Dışadönük Hissetme Nedir?

Bilişsel İşlevler yazı serimize Dışadönük Hissetme işlevi ile devam ediyoruz. Bugünkü yazımızda bu işlevin genel olarak neyi ifade ettiğinden ve kullanıcılarına etkilerinden bahsedeceğiz. Bilişsel işlevler konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Bilişsel İşlevler kategorisine bir göz atabilirsiniz.

Dışadönük Hissetme İşlevi

Dışadönük Hissetme (Kısa adıyla Fe), bir yargılama işlevidir. Çevrede uyum yaratmak için seçim yapmaya veya harekete geçmeye odaklanan bir karar verme işlevidir. Kültürel değer sistemlerini, sosyal standartları ve her kararın diğer insanlar üzerindeki etkilerini dikkate alır. Fe kullanıcılarının kendi dışındaki insanlar için uyum yaratmak uğruna kendi ihtiyaçlarını ve arzularını feda etme eğilimindedirler. Başkalarının refahı ile aktif olarak ilgilenirler. Başkaları için iç uyum ne demekse, birçok durumda Fe kullanıcıları için de dış uyum o demektir.

Fe kullanıcıları öncelikle diğer insanların ihtiyaçlarını, arzularını ve değerlerini anlamak için motive olurlar. Sağlıklı dışadönük hissetme cömert, samimi ve son derece empatiktir. Sağlıksız dışadönüklük hissetme ise, çevreyi kontrol etme girişiminde manipülatif veya sahte olma eğilimindedir.

Dışadönük Hissetme, her kararın grubun veya çevredeki insanların üzerindeki etkisine odaklanır. Sonuç olarak, Fe kullanıcıları kendi kişisel ihtiyaçlarını ve başkalarıyla ilgilenme isteklerini gözden kaçırma eğiliminde olabilirler. Genellikle kendilerine bakmaya odaklanmakta çok zorlanırlar. Kişisel bir sağlık krizi dikkatlerini çekene kadar kendi fiziksel ihtiyaçlarını ihmal etmeleri oldukça yaygındır.

“Hissetmeyi yalnızca öznel bir şey olarak bilen biri için, dışadönük hissetmenin doğasını kavramak zor olacaktır. Çünkü kendini öznel faktörden olabildiğince ayırmış ve kendisini tamamen nesnenin etkisine tabi tutmuştur.” Carl Jung, Psikolojik Tipler

Kullanıcılarına Etkileri

Fe kullanıcıları uygun davranışın ne olduğunun çok farkındadırlar. Genellikle görgü kurallarına sahiptirler. Ayrıca insanların onların yanında kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak için ellerinden geleni yaparlar. Diğer insanların duygularına ve ihtiyaçlarına o kadar yönelirler ki; rahatsızlıklarını veya acılarını üstlerine almaya eğilimlidirler. Diğer insanların utanmadığından veya incinmediğinden emin olmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Fe kullanıcıları kendileriyle dalga geçebilirler veya başka bir kişinin utancını azaltmak için kendini küçümseyen mizahı kullanabilirler. Ayrıca, kendilerinden çok başkaları adına konuşma olasılıkları daha yüksektir. Sosyal sebepler için mücadele edebilirler ve aileyi tehdit eden bir şey olduğunu veya birine kötü davranıldığını hissettiklerinde genellikle “grup” adına konuşma ihtiyacı hissederler. Bununla birlikte, sadece kendisi bir sorunla karşılaştığında nadiren sorunlarıyla ilgili konuşma eğilimindedirler. Ayağa kalkıp konuşmaları için genellikle başkalarının bir sorun yaşaması veya ihtiyaçlarının olması gerekir.

Dışadönük Hissetme işlevini kullananlar her zaman kendilerine bir şeyi “yapmalılar mı” yoksa “yapmamalılar mı” diye sorarlar. Genellikle de güvendikleri veya saygı duydukları diğer insanlarla konuşarak seçimlerini ve değerlerini doğrulamaya çalışırlar. Genel olarak, Fe kullanıcıları diğer insanlarla ilgilenme, uyumu koruma ve diğer insanların yeteneklerini ve güçlü yanlarını fark etme ve ortaya çıkarma konusunda yeteneklidirler.

Dışadönük Hissetme İşlevini Kullanan Kişilik Tipleri

Fe Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir? yazısı da bu konunun anlaşılmasında size yardımcı olacaktır.

Yargılama İşlevleri ile İlgili Bir Hatırlatma:

Düşünme ve Hissetme yargılama işlevleridir. Bu işlevleri karar verirken kullanırız. Unutmayalım ki, herkes hem düşünmeyi hem de hissetmeyi kullanır; biz sadece birini diğerine tercih ederiz. Düşünme ve hissetmenin her birinin farklı tutumları vardır. Her birimiz içedönük veya dışadönük düşünme ve içedönük veya dışadönük hissetmeye sahip olabiliriz. Şu ana kadar tüm bu algılama ve yargılama işlevleri arasındaki farklardan bahsetmiş olduk. Bundan sonraki yazılarımızda Psikolojik Tipler’i ve İşlevleri biraz daha ayrıntılı ele almaya çalışacağız.

Not:

Bu makaledeki açıklamalar, kişinin tüm işlevlerinden bağımsız olarak yazılmıştır. İşlevlerin fonksiyonel etkileşimlerinden değil; sadece saf hallerinden bahsedilmiştir. Bir insanın baskın, yardımcı, üçüncül veya alt konumda bu işlevlerinin detaylı açıklamaları yapılmamıştır. Burada yapacağımız açıklamalar işlev yığınlarında baskın veya yardımcı işlevler açısından bir yere kadar açıklayıcı olacaktır. Ancak bu yazı dizisi psikolojik işlevler konusuna yeni başlayanlar için bir ön bilgi veya kılavuz niteliğindedir.

Referanslar:

Building Blocks of Personality Type
The Magic Diamond
Psychological Types
Neuroscience of Personality
Gifts Differing

Bir yanıt yazın