Te Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler?

Te Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler?

Alt işlev kişiliğimizin aşil topuğudur. Önceki yazılarımda bu işlevimizin bize etkilerinden bahsetmiştim. Bugünkü yazımda ise Te Alt İşlev Olarak Bizi Nasıl Etkiler? sorusuna cevap arayacağım. Bu kategorideki yazılarımda bütün işlevlerin etkilerini ele alıyorum. Bu yazı dizisinin kendimizi tanıma konusunda yardımcı olacağını umuyorum.

Başlarken

Öncelikle belirtmek isterim ki alt işlev kişisel gelişimimz için yetkin bir şekilde kullanmayı isteyeceğimiz zihinsel bir süreçtir. Ancak bizi bazen kelimenin tam anlamıyla belirsiz süreçlerin içine atar. Bu durum aslında açılmamız, gelişmemiz için önemlidir. Fakat hayatımıza doğru kanalize edilmediğinde bizi açmazlara sürükleyecek bir etki gücüne de sahiptir.

Ayrıca bizler bu işlevi genellikle zaman kaybı olararak görürüz. Özellikle yaptığımız hata ise onu baskın işlevimizden daha az değerli bulmamızdır. Halbuki onu iyi kullandığımızda bize katacağı şeyler olağanüstüdür.

Alt işlevimiz genellikle hayatınızın ustalaşmakta zorlandığımız kısmıdır. Belki de bu nedenle bizi tekrar tekrar aynı yerden tetikleyen deneyimlerden oluşur. Evet, kişilik farklılıklarımız gereği her birimiz belirli alanlarda çok iyi performans gösteriyoruz. Fakat bu iyi performansı bir şeylerin pahasına sergiliyoruz. İşte alt işlevimiz bunları tetikleyen yönümüzü içerir.

Bu konuları aklımızda tutarak kişilik tiplerinin her birinin alt işlevlerinin onlara onlara neler yaşattığı konusunu konuşmaya başlayabiliriz.

Bu konuya ilk defa rastlıyorsanız aşağıdaki kategorilerimize öncelikle göz atmanız faydalı olacaktır.

>>> Baskın Bilişsel İşlevler

>>> Yardımcı Bilişsel İşlevler

>>> Üçüncül Bilişsel İşlevler

Te Alt İşlev Olarak INFP’ye ve ISFP’ye Neler Yaşatır?

Dışadönük düşünme yani kısaca Te işlevi, dış dünyadaki bilgileri düzenlemek ve değerlendirmek için mantıksal ikili yargıları kullanmaya odaklanan bir karar verme sürecidir. Te işlevi, mantıksal sınıflamalar ve kurallar kullanarak dış dünyayı yapılandırmaya çalışır. Ayrıca her şeyi doğru yerine yerleştirmeye odaklanır. Bu kotagorizasyondaki amacı her şeyi doğru analiz etmek için anlaşılır kılmaktır. Bu yönüyle insanlardan kopuk görünebilir. Ancak aslında insanlarla ilgilenmek ve hayatı herkes için daha verimli hale getirmek için nesnel bir mantık ve yapı kullanmaktadır.

Normalde bir IFP olarak derinden bağlı olduğunuz değerlerle uyum içinde yaşamaya çalışan birisinizdir. Bu nedenle neyin doğru neyin yanlış olduğunu, seçimlerinizin insanları nasıl etkileyeceğini düşünürsünüz. Ayrıca kararlarınızda ve ilişkilerinizde duygusal bir bağ ve anlam ararsınız.

Dışadönük düşünme alt işlev seviyesinde olduğu için, hayatınızı verimli, yapılandırılmış ve organize hale getirmekle daha az ilgilenirsiniz. Karşınıza çıkan şeylerin kişisel olmayan mantığına ve etkinliğine odaklanmak size sıkıcı ve monoton gelecektir. Bu nedenle günlük görevlerinizi bile zamanında yapmak için organize olmakta da çok zorlanacaksınızdır.

Kavrama Deneyiminin Sebebi ve Etkisi

Özellikle birinin çalışmasını eleştirmeniz gerektiğinde veya stratejik bir karar vermeniz gerektiğinde gerilirsiniz. Hatta bu konu sizin mücadele alanlarınızdan biridir. Ayrıca hayatınızda bir kontrol ve düzen duygusuna sahip olmayı sevseniz de; bu tür şeylere odaklanmakta zorlanırsınız. Çünkü böyle durumlar sizi baskın işleviniz olan Fi yerine; alt işleviniz olan Te‘yi kullanmaya zorlar. Bu zorlanma durumu da sizin için bunaltıcı ve sıkıcı gelecektir. Çünkü böyle durumlar sizi bir “kavrama deneyimi” yaşamaya itecektir.

Alt işlevinizolan Te, diğer kişilik türleri hakkında yaptığınız yargılarda da ortaya çıkar. Örneğin TJ tipleri size, zorba, aceleci veya katı insanlar olarak görünürler. Bunun sebebi tabii ki de sizin alt işleviniz olan dışadönük düşünmeye güçlü bir şekilde sahip olmalarıdır. Ayrıca onlar da sizin hakkınızda olumsuz duygu ve düşüncelere sahiptirler. Oysa bir madalyonun iki yüzünü temsil ettiğinizi fark ettiğinizde bir anlayış geliştireceksinizdir. Eğer bir TJ kişilik tipiyle birlikte karar vermek zorunda kalırsanız bu sizin için oldukça ciddi bir mücadele konusu olacaktır. Çünkü önünüzdeki konuya ikiniz de tamamen farklı kriterlere bakacaksınız.

Not

Alt işlevinizi kısa süreler için kullanmak oldukça yararlıdır. Aynı zamanda sağlıklıdır da. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek size çok iyi gelecektir. Çünkü hayatınızı kolaylaştıracak ve sizi stresten kurtaracaktır. İleriki günlerde bunu yapmanın yollarının neler olduğunu anlatacak bir makale yazacağım. Bu nedenle bu bloğu günlük olarak takip etmeyi unutmayın.

Dışadönük Düşünme Te Alt İşlev Olarak ​​Stres Anında Nasıl Görünür Olur?

Yoğun veya kronik stres yaşadığınız dönemlerde, tipik düşünme biçiminiz çok yıpranacaktır. Çünkü alt işleviniz size “kavrama deneyimleri” yaşatacaktır. Bu zamanlarda, dışadönük düşünme kişiliğinizin kontrolünü ele geçirecektir. Çünkü hissetme yönünüz çok tükenmiş olacaktır.

Bu olduğunda, alışılmadık bir şekilde başarıya, ödüllere ve görev tamamlamaya odaklanırsınız. Hatta hiç olmadığınız kadar eleştirel, sert ve doğrudan olacaksınızdır. Ayrıca değerlerinize veya başkalarının duygusal ihtiyaçlarına odaklanmak yerine, verimli olmaya takılıp kalacaksınızdır. Bunun sonucunda kararlarınızda daha sabırsız ve aceleci davranma ihtimaliniz yüksektir.

Bu makaleden hoşlandınız mı? Paylaşacak herhangi bir içgörünüz veya bakış açınız var mı? Lütfen yorumlarda bana bildirin!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> Yardımcı Düşünme İşleviniz Hangisidir?

>>> Baskın Düşünme İşleviniz Hangisidir?

Referanslar:

Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Your Secret Self
Tranquility by Type
The 16 Personality Types
My True Type

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir