Te Üçüncül İşlev Olarak Nasıl Çalışır?

Artık dışadönük düşünme işlevinin kısa adının Te olduğunu biliyoruz. Daha önceki yazımda da üçüncül işlev konusunu bir yazı dizisi halinde yazacağımı söylemiştim. Bugünkü yazımda da Te üçüncül işlev olarak nasıl çalışır? başlığı ile bu konuyu oldukça anlaşılır bir biçimde yazmak istiyorum.

Başlarken

Yazımıza geçmeden önce işlevlerin çalışmasının yaş ile geliştiğini yeniden belirtmek iyi olacaktır. Çünkü bu yazıyı fazla detaylandırmak istemiyorum. Doğrudan üçüncül işlevin ilgili kişilik tiplerinde yaşa bağlı olarak nasıl çalıştığı konusuna geçmek istiyorum.

Bu konuyla ilk defa karşılaşıyorsanız bilişsel işlevler kategorisine bir göz atabilirsiniz.

Şu bilgiyi de vererek artık konumuza geçebiliriz. Te üçüncül işlev olarak ESFP ve ENFP kişilik tipleri tarafından kullanılır. EXFP’ler büyüdükçe projeleri organize etme, konuları bölümlere ayırma ve sistematize etme konusunda gelişirler. Ayrıca bunları yapmaktan büyük bir keyif alırlar. Kararlarını alırken de hedeflerini daima odaklarında tutarlar. Ayrıca her zaman nesnel mantığın verilerini bir ölçü olarak kullanırlar.

Yirmili yaşlara geldiğinde ise bu karar süreçleri onu artık yormaya başlar. Bu nedenle nesnel mantığın dışa dönük taraflarını göz önüne almaya ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç, hayatın onlara getirdiklerine bağlı olarak çok erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. Bu konuda belirleyici olan şey ise rahatlamaya ne kadar ihtiyaç duyduklarıdır.

Te Üçüncül İşlev ve Gençlik Yılları

Erken yaşlarda, EXFP’ler önlerine konulan projelerde organizasyon ve takip etme konularında çatışmalar yaşarlar. Bu bazan oynadıkları bir oyun bazan da bir yemek rutini ile ilgili bile olabilir. Bu tip konularda unutkan olabilirler. Hatta proje veya etkinlik adımlarını atlayabilirler. Bazan da bir şeye başlayıp yarım bırakabilirler.

Tüm bunlar onun Te üçüncül işlevine ulaşmak için tetikleyici hallerdir. Çünkü onları bu tip durumlardan kurtararak rahatlamalarını sağlayacak olan bu işlevdir. Te işlevi bu yaşlarda ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktığında bile nesnel mantığı kullanmakta zorlanabilirler. Bu nedenle mantıklı bir zihniyetle yeni olasılıkları takip etme heveslerini dengelemeleri gerekir. Bunun yolu ise Te işlevine bilinçli olarak erişim sağlamalarıdır.

Te Üçüncül İşlev: 20’li, 30’lu Yaşlar ve Ötesi

EXFP’ler yaş alıp olgunlaştıkça, Te işlevinin etkisi ile artan beceriler geliştirirler. Örneğin, bir şeyin doğru çalışıp çalışmadığını hemen farkederler. Ayrıca işler düzensiz olduğunda düzensizliği nasıl organize edeceklerini hemen bilirler.

Yine Te işlevinin etkisiyle kararlarında ölçülebilir gerçekleri ve nesnel mantığı daha fazla kullanmak isterler. Bunun etkisiyle kendilerini kararlı ve mantıklı bir şekilde açıklama kabiliyeti kazanırlar. Hatta uzun vadeli planlama onlar için daha kolay hale gelir. Ayrıca projelerini tamamlama ve verimliliklerini artırma konusunda da daha organize bir hale gelirler.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

EXFP’ler, TJ kişilik tipleri kadar gelişmiş bir Te kullanımına sahip değillerdir. Bu nedenle Te işlevini sağlıksız veya dengesiz bir şekilde kullanma riski taşırlar. Bu riskli durumun sonucunda objektif olma çabalarına rağmen aşırı derecede kör ve patavatsız bir üslup edinirler. Ayrıca, argümanlarının olması gerektiği kadar iyi düşünülmemiş olduğunu fark edemezler.

Kendilerinin nesnel mantığı çok iyi kullandıklarını düşünerek; argümanları konusunda aşırı özgüvenli olabilirler. Bunun sonucunda argümanları boşa düşer. Haliyle bir tür hayal kırıklığı veya yetersizlik hissine girme ihtimalleri artar. Hatta bu durumu kişiselleştirirlerse bir tür “yobaz” bir bakış açısına sahip olma riski ile karşı karşıya kalırlar.

Dışadönük Düşüncede Rahatlık Bulma

Her kişilik tipi, üçüncül işlevlerinde rahatlama bulma eğilimindedir. Haliyle EXFP’ler de kontrolden çıktıklarında veya stresli olduklarında Te işlevini kullanacaklardır. Te işlevi onlarda organizasyon, mantık ve verimlilik arama eğilimi olarak ortaya çıkar.

Bunun sonucunda bunalmış hissetmemek için projelerini düzene koymaya veya zaman yönetimi tekniklerini kullanmaya çalışırlar. Ayrıca yaşlandıkça TJ kişilik tiplerinden daha fazla keyif alırlar. Çünkü TJ’lerin doğrudan, kararlı ve mantıklı doğası onlara çok iyi gelir.

Bu yazı ile ilgili düşünceleriniz neler? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

Konu İle İlgili Diğer Yazılar:

>>> Dışadönük Düşünme Nedir?

>>> Te Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir?

Referanslar:

My True Type:
Building Blocks of Personality Type
Depth Typology
The 16 Personality Types

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir