INFP Kariyer Hayatında Nasıldır?

Bugünkü yazımızda INFP Kariyer Hayatında Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın INFP hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim INFP Kariyer Hayatında Nasıldır? sorusuna:

INFP’nin profesyonel anlamda gelişmesi için koşulların ideal olmasına gerek yoktur. O hayatının her alanında olduğu gibi kariyerinde de değerleriyle uyumlu yaşamak ister.”

INFP Kariyer Yolculuğundaki Olası Riskler

INFP sadece faturalarını ödemesini sağlayacak bir kariyer istemez. Aynı zamanda kişisel tatmin sağlayacağı bir kariyer arzular. Kariyer alanında geçireceği günlerini fazlaca stresin ve ilişki oyunlarının olduğu bir ortamda da geçirmek istemez. O zamanını sevdiği bir şeyler yaparak geçirmek ister. INFP için ideal kariyer yolu sadece bir iş değildir. Aynı zamanda onu heveslendiren bir çağrıdır. Çok fazla sosyal etkileşimin olduğu kariyer alanları hiç de ona göre değildir.

INFP her zaman idealist olmuştur. Bu sebeple pratik ihtiyaçlarını karşılayan ve hayallerini gerçekleştiren bir kariyer bulmakta zorlanma ihtimali vardır. Bu noktada kendisine zorluk çıkaracak en önemli eğilimi; mükemmel işin kendisini bulmasını beklemesidir. Bu süre uzadıkça da potansiyelini ortaya koyamamanın verdiği sıkıntıyla endişeli bir hale gelebilir.

INFP kendisi için ideal olan kariyeri bulamadığında idealden daha azına razı olup olmama çatışmasını yaşama eğilimindedir. Haliyle bu çatışma ona ağır gelir. Fakat INFP’nin yaratıcılığı, bağımsızlığı, başkalarıyla samimi bir şekilde bağ kurma yeteneği onu hemen hemen her iş alanında öne çıkarır ve tatmin olmasını sağlar.

Onu Bekleyen Fırsatlar

Bazı kariyerler ve meslekler, INFP için özel bir çekiciliğe sahiptir. Meraklı tavrı ve kendini ifade etme becerisi onu harika bir yazar yapar. Ayrıca bir çok serbest meslek alanına da yatkındır. İfade etme becerisi ve arabuluculuk yeteneği onu bazı hukuk alanlarında başarılı kılar.

Aynı zamanda bu yetenekleri kurum ve kuruluşlar arası arabuluculuk faaliyetlerinde de keyifli bir kariyer yaşamasına neden olur. INFP’nin zengin hayal gücü her sektörde doğru pazarlama stratejileri oluşturmasına da imkan tanır. Özellikle bu eğilimiyle pazarlama sektörüne yeni bir bakış ve soluk getirir.

INFP seçkin bir sanatsal duyarlılığa da sahiptir. Bu yönü onu yazı, müzik, drama ve dans gibi bir çok sanat alanında olmasını sağlar. O bu alanlarda bir sanatçı olarak bulunduğu gibi; bazen de bir sanat eleştirmeni, koreograf ya da editör olarak da kariyerini sürdürebilir.

INFP yaşam amacını sahne sanatlarında bulma ihtimali en yüksek kişilik tipidir. Bir sahne eserinin enfes yorumlarını çıkarmak için iç derinliğini kullanır. Ayrıca oyun yazarı, besteci, yönetmen olarak o eserleri baştan yazabilir.

INFP ne yaparsa yapsın başkalarına bir şekilde yardım ettiğini bilmek ve hissetmek ister. Bu kişilik tipine sahip bir çok insanın danışmanlık, psikoloji, öğretim, sağlık bakımı, sosyal hizmet, masaj terapisi veya fiziksel rehabilitasyon gibi hizmet odaklı kariyerleri seçmesi bu sebeple şaşırtıcı değildir. Yaptığı işin birinin hayatının daha iyi hale gelmesine yardımcı olduğunu bilmesi INFP için çok anlamlıdır.

INFP Kariyer: Kendi Yolunu Bulması İçin Bir Kaç Ölçü

INFP rekabetçi çalışma alanlarında hüsrana uğrar. Çünkü yapısal olarak rekabete yatkın değildir. Ayrıca, bürokratik işlerin yapıldığı stresli, telaşlı ortamlarda ters motive olsa da çalışmayı tercih etmez. Fakat adaptasyon yeteneği bu ortamlara da uyum sağlamasını sağlar. Ancak uyum isteyen yapısı içten içe bu tip ortamlardan uzaklaşmak ister.

Bunun tersine INFP’nin bağımsızlığını besleyen ve ödüllendiren kariyerler onun için daha uygundur. Ancak Böyle yapılar da INFP’nin düşüncelere dalma ve erteleme eğilimlerini denetleyen bir organizasyon şekline sahip olmalıdır. Bu hal INFP’ye kısıtlanmışlık değil teşvik duygusu verir.

INFP’nin profesyonel anlamda gelişmesi için koşulların ideal olmasına gerek yoktur. O hayatının her alanında olduğu gibi kariyerinde de değerleriyle uyumlu yaşamak ister. Ayrıca yapısı itibariyle içinde bir misyon duygusu taşır. O hayatının her alanında olduğu gibi kariyerinde de bu misyonu yerine getirmek için çabalar. Ve bunun için her türlü zorluğa katlanır ve bu zorlukların üstesinden de gelir.

Lütfen görüşlerinizi bana yazın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Referanslar

Looking at Type: Your Career
The 16 Personality Types
Building People Building Programs
MBTI Learning Styles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir