Bilişsel İşlevler yazı serimize Dışadönük Sezgi işlevi ile devam ediyoruz. Bugünkü yazımızda bu işlevin genel olarak neyi ifade ettiğinden ve kullanıcılarına etkilerinden bahsedeceğiz. Bilişsel işlevler konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Bilişsel İşlevler kategorisine bir göz atabilirsiniz.
Dışadönük Sezgi İşlevi
Dışadönük Sezgi (veya kısaca Ne), bir algılama işlevidir. Ayrıca teorik bağlantılar, ilişkiler ve olasılıklar bulmaya odaklanan bir bilgi toplama sürecidir. Çevredeki nesneler, insanlar ve olaylar tarafından uyarılır ve gerçek dünyaya dair olasılıkları üretmek ister. Ne kullanıcısı her şeyin nasıl dönüştürülebileceğini kolayca kavrar. Bununla beraber her şeyi, diğer her şeyle olan ilişkileri bağlamında değerlendirir. Dışadönük sezgi işlevi kullanıcılarına göre “her şey birbirine bağlıdır ve her şey mümkündür”.
Ne kullanıcısı neredeyse her zaman geleceğe ve “büyük resme” odaklanır. Bu özellikleri onları, günlük yaşamın sorunlarına saplanıp kalan birçok insana ilham veren birine dönüştürür. Ne kullanıcıları içedönük sezgisellerin aksine, yeni fikirlerini, bakış açılarını ve olasılıklarını genellikle coşkuyla ve zahmetsizce ifade edebilirler. Aslında, genellikle diğer insanlarla beyin fırtınası yapmayı ve fikirden fikre atlamayı, konuştukça daha fazla olasılık ve ilham bulmayı severler. Bağlantıları bu kadar hızlı kurmalarından dolayı da genellikle hızlı ve pratik olarak görülürler.
“Dışadönük Sezgi, yalnızca olasılıkları tasavvur etmez; aynı zamanda sezgi, her şeyi tam olarak tatmin etmeye çalıştığından, en geniş olasılıkları dahi kavrama uğraşındadır.” – Carl Jung, Psikolojik Tipler
Kullanıcılarına Etkileri
Dışadönük sezgi işlevini kullananların girişimci bir ruha sahip oldukları bilinir. Başarı için önceden belirlenmiş bir şablonu takip etmekle ilgilenmezler; çünkü oldukça bağımsızdırlar. Potansiyeli değerlendirmede, hevesli insanları ekiplerine dahil etmede ve risk almada mükemmeldirler. Hataları öğrenme fırsatları olarak görürler. Ayrıca rutin veya “güvenli” bir varoluşla yüzleşmektense başarısızlığı göze almayı tercih ederler.
Ne kullanıcıları değişimden hoşlanırlar ve kaosun ortasında yeni bir seçeneğin veya olasılığın “bulunması gereken karışıklık atmosferlerinde” çok iyi işlev görebilirler. Se kullanıcıları gibi, Ne kullanıcıları da adaptasyon yeteneği güçlü ve kendiliğindendirler. Ancak Se kullanıcısı somut dünyayla ve fiziksel gerçekliklerle daha uyumluyken; Ne kullanıcısı soyut dünyayla ve teorik olanaklarla ve olasılıklarla daha uyumludur.
Ne kullanıcıları dünyayı değiştirmek, potansiyelin farkına varmak ve başkalarının kendi arayışlarına katılmasını sağlamak isteyen vizyoner birer teorisyendir. Her şeyi küresel ölçekte algılarlar ve herkes ve her şey arasında yayılmış bağlantılar bulurlar. İç görüleri onlara insanlara yeni bakış açıları gösterme ve ilham verici ve yaratıcı yollarla öğretme yeteneği verir.
Dışadönük Sezgi İşlevini Kullanan Kişilik Tipleri
- Baskın İşlev olarak kullanan tipler: ENTP ve ENFP
- Yardımcı İşlev olarak kullanan tipler: INTP ve INFP
- Üçüncül İşlev olarak kullanan tipler: ESTJ ve ESFJ
- Alt İşlev olarak kullanan tipler: ISTJ ve ISFJ
Ne Kullanıcısı Olduğunuzun İşaretleri Nelerdir? yazısı da bu konunun anlaşılmasında size yardımcı olacaktır.
Algılama İşlevleri ile İlgili Bir Hatırlatma:
Duyum ve sezgi, algılama işlevleridir. Bu işlevler bilgiyi nasıl aldığımızı ve hangi kriterlere öncelik verdiğimizi belirler. Unutmayalım ki, herkes hem duyumu hem de sezgiyi kullanır; biz sadece birini diğerine tercih ederiz. Duyum ve sezginin her birinin farklı tutumları vardır. Her birimiz içedönük veya dışadönük duyum ve içedönük veya dışadönük sezgiye sahip olabiliriz. Burada tüm bu işlevler arasındaki farklardan bahsedeceğiz. Şimdi artık yargılama işlevlerine geçebiliriz. İçedönük Düşünme ile devam edelim.
Not:
Bu makaledeki açıklamalar, kişinin tüm işlevlerinden bağımsız olarak yazılmıştır. İşlevlerin fonksiyonel etkileşimlerinden değil; sadece saf hallerinden bahsedilmiştir. Bir insanın baskın, yardımcı, üçüncül veya alt konumda bu işlevlerinin detaylı açıklamaları yapılmamıştır. Burada yapacağımız açıklamalar işlev yığınlarında baskın veya yardımcı işlevler açısından bir yere kadar açıklayıcı olacaktır. Ancak bu yazı dizisi psikolojik işlevler konusuna yeni başlayanlar için bir ön bilgi veya kılavuz niteliğindedir.
Yazı hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda bana iletebilirsiniz!