Ay: Aralık 2022

Enneagram Tip 2'ye Derin Bir Bakış

Enneagram Tip 2’ye Derin Bir Bakış

Enneagram Tip 2, başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koyan, son derece empatik ve ilgili bir kişiliktir. Başkalarının duygusal boşluklarını tahmin etme ve onları destekleme için sezgisel bir yeteceğe sahiptir. Özellikle erişilebilir olmaktan büyük keyif alır. Çevresindeki insanlar için bir cesaret kaynağı veya ağlayacak bir omuz olmaktan gurur duyar. Ayrıca o, ölümüne bir yolculuğa çıkılabilecek bir arkadaştır.

Enneagram Tip 2

Enneagram Tip 2

Enneagram Tip 2 hissetme üçlüsünün bir parçasıdır. 2w1 ve 2w3 kanatlı olarak ayrılır. Genellikle yardımsever sıfatıyla adlandırılır. Pohpohlanma takıldığı bir ego problemidir. Genel zaafı gururdur. Erdemi alçakgönüllülüktür. Gelişim sürecinde Enneagram Tip 4 ile bütünleşir. Stres altında ise Enneagram Tip 8’e parçalanır. Temel korkusu başkaları tarafından sevilmemek, istenmemek ve ihtiyaç duyulmamaktır. Temel arzusu ise başkalarına sunduğu sevgiyle sevilmektir. 

MBTI ve Enneagram 

MBTI ve Enneagram 

Tipoloji dünyası söz konusu olduğunda, insanların zihinlerinde genellikle MBTI ve Enneagram ön plana çıkmaktadır. Bazı insanlar kendilerini daha iyi anlamak için her iki sistemi de kullanırlar. Bazıları ise birini kullanıp diğerini kullanmazlar. Peki, bu iki sistemin ortak noktası nedir? Ayrıldıkları noktalar nelerdir? İşte bugün bu soruların cevabını arayacağım.

Enneagram Alt Tipler

Enneagram Alt Tipler ve İçgüdüsel Değişkenler

Alt tipler, Enneagram tipine ekstra zenginlik ve özgünlük katarlar. Ennegram tiplerinin hayatta kalmak için kullandığı stratejileri belirlerler. Üç alt tipin tümüne erişimimiz olsa da bir tanesinin üzerimizdeki etkisi diğerlerinden daha fazladır. Tıpkı el becerisi gerektiren işleri yaparken doğal olarak tercih ettiğiniz bir elimizin olması gibi. 

Enneagram Kişilik Tipleri

Enneagram Kişilik Tipleri

Enneagram kişilik tipleri belirli merkezler altında gruplandırılmıştır. Bu merkezler içgüdü, düşünme ve hissetme merkezleridir. Bir önceki yazıda belirttiğim gibi bu merkezler yersiz değildir. Kişilik tiplerinin temel olarak sorun yaşadıkları alanları ifade ederler. Ben de bu yazıda enneagram kişilik tiplerini bu merkezler altında gruplayarak yazacağım. 
İşte dokuz enneagram kişilik tipi ile ilgili bazı kısa açıklamalar… Gelecekteki gönderilerde bu tiplerin her biri hakkında daha fazla ayrıntıya gireceğim. Şimdilik öne çıkan en belirgin özelliklerini yazmakla yetineceğim.

Enneagram

Enneagram Nedir?

Enneagram, her birimize itici arzularımızın, korkularımızın ve başa çıkma mekanizmalarımızın köklerini göstermeyi amaçlayan bir tipoloji sistemidir. Ayrıca hayatınızdaki kararların çoğunun kaynağında içgüdüsel bir korku, öfke veya utanç duygusunun olup olmadığını anlamamıza yardımcı olan içsel bir yolculuk önerisidir. Mesela siz hiç içinizde bir şeylerin eksik olduğunu hissettiniz mi? Ya da duymanız gereken ama hiç duymadığınız bir …

ENFJ Baba

ENFJ Baba

ENFJ baba, çocukları ile empati kurma becerisi yüksek bir babadır. Ayrıca çocuklarının geleceği planlamalarına, ileriyi düşünmelerine ve olasılıkları görmelerine yardımcı olan vizyon sahibi bir ebeveyndir. O, çocuklarıyla çok güçlü bir şekilde empati kurar ve katı olmakta çok zorlanır. Bunun yanında o, çocuklarına takdir edildiklerini, fark edildiklerini ve dinlenildiklerini hissettiren bir babadır.

INFJ Baba

INFJ Baba

INFJ baba çocuklarına karşı anlayışlı, empatik ve yaratıcılığı güçlü bir babadır. Ayrıca çocuklarının farklı olasılıkları ve bakış açılarını görmelerine yardımcı olur. O, çocuklarına çok zaman ayırır. Bunun yanında çocuklarının bakımını çok ciddiye alır. Genel olarak bakıldığında o, sıcak, sevecen, besleyici ve yaratıcı bir ebeveyndir. Ayrıca çocuklarını oldukları gibi kabul ederek; onların benzersiz başkalıklarını keşfetmeleri için fırsatlar oluşturur.

ENTJ Baba

ENTJ Baba

ENTJ baba çocuklarına karşı üslup olarak doğrudan ve mantıklı bir ebeveyndir. Çocuklarına her şeyi açıkça ve olduğu gibi anlatmaktan gurur duyar. O, çocuklarının hayallerini ve amaçlarını takip etmek için zaman ayırmaktan keyif alır. Ayrıca genellikle iyi bir öğretmendir. Özellikle her deneyimi çocukları için potansiyel bir öğrenme fırsatı olarak görür.

INTJ Baba

INTJ Baba

INTJ baba çocuklarına öğretmeyi seven ve çocuklarına öğrenme fırsatları oluşturmaya çalışan bir babadır. Onun çocuklarına ve ailesine karşı sorumluluk duygusu yüksektir. Ayrıca entelektüel bakış açısı ve sorgulama kapasitesi ile mükemmel bir öğretmendir. Bunun yanında o, his ve duygularını çok gösteren bir ebeveyn değildir. Çünkü o, sevgisini sözlerle değil eylemlerle göstermeye çalışan bir yapıya sahiptir.