Yardımcı Sezgi İşleviniz Hangisidir?

Yardımcı sezgi işlevleri nelerdir? Hangi kişilik tipleri yardımcı sezgi işlevlerini kullanırlar? Yardımcı sezgi işlevleri kullanıcılarında nasıl işlerler? Bugünkü yazımda, yukarıdaki sorulara cevap vermeye çalışacağım. Aynı zamanda da başkalığımızın en büyük parçalarından biri olan yardımcı sezgi işlevlerinin nasıl çalıştığını sizlerle keşfetmeye çalışacağım.

Başlamadan Önce

İki hafta önce her kişilik tipinin baskın işlevini nasıl deneyimlediği üzerine paylaşımlarda bulunmuştum. Bu hafta da yardımcı işlevlerin nasıl kullanıldığı üzerine bir şeyler yazıyorum. Dün yardımcı düşünme işlevi ile ilgili yazımla da bu serinin ilk yazısını yayınladım. Bugün de yardımcı sezgi işleviyle devam etmek istiyorum.

Öncelikle belirtmeliyim ki, yardımcı işlev, baskın işlevimize destek görevi görür. Baskın işlevimizi kişiliğimizin “başkomutanı”, yardımcı işlevimizi ise “ikinci komutan” olarak düşünebiliriz.

Yardımcı işlevimiz, baskın işlevimiz için bir denge unsurudur. Bu sebeple eğer bir içedönükseniz, yardımcı işleviniz doğal olarak dışadönük bir işlev olacaktır. Eğer dışadönük iseniz, yardımcı işleviniz de doğal olarak içedönük bir işlev olacaktır. Bunun nedeni basittir: ruhlarımızın bir dengeye ihtiyacı olması… Haliyle içedönük birinin öznel iç dünya fikirlerini dış dünya girdileriyle dengelemesi gerekir. Dışadönüklerin ise dış dünya etkileşimlerini ve tepkilerini öznel analiz ve yansıtma ile dengelemesi gerekir.

İşlevlerin çalışma biçimi hakkında bu temel bilgiyi akılda tutarak, yardımcı sezgi işlevi hakkında bir şeyler söylemeye başlayabiliriz.

İşlevler hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bilişsel İşlevler kategorimize bir göz atabilirsiniz. Ayrıca Baskın Bilişsel İşlevler kategorimize de bir hatırlatma olması açısından yeniden bakabilirsiniz.

ENFJ’lerin ve ENTJ’lerin Yardımcı Bilişsel İşlevi: İçedönük Sezgi (Ni)

Bir ENFJ veya ENTJ iseniz, yardımcı içedönük sezgi işleviniz, temel anlamları, gizli kalıpları ve uzun vadeli sonuçları fark etmenize yardımcı olur. Bu, kendinize şunlar gibi sorular sorduğunuz anlamına gelir:

  • “Uzun vadede bu nasıl olacak?”
  • “Başka neler oluyor burada?”
  • “Neyi görmüyorum?”
  • “Bunun daha derin bir anlamı var mı?”
  • “Uzun vadeli hedeflerim ve vizyonlarım nelerdir?”
  • “Bununla ilgili önsezilerim veya içgüdülerim neler?”
  • “Büyük resim nedir?”

İçedönük Sezgi sayesinde, bir şeylere çok acele karar vermekten kendinizi alıkoyabilirsiniz. Daha genç ENxJ’ler, sonuca bir an önce ulaşmak için çok hızlı karar veya hüküm vererek aceleci davranabilirler. Ergenlik çağınıza girerken, bu işlev daha güçlü bir hale gelir. Ayrıca yaşamınız boyunca gelişmeye ve olgunlaşmaya devam eder. Yardımcı içedönük sezgi işlevi, hayattaki her şeyin ardındaki daha derin anlamları görmenize yardımcı olur. Sezgi işlevine gerçekten bağlandığınızda; kendinize, kaçırdığınız herhangi bir bakış açısı olup olmadığını sorarsınız. Kararınızın uzun vadeli etkilerine bakmaya başlarsınız. Kendinizi yavaşlatır, çevrenizdeki dünyayı susturur ve herhangi bir iç görünün ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için iç aleminize bakarsınız.

Carl Sagan’ın ( gerçek bir ENTJ) şu sözleri, içedönük sezgi bakış açısını bize çok iyi gösterirler:

“ Dünya, uçsuz bucaksız bir kozmik arenada çok küçük bir sahnedir. Bu pikselin bir köşesindekilerin, başka bir köşenin zar zor ayırt edilebilen sakinlerine yaptıkları sonsuz gaddarlıkları, sıklıkla yaptıkları yanlış anlamaları, birbirlerini öldürmeye ne kadar hevesli olduklarını, nefretlerinin ne kadar ateşli olduğunu bir düşünün. Tüm o generaller ve imparatorlar tarafından dökülen kan nehirlerini düşünün. Böylece zaferle, bir noktanın bir kısmının anlık efendileri olabildiler. ”

“Her birimiz kozmik perspektifte değerliyiz. Bir insan seninle aynı fikirde değilse, yaşamasına izin ver. Çünkü yüz milyar galakside başka bir tane daha bulamayacaksın.”

“Sıfırdan elmalı turta yapmak istiyorsan önce evreni icat etmelisin.”

“Hayal gücü bizi çoğu zaman var olmayan dünyalara götürür ama onsuz hiçbir yere de gidemeyiz.”

INFP’lerin ve INTP’lerin Yardımcı Bilişsel İşlevi: Dışadönük Sezgi (Ne)

INFP veya INTP iseniz, yardımcı bilişsel işleviniz, yargılarınızı açık fikirli keşiflerin ve yeni fikir ve olasılıkların birikimi ile dengelemenize yardımcı olur. Kişilik tipinizin bu tarafıyla temasa geçtiğinizde kendinize şunlar gibi sorular sorarsınız:

  • “Buna bakmanın başka bir yolu var mı?”
  • “Başka ne gibi olasılıklar var?”
  • “Görmediğim bir bağlantı mı var?”
  • “Bu, aklımda ne gibi yeni fikirler üretiyor?”
  • “Bununla ne yapabilirim?”
  • “Buna yaklaşmanın yeni bir yolu var mı?”

Dışadönük sezgi yoluyla, bir yargı ya da ilkeyle hayatınıza yön vermekten kendinizi alıkoyarsınız. Ne, alternatifleri keşfetmenize, yeni fikirler üretmenize ve soyut bağlantıları görmenize yardımcı olur. Erken yaşlarda, genellikle daha olgunlaşmamıştır. Ancak gençlik yıllarınıza ve sonrasında bu işlev olgunlaşır ve gelişir. Çocuklukta, fikirlerinizi çok hızlı oluşturmuş veya çok dar bir odak noktasına sahip olabilirsiniz. Bu işlev geliştikçe daha dengeli, açık fikirli ve yaratıcı bir hale gelirsiniz. Yeni girişimlerde risk almaya daha istekli olursunuz. Ayrıca kendi fikirlerinizle çelişen bir teori veya fikri benimseme konusunda daha istekli davranırsınız.

Albert Einstein’ın (gerçek bir INTP) şu sözleri yardımcı dışadönük sezgi bakış açısını bize çok iyi gösterirler:

“Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Bilgi sınırlıdır. Fakat hayal gücü dünyayı çevreler.”

“Önemli olan sorgulamayı bırakmamaktır. Merakın var olmak için kendi nedeni vardır.”

“Hiç hata yapmamış biri, yeni bir şey denememiştir.”

“Mantık sizi A’dan Z’ye götürür; hayal gücü seni her yere götürür.”

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin ne gibi tecrübeleriniz oldu? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

>>> İçedönük Sezgi Nedir?

>>> Dışadönük Sezgi Nedir?

>>> Baskın Sezgi İşleviniz Hangisidir?

Referanslar:

Neuroscience of Personality
Depth Typology
Gifts Differing
Psychological Types
The Magic Diamond

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir