ISFP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ISFP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. ISFP’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır:

“Geleceği düşünmeyen insan yakın zamanda üzüntüyle karşılaşacaktır.” Konfüçyus

Kendini Olduğu Gibi İfade Etme İsteği

ISFP’nin en büyük önceliği kendini olduğu gibi ifade edebilmektir. Ayrıca onun bu önceliği sadece kendisi için değil başkaları için de geçerlidir. Fakat içinde yaşadığı toplumsal yapının gelenekleri ISFP üzerinde bir baskı unsurudur. O büyürken zaten bunlarla mücadele etmiştir.

Bir süre sonra karşısına çıkan toplumsal kurallar ise ISFP üzerinde ciddi bir baskı unsuru olurlar. bu tip baskılar onun içindeki meydan okuma özelliğini ortaya çıkarır. Bunun temel sebebi ISFP’nin bağımsızlık hissinin gücüdür. Çünkü bu güç onun baskı unsurlarına karşı şiddet içeren karşılıklar vermesine neden olur.

Ayrıca ISFP kurallara ve sınırlamalara aykırı bir hayat tarzını benimseme eğilimindedir. Bu sebeple içinde bulunduğu ailevi veya toplumsal yapıdan kendini soyutlayarak uzaklaşır. Bu da onun kendini olduğu gibi ifade edeceği farklı mecralar bulmasına neden olur. Ancak tüm bunların yegane sebebi kendini baskı altında ve kısıtlanmış hissetmesidir.

Dürtüsel Yaşam Tarzının Sonuçları

ISFP gelecek için uzun süreli planlar yapmaktan hoşlanmaz. Bu sebeple uzun vadeli sözler vererek kendini bir taahhüt altına sokmaz. Ya da geleceği dönük bu günden başlayan uzun vadeli yatırımlara girmez.

ISFP’nin bu tutumunun onun hayatına doğrudan yansıyan iki belirgin sonucu vardır: Birincisi romantik ilişkilerinde gerginliğe sebep olur. İkincisi ise ileriki yaşamında maddi sıkıntılar yaşamasına neden olur.

ISFP’nin bu tutumunun altında yatan ana neden, anı yaşamayı istemesi ve dürtüsel bir yaşam tarzını benimsemesidir. Özellikle orta yaşlarda bu yönleri daha fazla ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu eğilimde olan birinden sonucunu düşünülmüş davranışlar sergilemesini beklemek pek de akıllıca değildir.

Çok Kolay İçe Kapanma ve Tükenmişlik Sonucu

ISFP haz aldığı anlarda yaşar. Ancak bu anlar duyguların uç noktalarda yaşandığı deneyimlerdir. Ayrıca böyle anlarda var olduğunu hisseden ISFP yaşadığı hayatın kontrolünü kaybettiğinde kendisi olmayı da bırakır. Ve doğal olarak sahip olduğu çekiciliğini ve yaratıcılığını kaybeder. Bu sürecin sonucunda ise kendi iç dünyasına kapanarak özünden uzaklaşır.

ISFP’nin kapanarak özünden uzaklaşması üretkenliğini yok eder. ayrıca kapanma sürecinde öz bakımından uzak kalması bir tür depresyon hali yaşaması ise doğal cazibesini görünmez yapar. Fakat onun bu hali kendine acıma tutumuna evrilirse; işte o zaman ISFP için bir kurtuluş yolu bulmak zorunlu bir hal alır. Yoksa bu tutkulu insan tükenmişliğin pençesinde kaybolur.

Rekabet Tuzağına Düşerek Yeteneklerinin Hakkını Verememe

ISFP küçücük konuları bile bir rekabete dönüştürme eğilimindedir. Bu rekabet hali onu gerçek zaferden mahrum bırakacak bir haldir. Çünkü gideceği yolun sonunda ulaşacağı asıl konuyu bir kenara bırakarak; yoldaki küçük bir engel ile uğraşır. Böyle bir tutumun sonucunun kaybetmek olmaması mümkün değildir. Bu ise ISFP için bir mutsuzluk nedenidir.

Bu noktada ayrıca ISFP’nin sahip olduğu yeteneklerin hakkını verememesi durumu yaşanır. Çünkü yetenekleri sıra dışı sonuçlar elde etmeye uygun olduğu halde o basit konulara takılarak bu yeteneklerini yerinde kullanamamaktadır. Bu durumun temel sebebi ISFP’nin kendi yeteneklerinin gücünün farkında olmaması değil çok kolay incinen bir ruha sahip olmasıdır.

Aşırı Duyarlılığın Mantıksız Kararlara Sebep Olması

ISFP dışarıdan mücadeleci görünmekle beraber gerçekten de çok hassas bir tiptir. Onu yetenekleri konusunda motive etmeye ve desteklemeye çalışan insanları yanlış anlamaya müsaittir. Hatta ona yetenekleri konusunda kötü ve olumsuz tablolar çizen insanlara inanama eğilimindedir.

ISFP’nin bu ikilemler içeren durumu hassas yapısı ile birleştiğinde mantıklı kararlar almasının önünde bir engel olur. Düşünsenize yapıcı eleştirileri saldırı olarak görmek ve yetersizliğinize vurgu yapan insanlara inanmak…

Peki bunun gerçek nedeni nedir? Bu soruya şu cevabı verebiliriz: ISFP hayatının ilk evrelerinde güvendiği insanlar tarafından incitilmiştir. Belki o insanların öyle bir niyeti yoktur ama en azından onu kısıtlayarak bunu yapmışlardır. Bunun gibi olası sebeplerle ISFP desteklenmek konusunda insanlara olan güvenini yitirmiştir. Ayrıca aşırı eleştirilerle yeteneklerine olan inancı da zayıflamıştır. İşte ona bu nesnel olmayan mantıksız karar sürecin yaşatan da budur.

Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar:

Gifts Differing
Your Secret Self
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Tranquility by Type
My True Type
The 16 Personality Types
Personality Hacker

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir