yazılarımda ise sırayla diğer işlevleri ele alacağım. Bu yazı dizisinin kendimizi tanıma konusunda yardımcı olacağını umuyorum.

Başlarken

Öncelikle belirtmek isterim ki alt işlev kişisel gelişimimiz için yetkin bir şekilde kullanmayı isteyeceğimiz zihinsel bir süreçtir. Ancak bizi bazen kelimenin tam anlamıyla belirsiz süreçlerin içine atar. Bu durum aslında açılmamız, gelişmemiz için önemlidir. Fakat hayatımıza doğru kanalize edilmediğinde bizi açmazlara sürükleyecek bir etki gücüne de sahiptir.

Ayrıca bizler bu işlevi genellikle zaman kaybı olararak görürüz. Özellikle yaptığımız hata ise onu baskın işlevimizden daha az değerli bulmamızdır. Halbuki onu iyi kullandığımızda bize katacağı şeyler olağanüstüdür.

Alt işlevimiz genellikle hayatınızın ustalaşmakta zorlandığımız kısmıdır. Belki de bu nedenle bizi tekrar tekrar aynı yerden tetikleyen deneyimlerden oluşur. Bu deneyimlere de “kavrama deneyimleri” denmektedir. Evet, kişilik farklılıklarımız gereği her birimiz belirli alanlarda çok iyi performans gösteriyoruz. Fakat bu iyi performansı bir şeylerin pahasına sergiliyoruz. İşte alt işlevimiz bunları tetikleyen yönümüzü içerir.

Bu konuları aklımızda tutarak kişilik tiplerinin her birinin alt işlevlerinin onlara neler yaşattığı konusunu konuşmaya başlayabiliriz.

Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız aşağıdaki kategorilerimize öncelikle göz atmanız faydalı olacaktır.

>>> Baskın Bilişsel İşlevler

>>> Yardımcı Bilişsel İşlevler

>>> Üçüncül Bilişsel İşlevler

Si Alt İşlev Olarak ENFP’ye ve ENTP’ye Neler Yaşatır?

İçedönük duyum yani kısaca Si işlevi, kişisel deneyimlerin ve izlenimlerin içsel ve öznel dünyasına odaklanır. Hem çevredeki hem de bedendeki ayrıntıların son derece farkındadır. İçedönük duyum işlevi sıklıkla geçmişle günümüzü karşılaştırır. Ayrıca bu kıyaslama sonucunda çevrede oluşan farklılıkları ve değişen kalıpları fark eder. Örneğin bir odadaki bir şey değiştiğinde veya birinin davranışı eskisine göre farklılaştığında genellikle bunu ilk far eden Si işlevi aktif olan kimselerdir. Ayrıca bu işlev açlık, susuzluk veya yorgunluk gibi bedensel duyumların da oldukça farkındadırlar.

Bir ENP genellikle, olasılıklar, fikirler ve özlemler dünyasında yaşayan bir yenilikçidir. Ancak yeni olasılıklar yaratma hevesi nedeniyle mevcut çözümleri, ayrıntıları ve fiziksel ihtiyaçları gözden kaçırır. Örneğin, sık sık yemek yemeyi, bazı ilaçları almayı veya ödemelerini zamanında yapmayı unutur. Hatta basit günlük işleri yerine getirmek bile bazan çok büyük bir yük gibi gelir.

Çünkü bu tip durumlar sizi baskın işleviniz olan dışadönük sezgiden çıkmaya ve alt işleviniz olan içedönük duyuma geçmeye zorlar. Bu nedenle küçük ayrıntılara dikkat etmek, süreçleri tekrarlamak ve fiziksel ihtiyaçlarınıza uyum sağlamak size sıkıcı ve yersiz gelir. Çünkü yenilik, macera ve keşif duygusu sizi daha çok çekmektedir.

Alt işleviniz olan Si, başkaları hakkındaki yargılarınızda da kendini gösterir. Örneğin güçlü içedönük hissetmeye sahip tipler (yani SJ tipleri) size sıkıcı, sabit ve fazla titiz görünürler. Halbuki siz kişilik yapınız gereği teorileri, olasılıkları ve kavramları keşfetmeye odaklanmışsınızdır. Ayrıca gerçek yaşamın ayrıntılarını ve deneyimlerini konuşmaya ve tartışmaya daha fazla ilgi duyarsınız. Bundan dolayı SJ tipleri ile ortak bir konu bulmakta zorlanırsınız.

Not

Alt işlevinizi kısa süreler için kullanmak oldukça yararlıdır. Aynı zamanda sağlıklıdır da. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek size çok iyi gelecektir. Çünkü hayatınızı kolaylaştıracak ve sizi stresten kurtaracaktır. İleriki günlerde bunu yapmanın yollarının neler olduğunu anlatacak bir makale yazacağım. Bu nedenle bu bloğu günlük olarak takip etmeyi unutmayın.

İçedönük Duyum Si Alt İşlev Olarak ​​Stres Anında Nasıl Görünür Olur?

Yoğun veya kronik stres yaşadığınız dönemlerde, normal düşünme şeklimiz çok yıpranır. Bu tip durumlarda bir “kavrama deneyimi” yaşarız. Bu deneyim bir tür psikolojik ataktır. Bu ataklar sırasında, alt işlevimiz devreye girer ve hayatımızı yönetmeye çalışır.

Aniden küçük ve önemsiz ayrıntılara takılırız. Hatta geçmiş deneyimlerimize ve anılarımıza takıntılı bir hale geliriz. Ayrıca, küçük rahatsızlıkların daha ciddi bir sorunun işareti olduğundan endişelenerek, bedenimizde hissettiğiniz hislere aşırı derecede duyarlı hale geliriz. Bu gerçekleştiğinde ise odak noktamızı değiştirmek oldukça zorlaşır.

Bu makaleden hoşlandınız mı? Paylaşacak herhangi bir içgörünüz veya bakış açınız var mı? Lütfen yorumlarda bana bildirin!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> Yardımcı Duyum İşleviniz Hangisidir?

>>> Baskın Duyum İşleviniz Hangisidir?

Referanslar:

Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Your Secret Self
Tranquility by Type
The 16 Personality Types
My True Type:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir