Te Kullanıcısı olduğunuzun işaretleri nelerdir? Bir Te kullanıcısı kendini nasıl ifade eder? Bugünkü yazımızda bu soruların cevaplarını arayacağız. Siz de kendinizde bu özellikleri görüyorsanız; büyük ihtimalle dışadönük düşünme (Te) işlevini aktif bir biçimde kullanıyorsunuz demektir.
Başlarken
Hiç J veya P kişilik tipi olup olmadığınızı bilmek arasında kaldınız mı? Belki de çevrimiçi bir teste girdiniz ve ITP veya ITJ ya da ETP veya ETJ olup olmadığınızdan emin olamadınız. Bu tür bir kafa karışıklığı ne yazık ki çok yaygındır. Özellikle de çevrimiçi testler bazen o kadar isabetsiz sorular soruyorlar ki; çoğu tercih alanı yanlış sonuçlar veriyorlar. Ben de bu yazıda dışadönük düşünme hakkında bazı önemli noktaların anlaşılmasına gayret edeceğim. Öncelikle şu bilgileri paylaşmakta fayda görüyorum: TJ tipleri (ENTJ’ler, INTJ’ler, ESTJ’ler, ISTJ’ler) baskın veya yardımcı konumda dışadönük düşünmeyi (Te) kullanırlar. FP tipleri ise (ENFP’ler, ESFP’ler, INFP’ler, ISFP’ler), üçüncül veya alt konumda dışadönük düşünceyi kullanırlar. TP tipleri de (ENTP’ler, ESTP’ler, INTP’ler, ISTP’ler) içedönük düşünmeyi (Ti) kullanırlar.
Siz de bilişsel işlevlerden hangilerinin siz de daha aktif olduğunu bulmak istiyorsanız; bu yazı dizimizi takip etmelisiniz. Ayrıca daha önce bilişsel işlevler ile ilgili paylaştığımız temel teori yazılarımıza da bir göz atabilirsiniz.
Dışadönük Düşünme (Te) İşlevinin Genel Özelliklerini Hatırlayalım
Dışadönük düşünme yani Te, nesnel ve mantıksal kriterlere odaklanan bir yargılama (karar verme) işlevidir. Te kullanıcıları ampirik kanıtlara güvenirler ve karar verirken nedenlere ve sonuçlara, artılara ve eksilere odaklanırlar. Ayrıca bu mantıksal ikili kıyaslamaları kullanarak; bilgileri organize etmeyi, değerlendirmeyi ve karşılaştırmayı severler.
Daha detaylı bilgi edinmek için Dışadönük Düşünme Nedir? başlıklı yazımıza bir göz atabilirsiniz.
Bir Te Kullanıcısı Kendisi İle İlgili Hangi Özellikleri Vurgular?
“Bir şeyleri ertelemekten nefret ediyorum”. Bir an önce sonuca ulaşmak için içimde beni yönlendiren bir duygu var. Bu nedenle kararlar üzerinde uzun süre kafa yormak beni sabırsızlandırıyor. Ne yapılması gerektiğine dair bir fikir edindiğimde; nasıl hızlı ve amaca yönelik hareket edeceğimi biliyorum.
Bir Not: ITJ’lerin kararları düşünmek için ETJ’lerden daha fazla zamana ihtiyacı vardır. Bunun nedeni, dışadönük düşünceyle ilgili değildir. Daha çok bir algılama işleviyle (sezgi veya duyum) daha çok ilgili olmalarındandır.
“Genellikle sesli düşünüyorum”. Kararlarımı verdiğimde onları yüksek sesle duyurma eğilimindeyim. Çünkü kararlarımla ilgili kullandığım mantığı ve ilgili varsayımları konuşmak; neyin anlamlı olduğunu ve neyin yerinde olmadığını ayırt etmeme ve çözmeme yardımcı oluyor.
“Oldukça kararlı biriyim”. Bir karar vermek ve sonra da bu kararımı uygulamak için mümkün olduğunca yeterli bilgiyi almayı seviyorum. Az miktarda bilgi ile bile oldukça hızlı bir şekilde sonuca yönelik bir uygulama planı oluşturabileceğimi biliyorum. Ayrıca aldığım kararları uygulama konusunda da oldukça tutarlı ve kararlıyımdır.
“Bir işi yaptırmak için insanları görevlendirip organize ediyorum”. Etkili eylem planlarını kolayca ortaya koyuyorum. ayrıca her şeyin programa göre tamamlanması için bir grubu nasıl yönlendireceğimi ve nasıl görevlendireceğimi biliyorum. Bazı insanlar patronluk tasladığımı düşünebilirler. Ancak ben sadece işlerin sorunsuz ve verimli bir şekilde yürümesini sağlama arzusundayım.
“Planlama yapmaktan hoşlanırım”. Elektronik tablolar, çizelgeler ve yapılacaklar listeleriyle çalışmak bana heyecan veriyor. Günlerimi sorunsuz ve verimli çalışacak şekilde düzenlemeyi seviyorum.
“Bana göre her şeye hazırlıklı olmak esastır”. Bir acil durum veya aksama durumuna karşı her zaman hazırlıklı olmaya çalışırım. Bunun için de olası durumlara karşı düzenli olarak acil durum planları oluştururum.
“Bir konuda yetkin olmak benim için son derece önemli”. Bir işi iyi yapmak için kendime ve başkalarına güvenebileceğimi bilmeye ihtiyacım var. Bu nedenle tembellik, sızlanma gibi gevşek davranışlar beni deli ediyor!
Te Kullanıcısı İçin Adalet ve Düzen
Adalet benim için en önemli kavramlardan biridir”. Duygularımın, kararlarımın önüne geçmesine asla izin vermem. Bu eğilimim bazen önyargılı görünmeme neden oluyor. Bazen de insanların beni haksızlık yapmakla suçlamalarıma neden oluyor. Oysa benim yaptığım sadece herkesin iyiliği için kuralları ve prosedürleri uygulamak. Çünkü kuralların ve prosedürlerin uygulanması, hepimizin adil bir ortamda yaşamamıza yardımcı olur.
“İyi organize edilmiş ve düzenli bir dış dünyada yaşamayı seviyorum”. Çevrem düzenli olduğunda; belirsizlikler ortadan kalktığı için daha doğru düşünebiliyorum. Bu sebeple bulunduğum ortamda her şeyin yerli yerinde olmasını seviyorum.
“Net süreçler ve kuralların olduğu bir düzende kendimi rahat hissediyorum”. Her kurala her zaman katılmasam da; kuralların ve kanunların uygulanmasının, dünyanın kaosa girmesini engellemeye yardımcı olduğuna inanıyorum. Adil olmadığını düşündüğüm kuralları düzeltmek ve değiştirmek için çok çalışacağım.
Ne düşünüyorsunuz?
Siz de bir dışadönük düşünme Te kullanıcısı mısınız? ya da ekleyeceğiniz kendi deneyimleriniz var mı? Lütfen yorumlarda bana bildirin!
Yapılan testlerde Te tipi olarak tespit edilen birçok kişi, burada yazılan noktalarla gerçekten ilgili olmadıklarını söylüyorlar. Bunun nedeni, çevrimiçi testlerin bir çoğunun insanları yanlış çözümlemesinden kaynaklanıyor. Siz de bu özelliklerle gerçekten ilgili değilseniz ama yine de kendinizi düşünme tipi olarak tanımlamışsanız, Psikolojik Tipler (The Collected Works of CG Jung, Cilt 6) (Bollingen Series XX) kitabına bir göz atmalısınız.