ENFP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ENFP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. ENFP’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır:

“Üzülme evlat; kaybettim sandıkların, kurtulduklarındır belki de.” – Charles Bukowski

İnsanları Kazanmak veya Kaybetmemek İçin Onları Memnun Etmeye Çalışmak

ENFP insanlar tarafından sevilmeme ihtimalinden çok korkar. Ortamın ya da ilişkinin huzurunu korumak için kendinden taviz verir. Hatta ilişkisini korumak için karşısındaki insanın kendisine duygusal veya fiziksel olarak kötü davranmasına bile izin verir.

ENFP insanları kaybetmenin yanında kazanamamaktan da çok korkar. Bu sebeple uykusunun kaçtığı bile olur. Peki ENFP için bu neden bu kadar çok önemlidir? Çünkü ENFP diğer insanları, var olmasının kaynağı olarak görür. Bu bakış açısı da onu insanları her halükarda memnun etmeye iter.

Aklına Geleni Yapma İsteğiyle Elindekine Odaklanmakta Zorlanma

ENFP özellikle diğer insanlarla birlikte olabileceği yeni bir projenin varlığıyla bile heyecanlanır. O böyle bir projede varını yoğunu ortaya koyar. Ancak onun sürekli değişen veya gelişen ilgi alanlarına sahip olması içinde bulunduğu projelerde istikrarlı ve disiplinli olmasını engeller. Bu durum onun uzun vadeli odaklanma sorununun bir sonucudur.

ENFP’nin uzun vadeli odaklanma probleminin kaynağında hevesli bir yapısı olması da yatar. Hevesleri genellikle insanlara sunmak istediklerine dairdir; bu bir yemek yapmak ya da bir ev yapmak da olabilir. Sonuçta aklına estiğince davranması onun hem odaklanma problemi yaşamasına hem de istikrarlı olmayan tavrıyla hayatın gerçeklerini ihmal etmesine neden olur.

Coşkulu Başlangıçlardan Dağınıklık Duygusuna

ENFP çok coşkuludur. Fakat bu coşkusu her şeyi ve her işi kapsamaz. Sadece içinden gelen ve heveslendiği konularda bu coşkuyu gösterir. Bir konuda coşkulu olması için gereken tek şey ise o konunun insanların gözündeki değerine yapacağı katkıyı hayal etmiş olmasıdır. Hayal gücüne düşen bu ilham onun tüm gayretini büyük coşku ile sergilemesine neden olacaktır. Böyle bir şey için tüm imkanlarını seferber eder.

ENFP detaylı konulardan pek hazzetmez. Böyle konular ona çok sıkıcı gelir. Bu sebeple yaptığı işleri eğer başkasına yaptırma imkanı varsa ona yaptıracaktır. Özen, detay ve hesap-kitap isteyen konularda işleri baştan savma yapma eğiliminde olacaktır. Çünkü bu tip işler ona amaçtan uzaklaştığını hissettirir ve bir dağınıklık duygusu yaşatır. Bu da onun için uğraştığı işin bir stres kaynağına dönüşmesine neden olur.

Hayır Diyememenin Acı Faturası

ENFP, diğer insanların yardım çağrılarına anında cevap verme eğilimindedir. Çünkü o başkalarını düştükleri kötü durumdan çıkaracak bir kurtarıcı olma görevine içten içe çekildiğini hisseder. Bu sebeple birileri ondan bir konuda rehberlik veya yardım istediğinde kendini evet derken bulur.

Hayır demeyi kendine yediremeyen ENFP bu konuda kendine sınırlar koymayı başarmakta çok zorlanır. Bu durum onun sadece enerjisini tüketmekle kalmaz. Aynı zamanda altından kalkamayacağı taahhütler vermesine de sebep olur. Böyle durumların neticesinde kendi hayatının zorunlulukları dururken başkaları için zamanını, parasını ve enerjisini harcamış olur. Sonuçta kendi ihtiyaçlarını gideremediği için kendisine ve sorumlu olduğu insanlara zor dönemler yaşatmak zorunda kalır.

İyimserlik ve Güvenin Hayal Kırıklığı ve Yalana Evrilmesi

İyimserlik, ENFP’nin en güçlü yanlarından biridir. Ancak olaylara iyimserlikle bakıyor olmak onu insanlara umut dağıtan birine dönüştürür. Ayrıca güvendiği insanlara iyimserlikle inandığı için kandırılmaya müsait bir yapıdadır.

Bu iki özelliğinin etkisiyle ENFP geleceğe dair aldığı naif kararlar alır. Başkalarına güvenerek iyimserlikle aldığı bu iyi niyetli kararlar genellikle beklediği sonuçları ona getirmez. Neticede özellikle maddi anlamda sıkıntılı zamanlar yaşaması çok güçlü bir ihtimal olur.

Böyle durumlar yaşamamak için ENFP’nin gerçekleri iyimserlikle değil olduğu gibi görmesi önemlidir. Yoksa karşılaşacağı hoş olmayan gerçeği sadece kendisi değil sorumluluğunda olan insanlara da yaşatacaktır. Başka bir olumsuz sonuç da ENFP’nin insanlara olan inancının sarsılarak; genel tutumunun daha zalim bir duruşa ve gerçeğin zıddı olan yalan bir bakışa açısına evirilecek olmasıdır.

İçten Gelen Dırdırcı Bir Ses

ENFP nadiren tatminsiz ve üzgün görünen bir tiptir. Genellikle olumlu ve iyimser bir tavra sahiptir. Ancak yukarıda bahsi geçen olumsuzlukları yaşadığında içinde bir ses belirir. Bu ses ona iş hayatı, ev hayatı ve ilişkileri gibi hayatının önemli alanlarında yeterince iyi olmadığını ona hissettiren dırdırcı bir sestir. Bu sesin etkisi ENFP’yi huzursuz bir hale getirerek bazı psikolojik sorunlar yaşamasına sebep olabilir.

Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar:

Gifts Differing
Your Secret Self
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Tranquility by Type
My True Type
The 16 Personality Types
Personality Hacker

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir