INFP İşyerinde Nasıldır?

Bugünkü yazımızda INFP İşyerinde Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın INFP hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim INFP İşyerinde Nasıldır? sorusuna:

INFP işini yaparken bir serbestliğe sahip olmayı arzular. Bu onun işinden keyif almasının en önemli yoludur. Bu serbestlik onun sahip olduğu yaratıcılık, iç görü ve özveri potansiyelini ortaya çıkarır.”

Genel İşyeri Tutumu

INFP yaptığı işte bir amaç duygusu hissetmek ister. Kariyer basamaklarının neresinde olursa olsun yaptığı işle kişisel değerleri üzerinden duygusal bir bağ kurmaya çalışır. Ayrıca işinde gösterdiği günlük gayretinin insanlara bir şekilde yardımcı olması arzusundadır. Bu hizmet etme arzusu onun bulunduğu işyerinde otoriteye nasıl tepki vereceğinin de en belirleyici ölçüsüdür.

INFP İşyerinde Çalışan Olarak Nasıldır?

INFP sadık, iyimser ve düşünceli bir çalışandır. O içinde bulunduğu her koşulda dürüst davranmaya özen gösterir. Her zaman doğru olanı yapma peşindedir. Ve bunu yapmaktan gurur duyar. Ayrıca müşterilerine veya patronlarına karşı yaptığı işin hakkını vermeye çalışarak mutlu olur. Kendini kısıtlayan bir takım kurallara takılmadan başkalarına yardım ediyor olmakla motive olur.

Yaptığı iş ile taktir görmek INFP’nin enerjisini artıran bir etkiye sahiptir. Fakat eleştirilmek de kendisini kapatmasına neden olabilecek bir durumdur. Özellikle sert ve cezalandırıcı bir yönetici onun iş verimliliğini düşürecek en önemli etkendir. Ayrıca sürekli işi dışında gerçekleşen gereksiz iletişimlere maruz kalmak onu ciddi bir stres içine sokar.

INFP işini yaparken bir serbestliğe sahip olmayı arzular. Bu onun işinden keyif almasının en önemli yoludur. Bu serbestlik onun sahip olduğu yaratıcılık, iç görü ve özveri potansiyelini ortaya çıkarır. Onun bir yönetici tarafından yapılacaklar listesi ile takip edilmesi gerekebilir. Çünkü işlerini fikirden fikre atlayarak erteleme eğilimi vardır. Bu noktada işleri için bir son teslim tarihi tanımlamak hem işyeri hem de onun için iyi bir strateji olacaktır.

Bir Ekip Arkadaşı Olarak INFP

INFP yapısı gereği eşitliğe ve adalete değer veren bir tiptir. Bu nedenle işyeri hiyerarşisi boğulmuş hissetmesine neden olur. İş unvanı ne olursa olsun herkesin kendini değerli hissettiği bir ortamda olmayı tercih eder. Ayrıca fikirlerini paylaşmaya teşvik edildiği profesyonel ortamlar onun için çok çekicidir. Bir ekip arkadaşı olarak INFP bu ideali gerçeğe dönüştürmek için elinden geleni yapar.

INFP sesiz bir şekilde işyerindeki insanları bir arada tutan bir yapıştırıcı gibidir. Sesi çok çıkmasa da iş arkadaşları ona tavsiye almak için sık sık gelirler. Çünkü iç görüsü ve içtenliği taktir edilecek kadar yüksektir. Ayrıca hoş bir tutumu ve iyi kalpli bir yaklaşımı vardır.

INFP bulunduğu ortamda çatışma olmasını hiç sevmez. Ayrıca işyerlerinin politik havasından da hoşlanmaz. Bunun yerine işbirliği ve uyumu teşvik etmeye çalışır. Özellikle bir iş arkadaşının yardıma ihtiyacı olduğunda bir taktir beklentisi olmaksızın desteğini verme eğilimindedir. Onun bir ekip arkadaşı olarak en güzel özelliklerinden biri de empatik iletişim tarzıdır. INFP dürüst ve nazik bir şekilde konuşur. Bu tarzı işyerinde olumlu bir hava oluşmasına büyük katkı sağlar.

INFP İşyerinde Yönetici Olarak Nasıldır?

INFP sorumlu olduğu insanlara sadece bir işçi gözüyle bakmayan bir yöneticidir. Hatta yöneticiliğini onlara hissettirmez bile. O herkese insan gibi davranan ve konumsal ayrılıklardan hoşlanmayan biridir. Kim olursa olsun herkese saygı ve nezaketle yaklaşır. Ayrıca tüm kararları kendisi almak yerine çalışanlarını kararlarına ortak etmeyi daha çok sever. Onların iş ile ilgi görüş ve önerilerine oldukça değer verir.

INFP mikro yönetim değil; bunun yerine büyük resme odaklanan bir yönetim tarzına sahiptir. Çalışanlarına tam olarak ne yapacaklarını ve nasıl yapacaklarını söylemeyi sevmez. Bunun yerine onları desteklemeyi ve onların yanında olmayı kendi tercih eder. Çünkü işi kendi sorumluğu olarak görür. Ayrıca yanında çalışan insanları fikirlerini geliştirmeye ve inisiyatif kullanmaya teşvik eder.

Fakat INFP’nin bu yönetim tarzının bir dezavantajı vardır. Bazen gerekli olduğunda bile sınırlar koyma, verimsizlikleri denetleme veya eleştiri sunma konularında zorluk yaşar. Bu, sorumlu olduğu ekiplerin yavaşlamasına sebep olur. Bu durum hem INFP yönetici hem de çalışanları için gereksiz bir stres kaynağı oluşturur. Zaman zaman INFP’nin ekiplerinin ve bir bütün olarak işyerinin iyiliği için katı olması gerekebilir.

Bu yazı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Lütfen benimle paylaşın!

İlginizi çekecek diğer yazılar:

Referanslar

Building People Building Programs
Type Talk at Work
8 Keys to Self Leadership
Psychological Types at Work
Quick Guide to the 16 Personality Types in Organizations
Looking at Type in the Workplace

Bir yanıt yazın