INFP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda MBTI Kişilik Tiplerinden INFP’nin Zayıf Yönleri Nelerdir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Bu konuyu, yapılan genellemelere bağlı kalarak oldukça sade ve basit bir şekilde anlatmak istiyoruz. INFP’nin Zayıf Yönleri ana başlıklarla şunlardır:

“Hayatınızın sonuna kadar yaşamadıkça talihinizden şikâyet etmeyin.” Anton Çehov

Umutsuz Romantiğin Şikayetçi Depresifliği

INFP hayatının nasıl olması gerektiğine dair bir vizyona sahiptir. Fakat bu dünyada onun vizyonunun her şeyiyle gerçekleşmesi her zaman mümkün değildir. INFP bu gerçeği kabul etmekte çok zorlanır. Ayrıca vizyonuna uygun olmayan gerçekleri yaşamaya başladığında da geleceğe dair umutsuz olur. Yaşadığı bu gerçekle yüzleşme durumu da onu umutsuz bir romantiğe dönüştürür.

Hayatının nasıl olması gerektiğine dair vizyonu ile gerçeklerin çatışması INFP için ciddi bir hayal kırıklığıdır. Ancak o insanları olduğu gibi kabul etme özelliğini, hayatın gerçeklerine yönlendirmeyi başarabilirse; o zaman bu umutsuz halden kurtulur. Tam tersi bir durumda ise oldukça şikayetçi ve depresif bir hale gelir. Sonuçta kendisini haksızlığa uğramış hisseder.

İşin en kötü tarafı ise INFP’nin bu vizyonunu yaşamada başarısız olduğunda, kendini işe yaramaz, bencil ve yetersiz olmakla suçlamasıdır. INFP kendine yönelttiği bu eleştiri ile, kendi cesaretini kırarak; kendisini hayata bağlayan idealinden ve hayalinden vazgeçme tehlikesi ile karşı karşıya kalır.

Dışarda Kalma Sorunu ve Umutsuzlukla Kendini İzole Etme

INFP diğer insanlarla bağ kurmayı çok ister. Ancak bunu nasıl yapabileceğini çoğunlukla bilemez. Özellikle iş ve sosyal ortamlarda bir şeylerin dışında kaldığını hissettiğinde ait olma hissi zarar görür. Çünkü güçlü bir aidiyet hissi vardır. Ayrıca iş, aile ve sosyal hayatında özverili bir emeği vardır. Bunlara rağmen çemberin dışında kalması ve insanlarla bağ kuramaması onu çok yaralar.

INFP böyle bir durum yaşadığında içe dönerek kendini ortamlardan ve insanlardan izole etme eğiliminde olur. O, çevresindekiler ile iletişime geçmek ve onlarla paylaşımlarda bulunmak konusunda isteksizleşir. Bu eğilimde de kendini haklı görür. Bu yalnızlaşmış ve izole hali, özverili bir empati sahibi olan INFP’yi sadece kendi iç dünyasında bir tecrite değil; hayata dair umutsuzluğa da atar. Ama iyi haber şu ki: O, bağ kurmayı başardığında bu durumdan çabucak kurtulur.

Yapılması Gerekene Odaklanırken İdeallerinden Kopma Sorunu

INFP’nin içe dönük doğası onun üretkenliğine her zaman katkı sağlamaz. O işleri halletmeye o kadar odaklanmıştır ki istemediği halde yapması gerekeni yapmaya kendini zorlar. Fakat, bu zorlama hali onun için çoğunlukla hüsranla sonlanır. Çünkü kendisinin hayat idealinden uzaklaşmıştır.

Bu yaşanan durumdaki gerçek sorun INFP’nin aciz olması değil; kendi idealleri ile odaklandığı işteki veya konudaki ideallerin örtüşmemesidir. Bu sebeple kendi hayatına dair bir eylem planı bulmalı ve odaklandığı şeyin bu plandaki yerini gerçeklere bağlı kalarak belirlemelidir. Yoksa kendisini yaşamdan uzaklaştıracak sorunlarla karşılaşacak ve bu durumu gerçekçi olmayan daha büyük bir sorun haline getirecektir.

Zamanlama Problemi ve Duygusal Savunmasızlık

INFP’nin çevresi ile olan duygusal uyum arayışı onun en güçlü yanlarından biridir. Ancak o kendine ve başkalarına gereken sınırı koymakta zorlanır. Haliyle diğer insanların olumsuz ruh hallerini üzerinde taşır. Ayrıca insanların olumsuz tutumlarının kendisine çıkaracağı zorlukları yaşamak riskiyle karşı karşıya kalır.

INFP kendisine yapılan eleştirileri fazlaca kişisel alma eğilimindedir. Onun bu eğilimi eleştirilerdeki kendisine fayda sağlayacak görmesini engeller. Bununla beraber ve kendisini geliştirmesine sebep olacak olumlu kısımları atlamasına neden olur. Ayrıca çatışmalardan kaçınma eğiliminde olduğundan, olaylar hakkındaki gerçek fikirlerini zamanında ifade edemez veya yanlış zamanda ifade eder.

INFP’nin sınır koyma ve fikirlerini ifade etme konularındaki zamanlama hatası; ve eleştirileri kişisel alma eğilimi; kendisini olaylar karşısında duygusal olarak savunmasız hale getirir. Neticede bunalımlı bir ruh hali yaşamasına sebep olur.

Enerjisini Tüketen Çözüm Stratejileri

INFP uyum ve kabul için çatışmayı göze alan bir tiptir. Fakat uyum ve kabul için çatışacak olmak onun için büyük bir gerilim ve stres kaynağıdır.

Herhangi biri onu olduğu gibi kabul etmediğinde duruma çok dertlenecektir. Ayrıca herhangi biriyle arasındaki uyumlu hal bozulduğunda ve kurulamadığında da çok üzülecektir. INFP bu sorunları ne pahasına olursa olsun çözmek ister. Artık amacı karşısındaki kişinin fikrini değiştirmektir. Ve o bu amaca sabitlenir.

INFP’nin bu konudaki stratejileri ya kendinden vererek karşısındakini memnun etmeye çalışmaktır; ya da karşısındakinin bir şeyleri anlaması için ona kendisini açıklamaya çalışarak anlamasını beklemektir. Her iki durumda da INFP büyük bir enerji harcar.

INFP’nin uyguladığı ilk strateji yani karşısındakini kendinden vererek memnun etmeye çalışması; onun kendini ihtiyaçlarını ihmal etmesine sebep olur. İkinci stratejisi yani kendini açıklamaya çalışması ve anlaşılmayı beklemesi ise kendi öz benliğini gölgede bırakmasına ya da öz saygısını zedelemesine neden olur. Her iki durumda da INFP kendini yıpratacak ve enerjisini tüketecektir.

Bunlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın!

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Referanslar:

Gifts Differing
Your Secret Self
Looking at Type: The Fundamentals Using Psychological Type
Tranquility by Type
My True Type
The 16 Personality Types
Personality Hacker

Comments

  1. Buse

    Harika bir yazı, geliştirici potansiyele sahip yanlarımızı görmemizi ve dikkat etmemize yardımcı olabilir teşekkür ederim ❤️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir