Enneagram Tip 1 alt tiplerinin özellikleri de kişiliklerinin temel korkusu ve arzusu ile ilişkilidir. Bu nedenle bu yazıya geçmeden önce enneagram tip 1’in temel korkusunu ve arzusunu hatırlamakta fayda vardır. Tip 1’in temel korkusu yozlaşmak ve kötü bir insan olmaktır. Temel arzusu ise dürüst ve iyi bir insan olmaktır. Tip 1, bu durumun ortaya çıkardığı açmazlarla kendi yapısına uygun bazı baş etme yöntemleri geliştirmiştir. Ancak her alt tipin hem baş etme yöntemleri hem de genel tutumları çok farklılık göstermektedir. Şimdi bu alt tip özelliklerine birlikte bir göz atalım. Bakalım hayatınızdaki Tip 1 alt tipi hangisi…
Cinsel Yakınlık Güdüsüne Dayanan Tip 1 Alt Tip Özellikleri
Bu güdüye sahip Tip 1’ler, oldukça idealist ve tutkuludurlar. Bağlantı kurdukları şeyleri veya genel olarak dünyayı iyileştirmek için çabalarlar. Hatta ideallerini ve inançlarını paylaşabilecekleri birini bulmak isterler. Özellikle partnerlerini mükemmelleştirmeye odaklanmaları onları saldırgan, kontrolcü ve eleştirel hale getirebilir. Ancak aynı zamanda başkalarına ilham vermelerini de sağlayabilir. Öyle ki insanlar, bu güdüye sahip kişinin sahip olduğu idealist vizyona çekilebilirler. Bu güdüye sahip kişiler, genellikle işleri yapmanın “doğru” yolunu bildiğini hissederler. Ayrıca diğerlerinden daha yüksek bir ahlaki standarda olduklarına inanırlar.
Bu güdüye sahip Tip 1’ler, çevrelerindeki insanlara genellikle şaşkınlık ve sinir karışımı bir duygu ile bakarlar. Sık sık şu cümlelerle yakınma eğilimindedirler: İnsanlar neden hayatlarını bu kadar önemsiz çabalarla harcıyorlar? Neden kimse “daha iyi” olmayı umursamıyor?
Bu güdüye sahip Tip 1’ler, yüzleşmelerden korkmazlar. Bu yönleriyle Tip 8’e benzerler. Güçlü dururlar ve cesur bir şekilde kararlık sergilerler. Ancak Tip 8’den farklı olarak hedefleri, kendilerinde ve birlikte olduğu kişide ahlaki mükemmelliği yaşamaktır. Başkalarının davranışlarını düzeltmek veya iyileştirmek için onların ne yapması gerektiğini onlara işaret ederler. İstediklerini elde etme konusunda tutkuludurlar.
Sağlıklı olanları bütünlük duygusu ve yoğun inançlarla yaşarlar. Ayrıca son derece etik, cömert, anlayışlı ve pratik olurlar. İdealist vizyonlarını ve ideallerini şefkat, pratiklik ve empati ile nasıl yumuşatacaklarını bilirler. Ancak sağlıksız olanlar ise kontrol edici, istilacı, kıskanç, saldırgan ve emredicidir. Hatta günah olarak gördükleri arzularından kurtulmak için kendilerini sağlıksız bir şekilde cezalandırabilirler.
Temel Özellikleri:
– Kendini mükemmelleştirmekten çok başkalarını mükemmelleştirmeye odaklanır.
– Kıskançlığa eğilimlidir.
– İdealist ve tutkuludur.
– Kavgadan korkmaz.
– İstediği şey için yola çıkmayı başarır.
– Genellikle kararlı ve cesurdur.
– Kendini fazla sorgulamaz.
– Sabırsız davranma eğilimindedir.
– Bir şey ile uğraşırken başka bir konuyla ilgili bir şey söyleyebilir veya ağzından kaçırabilir.
– Genellikle düzenli ve sorumludur.
Sosyal Etki Güdüsüne Dayanan Tip 1 Alt Tip Özellikleri
Bu güdüye sahip Tip 1’ler, mükemmel öğretmenlerdir ve çok sosyaldirler. Ayrıca savunucu bir tutumları vardır ve etraflarına talimatlar vermekten hoşlanırlar. Bunun yanında yaşam alanlarında yenilikler yapmaktan haz alırlar ve oldukça idealisttirler. Onlar, içsel bir doğru ve yanlış duygusu tarafından yönlendirilirler. Bundan etkisiyle de dünyayı iyileştirmek için bir fark yaratacak etkinlikler organize ederler. Ya da yenilikçi reformlar için konuşacakları veya koşturacakları bir yol seçerler. Bazen de siyasi görevler için aday olan tipler olarak karşımıza çıkarlar.
Bu güdüye sahip Tip 1’ler, kurallara göre yaşayarak ve doğru davranışlar sergileyerek başkalarına örnek olmaya çalışırlar. Ayrıca katı bir mükemmeliyetçilik eğilimleri vardır. Bu nedenle üsluplarına dikkat etmezlerse dışarıdan kendilerini başkalarından üstün gören biri olarak algılanırlar.
Sosyal Etki Güdüsüne sahip olarak adlandırılsalar da kendilerini büyük gruplara ait hissetmeme ve bireysel bir hayat yaşama eğilimlidirler. Kendilerini kalabalıktan ayırırlar çünkü tamamen ilgili oldukları birini bulmakta zorlanırlar. Ayrıca bir grupta takipçi olmaktan ziyade liderlik rolü aramaya daha yatkındırlar. Tartışma ve münazara konusunda yeteneklidirler. Tartışmayı bazen bir yaşam biçimiymiş gibi algılayabilirler. Sağlıklı seviyelerde etik, vicdanlı, organize, cömert, anlayışlı ve yardımseverdirler. Ancak sağlıksız seviyelerde ise aşırılığa kaçan ve yargılayıcıdırlar. Ayrıca kendileri ve başkaları için koydukları standartlar genellikle ‘gerçekten’ uzaktır.
Temel Özellikleri:
– Mükemmellik için çabalar.
– İdealizme yönelir.
– Güçlü görüş ve kanaatlere sahiptir.
– Görüşlerini dünyaya karşı zırh olarak kullanabilir.
– İşleri kişisel olarak alma eğilimindedir.
– Örnek olmaya çalışarak yaşar.
– Plan yapmayı sever.
– Akıl yürütmede yeteneklidir.
Kendini Koruma Güdüsüne Dayanan Tip 1 Alt Tip Özellikleri
Bu güdüye sahip Tip 1’ler, günlük yaşamlarında genellikle endişeyle boğuşurlar. Ancak mükemmellik için çabaladıklarında korkularını yatıştırabileceklerini düşünürler. Ayrıca bu yolla iç huzuru bulabileceklerini hissederler. Endişeli yapıları nedeniyle genellikle Tip 6 olarak algılanabilirler.
Bu güdüye sahip Tip 1’ler, her şeye hazırlıklı olmak isterler. Aynı zamanda hayatlarının her detayının düzgün olmasını sağlamak için her türlü çabayı gösterirler. Sağlıklı seviyelerde, vicdanlı, etik, son derece ilkeli ve dürüsttürler. Ancak sağlıksız seviyelerde ise kendini beğenmiş, aşırı mükemmeliyetçi ve titizdirler. Hatta kendilerine ve başkalarına karşı esnek olmayan bir tutuma sahiptirler.
Temel Özellikleri:
– Mükemmellik için çabalar.
– Fazlaca endişelidir.
– Genellikle kızgınlığını veya öfkesini gizler.
– Eğer herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsa oldukça naziktir.
– Geleceği tahmin etmeye odaklanır.
– Genellikle kendi hayatları üzerinde kontrolcü bir tutum sergiler.
– Kendileri için “zor olma” eğilimindedir.
– Her şeyi planlar.
– Aşırı miktarda sorumluluk hisseder.
– Hoşgörülü, bağışlayıcı ve merhametli olmayı amaçlar.
Bir Enneagram Tip 1 olarak sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
>>> Enneagram Alt Tipler ve İçgüdüsel Değişkenler