ISTJ İşyerinde Nasıldır?

Bugünkü yazımızda ISTJ İşyerinde Nasıldır? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, MBTI’ın ISTJ hakkındaki genellemelerine bağlı kalarak açıklamak istiyoruz. Yazımızda teknik bir anlatım yerine sade ve anlaşılır bir üslup kullanmaya çalıştık. Gelelim ISTJ İşyerinde Nasıldır? sorusuna:

ISTJ tüm düşünme tiplerinde olduğu gibi işyeri hayatında insani konulardan ziyade kişisel ve mesleki gelişimine odaklanmayı tercih eden bir tiptir. “

Genel İşyeri Tutumu

ISTJ görev bilinci en yüksek çalışan tiplerindendir. Hangi pozisyonda çalışıyor olursa olsun; çalıştığı pozisyonun görev ve sorumluluklarının açıkça tanımlanmış olmasını ister. Ayrıca kuralların düzgün işlemesini, yapının açık ve net tanımlanmış olmasını da bekler. Bunun yanında ISTJ içinde bulunduğu yapının kurallarına ve hiyerarşisine karşı çok saygılıdır.

ISTJ için görev ve sorumlulukları bir yük oluşturmaz. Onun için görev ve sorumluluğu kendisinin güvenilir biri olduğunu kanıtlaması için bir fırsattır. Ayrıca çalıştığı ortamda herkesin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesini de bekler.

ISTJ işyerinde yapılan yapısal değişikliklere adapte olmakta zorlanır. Aynı zamanda görev ve sorumluluklarında yapılan değişikliklere de kolay uyum sağlayamaz. Bu sebeple onun, bu konularda biraz zamana ihtiyacı vardır. Ayrıca işyeri pozisyonunda bir değişiklik olduğunda bulunduğu pozisyona göre farklı bir şekle girer. Bu durumda onun yaşadığı çatışma alanlarından biridir.

ISTJ tüm düşünme tiplerinde olduğu gibi işyeri hayatında insani konulardan ziyade kişisel ve mesleki gelişimine odaklanmayı tercih eden bir tiptir.

ISTJ İşyerinde Çalışan Olarak Nasıldır?

Bir çalışan olarak ISTJ sorumluluk almayı ister. Sorumluluk konusundaki bu istekliliği, onun genellikle öne çıkmayan projelerde görevlendirilmesine neden olur. Bu yönleri bütün iş alanlarının ana çalışan grubunu oluşturma ihtimali yüksektir. Kendine verilen görevi yetkin bir şekilde yapma eğilimindedir. Hatta üzerine aşırı yüklenildiğinde bile yılmayan ve gayretini artıran bir yapısı vardır.

ISTJ’nin işine ciddiyetle yaklaşması, onu eleştirilere karşı hassas olmaya iter. Hatta bazen can sıkıcı bir katılığı ortaya çıkar. İşini doğru yapma isteği ve sorumluluktan kaçmaması ise onun bu katılığını tolare eden niteliğidir. Fakat aynı zamanda inatçı oluşu çevresindeki insanlara itici gelir. Ancak bu inatçılığının bir sonucu da işini azim ve kararlılıkla yapmasının sebebidir. O bu yönleriyle iş bitirici ve çalışmaktan kaçmayan bir çalışandır.

ISTJ otoriteye ve hiyerarşiye karşı saygılıdır. Emir ya da talimatları takip etmekte ve onlara uymakta bir zorluk yaşamaz. İşine zamanında gelir; işin son teslim tarihini kaçırmaz; ve programlı ve dakiktir. Yapacağı işin adımları açıkça belirlenmediğinde ve sorumlulukları net bir şekilde tanımlanmadığında zorluk yaşar. Ancak böyle bir durumda bile işini tamamlama konusundaki sadakati, özverisi, titizliği ve sabrı ile taktir edilecek bir çalışandır.

ISTJ Bir Ekip Arkadaşı Olarak Nasıldır?

ISTJ işlerin zamanında ve usulüne uygun şekilde bitirilmesi konusunda en güvenilecek ekip arkadaşıdır. O, sessiz ve sistemli çalışır. İşin en zorlaştığı noktalarda bile soğuk kanlı davranır. Fakat tüm ekip arkadaşlarından da aynı yaklaşımı bekler.

ISTJ’nin bu beklentisi, özellikle hissetme yönü güçlü olan ekip arkadaşları tarafından yadırganır. ISTJ ekip arkadaşlarında kendinin ki gibi bir ciddiyeti ve gayreti göremediğinde sertleşir. Hissetme yönü güçlü olan ekip arkadaşlarının ihtiyaç duyduğu duygusal desteği vermekte zorlanır. Sonuçta açık sözlülüğü ile yapılan yanlışları pervasızca dile getirir. Çünkü onun için bir şey ya doğru yapılmıştır ya da yanlış yapılmıştır. Ona göre söylemler veya sıcak davranışlar bu gerçeği değiştirmez. İşin yapılamamış olması ise bırakıp gitmeyi gerektirmez. Önemli olan işin tamamlanmasıdır.

ISTJ işyerinde barış ve güvenlik ortamının olmasını ister. Ayrıca bunun sağlanması için gayret eder. Ancak onun bu konudaki temel stratejisi yalnız çalışmaktır. Böylelikle işini yaparken huzurlu olur ve kendini güvende hisseder. İşyerinde yapılan yenilikler, beyin fırtınası, teoriler ve yeni fikirlerin tümü onun rahatlığını bozan durumlardır. ISTJ’nin bu yönüne saygı duyularak yeni süreçler hakkında net bir şekilde bilgilendirilmelidir. Çünkü ayrıntılar açıkça ortaya konulduğunda; ve uygun bir iş planı oluşturulduğunda; o, uygulama konusunda vazgeçilmez bir ekip arkadaşı olacaktır.

ISTJ İşyerinde Yönetici Olarak Nasıldır?

ISTJ sorumluluk almayı ve ondan kaynaklanan gücü sever. Yükümlülüklerini yerine getirmek için kendini zorlar. Ayrıca inisiyatif alarak görevinin ötesine geçer. Ayrıca sorumlu olduğu insanların da aynı düzeyde özveriyle hareket etmesini bekler.

ISTJ’nin sorumlu olduğu ekipten temel beklentisi işlerin kitaba göre yapılması ve hiyerarşiye bağlılık gösterilmesidir. İnsanların sorumluluk sınırlarının dışına çıkmasına pek istekli olmasa da; mantıklı açıklamalar ve gerçekçi sonuçlar bu konuda esnek olmasına sebep olur.

ISTJ için önce işin yapılması sonra izin istemesi önemlidir. Ayrıca ekibindeki insanların yükümlülüklerini yerine getirmemelerine karşı çok hoşgörüsüzdür. Tabii ona göre bu yükümlülüklerden biri de yükümlülüklere bağlı kalmaktır. Gerçeğin, en azından kendi gördüğü kadarıyla, duyarlılıktan daha önemli olduğuna inanan ISTJ; sert eleştirilerde bulunmaktan çekinmez. O zorlu kararlar almaya da isteklidir. Bu sebeple hiyerarşiye olan itaatsizliği de affetmek yerine bunu yapan kişiyle yolları ayırma eğilimindedir.

Bu yazı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Lütfen yorumlarda paylaşın!

İlgili diğer yazılar:

Referanslar

Building People Building Programs
Type Talk at Work
8 Keys to Self Leadership
Psychological Types at Work
Quick Guide to the 16 Personality Types in Organizations
Looking at Type in the Workplace

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir