Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ESFP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. ESFP’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır:
“Eleştiriden kaçınmak istiyorsan, hiçbir şey yapma, hiçbir şey söyleme, hiçbir şey olma.” Edward Hubbard
Köşeye Sıkışmışlık Hissi
ESFP çok belli etmese de oldukça hissidir. Ayrıca eleştiriye karşı da çok savunmasızdır. O eleştirildiği zaman kendini köşeye sıkışmış hisseder. Ve bu köşeye sıkışmışlık hissi ile aşırı tepkiler verme ihtimali yüksektir. ESFP’nin bu yönü belki de onun en zayıf yönüdür. Çünkü bu yönü diğer yönlerini gölgede bırakır. Bu gölgede bırakma halini bir kıyaslama olarak söylemiyoruz. Gerçekten de onun bu hassas yönü diğer zayıflıklarının görünmesini engelleyen bir nitelik taşır.
Olumsuzluklarla Yüzleşmekten Kaçma
ESFP olumsuz bir durum yaşadığında bununla yüzleşmek yerine kendini eğlenceli faaliyetlere bırakma eğilimindedir. Bu durum onun çatışmadan kaçması olarak görülür. Ancak yaptığı şey çatışmadan kaçmak değil gerçeği ihmal etmektir. Çünkü olumsuzlukları sevmez. Bilindiği gibi asıl amacı hayatın keyfini çıkarmaktır.
ESFP’nin bu üzüntü, keder, çatışma gibi olumsuzluklardan kaçarak eğlenceye yönelmesi uzun vadede onu içsel olarak yıpratır. Gerçekten keyif almasını bilen ESFP kendini olumsuzluklarla yüzleşme konusunda geliştirmelidir. Özellikle böyle durumlara zamanında ve yerinde tepkiler geliştirmelidir. Yoksa sadece kendine değil ilişkilerine de zarar verecektir. Bu durum ise onun hayatla bağının kesilmesi ihtimalini ortaya çıkaracaktır.
Kolay Sıkılmanın İstenmeyen Sonuçları
ESFP yaptığı etkinliklerden kolayca sıkılır. Çünkü asıl amacı deneyimlemektir; ve bir şeyi deneyimlediğin de hemen başka bir deneyim aramaktadır. Ve ne yazık ki bu dünyanın gerçeklerinden biri de heyecanların sürekli olmadığıdır.
ESFP’nin bu sürekli heyecan arayışı riskli davranışlar içine girmeyi beraberinde getirir. Ayrıca keyfine düşkünlüğü de asli görevlerini ihmal etmesi sonucunu doğurur. Bunun yanında anlık zevklere odaklanması uzun vadeli planlar yapmasının önünde bir engel oluşturur. ESFP’nin bu halleri uzun süre hayatına hakim olduğunda geleceğinin güvenliği tehlikeye girer.
Aslında o bunun farkındadır. Fakat gerçeklerle yüzleşme konusundaki kaçma tutumu burada da kendini gösterir. Sonuçta o bu tutumuyla aslında kendisini ve sorumluluğunda bulunan sevdiklerini ihmal etmiş olur.
Gelecek Planlarını Küçümseme ve Kendini İkna Etme Çabası
ESFP nadiren gelecek adına planlamalar yapan bir tiptir. Onun bakış açısına göre her şey olduğu gibidir; değiştirecek bir çabaya gayret yoktur. Onun bu bakışı insanlara kaderci bir düşünce gibi gelir. Aslında olan ise kadercilik değil kaçış ve ihmaldir.
ESFP bu durumu gelecek planlaması yapan insanları küçümseyerek hafifletmeye çalışır. Bazen de kendince aklileştirme yaparak çevresinde kendini uyaranları ikna etmeye çalışır. Alında yaptığı sadece kendini ikna etmeye çalışmaktır.
Uzun Sürekli Odaklanma Sorununun Hayatının İstikrarına Etkisi
ESFP için uzun süreli odaklanma gerektiren her konu zorlayıcıdır. Bu sebeple kariyer hayatında odaklanma gerektirmeyen alanlarına yönelmeyi tercih eder. Ancak hayatın tüm alanlarında uzun süreli odaklanma gerektiren konular vardır. ESFP böyle bir şeyle karşılaştığında kendini zorlamak yerine yine eğlenceye yönelir.
ESFP’nin bu yönü onu akademik alanlara değil de uygulamalı alanlara yönlendirir. Ancak uygulamı alanlarda da uzun süreli odaklanma gerektiren süreçler vardır. Fakat ESFP yukarıda bahsettiğimiz özelliğinin etkisiyle bu tip zorluklardan kaçarak; hayatının istikrarını sağlayamaz duruma gelir.
İstikrarsız bir hayat ise onu eğlenceden uzaklaştıracaktır. Çünkü istikrarsız hayatın getirisi genellikle enerjinin tükenmesi ve temel ihtiyaçların giderilememesidir. Ve böyle bir durum ESFP için yaşamak isteyeceği bir durum değildir. Çünkü o hayattan keyif almak istemektedir.
Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!