Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden ISTJ’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. ISTJ’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır:
“Kibir ve inat, bir kişinin kendini önce mükemmel görmesini sonra da sonunu oluşturur.” Tolstoy
Gerçekle Bağını Yitirmesine Sebep Olan Bir İnatçılık
ISTJ’nin anlayışına göre gerçek sadece gerçektir. Ve gerçekle desteklenmeyen hiçbir fikir geçerli değildir. Bu bakış açısıyla ISTJ gerçekle desteklenmeyen fikirlere karşı direnme eğilimindedir. Bu eğilimde olan ISTJ’nin aynı zamanda herhangi bir konuda yanıldığını kabul etmesi de zordur. Ama asıl gerçek şudur ki hiçbir insan gerçeği tüm ayrıntıları ile bilemez.
ISTJ bu tutumundan dolayı dışarıdan bakıldığında oldukça inatçı olarak algılanır. Onun inatçılığının altında yatan sebep ise gerçeğe bakış açısıdır. Gerçek onun için sadece gerçektir ve ona göre içerisinde hiçbir sübjektif unsur barındıramaz.
Ayrıca ISTJ özellikle kendi alanında oldukça bilgili olduğunu düşündüğünden diğer insanların söylemlerine karşı dirençlidir. Çünkü o kendince övündüğü bir bilgiye sahiptir. Onun bilgisinin dışında bir bilginin olamayacağı düşüncesi onu gerçekten koparabilecek bir inatçılığa da sebep olur.
Duygusal Duyarsızlık ve İncitici Üslup
ISTJ bazen serttir. Fakat çoğunlukla bu sertliğinde bir kasıt yoktur. Ayrıca daha önceden de bahsettiğimiz gibi dürüstlük onun için çok önemlidir. Hem kendisi dürüsttür hem de başkalarından dürüst olmasını bekler.
İşte yukarıda bahsettiğimiz dürüstlük ve sertlik birleşince; ortaya hassas insanların kolayca incinebileceği bir üslup çıkar. ISTJ ise insanların duygularını sadece söylenmesi gerekeni söylemenin en etkili yolunu belirlemek için dikkate alır.
Her şey Kitabına Uygun Olmalı Anlayışının Zorlukları
ISTJ’nin işlerin kurallara uygun yapılması konusunda ne kadar hassas olduğundan bahsetmiştik. Hatta kurallara uymanın işleri en doğru şekilde yürüteceğine inandığını söylemiştik. İşte ISTJ’nin bu inancı onun esnekliğinin önünde ciddi bir engeldir.
Çünkü o her şeyin kitabına uygun şekilde yapılması gerektiği inancındadır. Bu sebeple de kuralları esnetme ya da yeni şeyler deneme konusunda oldukça isteksizdir.
Onun bu tutumu sadece onun sert imajını besleyen bir şey değildir; aynı zamanda ISTJ’yi iş hayatında veya sosyal hayatta felç eden bir durumdur da. Çünkü o, belirsizliklerin olduğu iyi yapılandırılmamış ortamlarda neyi nasıl yapacağını netleştiremediği için oldukça yorulur.
Yargılayıcı Üslubunun Temel Nedeni: Saygı Duymamak
ISTJ’nin “gerçek sadece gerçektir” anlayışında olduğundan; ve gerçekle desteklenmeyen hiçbir fikri geçerli görmediğinden bahsetmiştik. İşte bu düşünce yapısının etkisiyle ISTJ gerçekle desteklenmeyen fikirlere karşı direnmekle kalmaz; aynı zamanda böyle fikirleri sunan veya savunan insanlara saygı da duymaz. Ee konu ISTJ olduğunda saygı duymadığı insanları yargılaması kaçınılmazdır.
Kendini Yargılamanın Çekilmez Hali
Yukarıda bahsedilen konuları göz önünde bulundurduğumuzda ISTJ’yi katlanılması kolay olmayan bir tip olarak görebiliriz. Ancak şu unutulmamalıdır ki şu dünyada güvene layık olan bir insan varsa o da ISTJ’dir.
ISTJ üzerine fazladan iş ve sorumluluk yüklenmeye ve insanlardan gelen iyi niyetleri ve faydalı fikirleri geri çevirmeye devam ettiği sürece; er ya da geç altından kalkamayacağı ve son teslim tarihine yetiştiremeyeceği bir noktaya gelecektir.
Bunlar dışında ISTJ’yi zora sokan bir özelliği de sorumluluğu kendi üzerine alma davranışıdır. Aslında bu davranış ekip çalışmalarında karakterli bir duruştur; özellikle de başarısızlığın sorumluluğunu aldığında.
Ancak ISTJ üzerine bu sorumluluğu almakla kalmaz; sorumluluğun yalnızca kendine ait olduğuna da inanır. Bu inanç hali sadece yüksek bir ego’nun göstergesi değil; kendini içten içe çok yargılayan psikolojik bir durumun da göstergesidir. Böyle durumlarda ISTJ yardım almaktan çekinmemelidir.
Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!