ENFP İşyerinde Nasıldır?

Bugünkü yazımızda ENFP İşyerinde Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın ENFP hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim ENFP İşyerinde Nasıldır? sorusuna:

ENFP karşısına çıkan sorun ve çatışmalara kazan-kazan yöntemiyle çözümler arar. Başkalarının mutsuzluğu üzerine kendi mutluluğunu inşa etmeye çalışmaz.”

Genel İşyeri Tutumu

ENFP oldukça sıcakkanlı ve açık fikirli biridir. O kariyer basamağının hangi aşamasında olursa olsun; yaratıcılığı, sevecenliği ve ilham verici tutumuyla işyerinin ortamını etkilemenin bir yolunu mutlaka bulur. O ister işe yeni başlamış olsun ister işyerinin yöneticisi olsun; bulunduğu işyerinde aradığı tek şey yeni fikirler keşfetmek için zamana ve bağımsızlığa sahip olmaktır.

Bu onun işyerinde mutlu olması için yeterli bir sebeptir. Ayrıca bu yeni fikirleri birlikte çalıştığı insanlarla da paylaşmak ister. Ancak bu konuda yeterli desteği ve fırsatı bulamazsa; bulunduğu işyerinde fazla zaman kaybetmeyecektir.

Bazı kişilik tipleri işyeri hiyerarşisi konusunda titizdir. ENFP ise tüm çalışanları eşiti olarak görür ve öyle de davranır. Elbette yöneticisini etkilemek isteyebilir; ancak bunu başkaları üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadan yapmaya özen gösterir.

ENFP İşyerinde Çalışan Olarak Nasıldır?

ENFP bir çalışan olarak yöneticilerini yaratıcılığı ve her işe uyum sağlama potansiyeli ile etkiler. O bir işi yapmanın yeni yollarını keşfetmekten ve denemekten çok mutlu olur. Ayrıca iş yapma konusunda gerektiğinde gittiği yolu değiştirmekten de çekinmez.

ENFP mikro yönetim tarzını pek sevmez. Denetlenme yoluyla sıkıştırılmaktan hoşlanmaz. Yöneticilerinin sürekli kusur arayan tavırları onun strese girmesi için yeterlidir. Ancak yaptığı işi kendi tarzıyla ve kendi hızında yaptığında; elinden gelenin en iyisini yapar. Ayrıca onun bir çalışan olarak öne çıkan bir diğer özelliği de; diğer insanların bakış açılarını dikkate alması ve mükemmel bir dinleyici olmasıdır.

ENFP’nin bir diğer özelliği de bir projeyi tamamlamadan diğerine başlayabilmesidir. Bu yönü dikkate alındığında onu rahatsız etmeyen, sadece hatırlatıcı olmak için yapılan denetimler onun verimliliği açısından önemlidir. Yeni yollar denemeyi seven ENFP bir projenin cazibesi azaldığında motive olmakta zorlanır. Bu sebeple mikro yönetimden ziyade onu motive edecek bir check-in’e ihtiyacı vardır.

ENFP Bir Ekip Arkadaşı Olarak Nasıldır?

ENFP birlikte çalıştıkları insanları sadece iş arkadaşı olarak değil, sosyal arkadaş olarak da görür. İş arkadaşlarına karşı gerçek bir ilgi duyar ve onları neyin harekete geçirdiğini öğrenmeye çalışır. Bu onun için çok doğal bir beceridir. Hatta morali bozuk olan iş arkadaşlarının moralini düzeltmek için onlara destek sağlamaya gönüllüdür.

ENFP karşısına çıkan sorun ve çatışmalara kazan-kazan yöntemiyle çözümler arar. Başkalarının mutsuzluğu üzerine kendi mutluluğunu inşa etmeye çalışmaz. Kendinin iyi yönlerini göstermek için arkadaşlarını ezme eğiliminde değildir. Bunun zıddına arkadaşlarını motive etmeye çalışır. Onların başarılarıyla mutlu olur. ENFP diğer insanların bakış açılarını ve önerilerini sadece hoşgörüyle değil aynı zamanda gerçek bir heyecanla dinler.

ENFP’nin rahatlama ve eğlenme yeteneği, onu işyerinin havasını uyumlu hale getiren bir dinamik haline getirir. Ayrıca ENFP’yi diğerlerinden ayıran şey, popülerliğini doğal liderliğe dönüştürebilmesidir. O meslektaşlarına ekipler halinde bir araya gelmeleri ve hedeflerine ulaşmak için işbirliği yapmaları konusunda ilham vererek bunu başarır.

ENFP İşyerinde Yönetici Olarak Nasıldır?

ENFP yönetici kendisi için çalışan insanlara sorumlu olmadan önce nasılsa öyle davranmaya devam eder. Kendisi için çalışan insanlarla gerçek bağlantılar kurar. Ayrıca masanın arkasından emir vermek yerine onlara örnek olmaya ve ilham vermeye çalışır. ENFP yönetici büyük resme odaklanma eğilimindedir. Bu sebeple iş ile ilgili ayrıntıları ele alırken; çalışanlarının kendi yargılarına göre iş yapmalarına izin verir.

Ancak, herkes liderlik etme konusunda bu bakış açısını paylaşmaz. Bazı çalışanlar, ENFP’nin açık emir vermek yerine; çalışanlarının kendi zihnini okumalarını beklendiğini düşünürler. Bunun temel nedeni, bazı kişilik tiplerinin projelerinde başarılı olmak için; katı teslim tarihlerine ve zaman çizelgelerine ihtiyaç duymasıdır.

ENFP yönetici için çalışanları (hak etseler bile) uyarmak veya işten çıkarmak çok zordur. Bu durumun yaşanmamasının yolu sınırların ve beklentilerin netleştirilmesidir. Ancak ENFP insani tutumuyla bu eğilimde değildir. Bu sebeple kendine bağlı ekipler veya çalışanlar konusunda bazen hayal kırıklığına uğrar. Hatta çalışanları tarafından bu insani tavrı suiistimal edilebilir.

Neyse ki, ENFP çalışanlarının ne zaman daha fazla denetim veya disipline ihtiyaç duyduğunu anlayacak duyarlılığa ve iç görüye sahiptir. Bu onun için kolay olmasa da iletişim becerisini ve empatisini kullanarak; en zorlu işyeri durumlarını bile nazik ve adil bir şekilde ele alır.

Bu yazı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Lütfen benimle paylaşın!

İlgili diğer yazılar:

Referanslar

Building People Building Programs
Type Talk at Work
8 Keys to Self Leadership
Psychological Types at Work
Quick Guide to the 16 Personality Types in Organizations
Looking at Type in the Workplace

Bir yanıt yazın