ESTP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ESTP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. İşte ESTP’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır:

“İş hayatı inanç talep eder, ciddiyet gerektirir, yürek ister, dürüstçe bencilliktir, hata affetmez ve hayatın ta kendisidir.” William Feater

Olumsuz Duygulara Karşı Duyarsızlık Stratejisi

ESTP için duygular gerçeklerden sonra gelir. Olumsuz duyguların yoğun olduğu ortamlardan hoşlanmaz. Çünkü böyle ortamlarda duygusal gerginlik fazladır ve ESTP duygusal gerginliklerden rahatsız olur. Çalıştığı ortamlarda gerginlik kaynağı olan insanlarla da irtibata geçmek ona zor gelir. Çünkü ESTP için gerçek olan hayattan keyif almaktır.

ESTP eğer duygusal yönünü güçlendirmemişse kendi gerçek duygularını kabul etme konusunda da sorun yaşar. Söz konusu bu tip duygular olduğunda gerçek duygularını reddetme ya da görmezden gelme eğilimindedir. Bu tutumu bazen çevresinde olumsuz duygular yaşayan insanlar tarafından duyarsızlık olarak adlandırılacaktır.

Bu durum ESTP’nin gerçek duygularını ifade etme konusunda da sorunlar yaşamasının sebebidir. Çünkü önemli olan gerçeklerdir ve hayat devam etmektedir. Gerçek olan ise hayattan keyif almasının önünde engel olan bu duygulardan kurtulmaktır. Onun bu davranış tarzı bir tür inkar yönteminden ziyade kaçış olarak görülmelidir. Çünkü özellikle olumsuz duyguları görmezden gelerek olumlu duyguları yaşamaya odaklanır.

Sonucun Heyecanını Yaşamak İçin Sabırsız Davranan “Zor İnsan”

ESTP karar alma ve harekete geçme konusunda çok hızlıdır. Bu davranışının arkasında, gördüğü fırsatı kaçırma korkusundan ziyade bir an önce olumlu sonucun heyecanını yaşama arzusu yatar. Onun bu arzusunu anlamayan insanların, onu ayrıntılara odaklanarak yavaşlatması ise çok canını sıkar.

ESTP bu tip yavaşlatılma durumlarında yaşadığı sıkıntıyı artıran şey ise sürecin uzamasıdır. Onun bu hızlı karar alması ve hızlı hareket etme isteği iş hayatında yanlış yapmasına sebep olacak bir tuzaktır. Ayrıca bu iç motivasyonu, sosyal hayatında da onu hareket tarzı konusunda takıntılı bir hale getirerek ilişki problemleri yaşamasına sebep olur. Bu yönüyle ESTP hayatındaki insanlar tarafından “zor insan” nitelendirilmesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Karşılaşacağı Risklerden Çok Fırsatlara Odaklanmanın Riski

ESTP’nin bu sabırsız hali bazen onun uzun vadede sonuçları tam düşülmemiş riskli alanlara girmesine neden olur. Bu riskli alanlar bazen onun yıllarca emek harcayarak biriktirdiği şeyleri kaybetme sorununu karşısına çıkarır. Fakat o bunu da önemsemeyecek ve görmezden gelecektir. Çünkü önemli olan bir sonraki adımdır. Ve katlanması gereken can sıkıntısı ise katlanacaktır; sıfırdan başlamaksa, başlayacaktır.

ESTP’nin fark etmesi gereken şey ise yaşanan böyle bir durumunda sadece emekleri zayii olmamıştır; aynı zamanda hem kendi geleceği hem de sevdiklerinin geleceği risk altına girmiştir. ESTP için genç yaşlarda bu tip sorunlar yaşamak telafi edilebilir bir durum gibi görünebilir. Ancak onun için ilerleyen yaşlarda telafisi olmayan sonuçlarla yüzleşmek zor olacaktır. Bu sebeple ESTP’nin olumsuz gerçekleri fark etme konusunda kendini geliştirmesi çok önemlidir. Eğer bu gelişimi sağlayamıyorsa bu konuda tamamlayıcı bir partner bulması ESTP için hayati önem taşımaktadır.

Sorunları Anı Yaşayarak Çözme Stratejisinin Getirdikleri

ESTP’nin bir sorunu çözmek için uyguladığı strateji genellikle ileriye doğru bir adım atmaktır. Atacağı bu adım ise genellikle fırsatı bulduğu anda bir takım sosyal kuralları ve süreçleri esneterek veya çiğneyerek eğlenceli bir tutum sergilemektir. Onun bu eğlenceli tutumu o anlık sorunu çözerken başka insanlar tarafından yadırgaması sorunuyla karşılaşmasına neden olur. Gerçi bu yadırganma durumu anı yaşayan ESTP için çok sorun değildir. Fakat sonrasında göreceği algı kendisinin bir imaj sorunu yaşamasına sebep olabilir.

Ayrıca bu anı yaşama stratejisi ESTP’nin gerçek sorunu kaçırmasının da nedenidir. Çünkü ona göre sorun çözülmüştür ve geçmişe bakmaya gerek yoktur. Fakat o an “çözülen” sorunun altında yatan gerçek nedenleri düşünmemek; uzun vadede başka sorunların karşısına çıkmasına neden olur. Hayattan keyif almak isteyen ESTP için olası böyle bir durum keyfini kaçıran yorucu bir durumdur. Aslında bu durum bir tür büyük resmi kaçırma halidir.

Sınırlandırmalarla Savaşan Bir İnsan

ESTP kısıtlanabilecek veya bir kafese mahkum edilecek bir tip değildir. Onun belli bir rutin içerisinde katı kurallara sessizce uymasını beklemek hayalcilikten başka bir şey değildir. Ayrıca onlara yargılayıcı nasihatlerde bulunmak da büyük bir hatadır. Bir ESTP hayatını böyle yaşayamaz.

ESTP oldukça eylem odaklıdır. Okul gibi devamlılık isteyen ve kurallarla sınırlandırılmış ortamlarda bulunması onun için zordur. Özgürlüğüne bu kadar düşkün olan bir profil kendini sınırlandırmaya çalışan insanlar ve ortamlar karşısında çatışmacı veya isyankar yönünü ortaya çıkaracaktır.

Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar:

Gifts Differing
Your Secret Self
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Tranquility by Type
My True Type
The 16 Personality Types
Personality Hacker

Comments

Bir yanıt yazın